Liderii G7 au condamnat cele mai recente atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina și au promis că vor rămâne „fermi” alături de Kiev „atâta timp cât este nevoie”

11 octombrie 2022, 21:08 Externe 167
Reuniune, G7.  Sursa: rts.ch

Liderii G7, SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada au condamnat cele mai recente atacuri cu rachete ale Rusiei în Ucraina „în cei mai puternici termeni posibili” și au promis că vor rămâne „fermi” alături de Kiev „atâta timp cât este nevoie”. Oficialii au promis că vor cere socoteală președintelui Vladimir Putin și celor responsabili de atacurile asupra Ucrainei, adăugând că vor continua să ofere sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic.

În cadrul reuniunii, la care a participat și președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy, a cerut să ajute Ucraina să-şi creeze un scut antiaerian pentru a opri atacurile ruseşti cu rachete.

Liderii G7 au adoptat o declarație în care a condamnat ultimele atacuri ale Rusiei în termenii cât mai puternici posibili, reamintind că atacurile fără discernământ asupra populației civile constituie o crimă de război.

Oficialii au spus că „nu vor recunoaște niciodată” „anexarea ilegală” a teritoriului ucrainean de către Rusia sau „referendumurile false pe care Rusia le folosește pentru a o justifica”.

Șefii de stat și de guvern din G7 au promis că vor cere socoteală președintelui Vladimir Putin și celor responsabili de atacurile asupra Ucrainei, adăugând că continua să ofere sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic și va sprijini ferm Ucraina atâta timp cât este nevoie.

„Rusia a încălcat în mod flagrant principiile consacrate în Carta ONU. Facem apel la toate țările să respingă fără echivoc aceste încălcări ale dreptului internațional și cerem Rusiei să înceteze toate ostilitățile și să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentul militar din Ucraina”, este menționat în declarație.

Mai mult, aceștia menționează că vor continua să impună costuri economice suplimentare Rusiei, inclusiv persoanelor și entităților – din interiorul și din afara Rusiei – care oferă sprijin politic sau economic pentru încercările ilegale ale Rusiei de a schimba statutul teritoriului ucrainean.

Totodată, a fost reiterat apelul către autoritățile din Belarus să permită forțelor armate ruse să folosească teritoriul belarus, oferind sprijin armatei ruse.

Anunțul unui grup militar comun cu Rusia constituie cel mai recent exemplu de complicitate a regimului belarus cu Rusia, se arată în declarație.

Totodată, liderii G7 au declarat că „aşteaptă cu interes rezultatele Conferinţei internaţionale a experţilor cu privire la restabilirea, reconstrucţia şi modernizarea Ucrainei, preconizată să se desfăşoare la 25 octombrie.

„Nicio țară nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina, al cărei popor a suferit moartea, strămutarea și nenumărate atrocități ca urmare a agresiunii ruse. În solidaritate cu Ucraina, liderii G7 salută pregătirea președintelui Zelensky pentru o pace justă. Aceasta ar trebui să includă următoarele elemente: respectarea protecției integrității și suveranității teritoriale de către Carta ONU; protejarea capacității Ucrainei de a se apăra în viitor; asigurarea redresării și reconstrucției Ucrainei, inclusiv explorarea căilor de a face acest lucru cu fonduri din Rusia; urmărirea răspunderii pentru crimele rusești comise în timpul războiului”, este menționat în declarație.

Rusia a lovit în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, cu rachete de croazieră mai multe orașe importante din Ucraina. Cel puțin 19 morți au fost raportați în Kiev.

Analiștii militari ucraineni și internaționali spun că asta ar fi o răzbunare a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru distrugerea podului Crimeea.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media