ANRE solicită în regim de urgență explicații și probe documentare de la Moldovagaz referitor la incertitudinea achitărilor de către Tiraspoltransgaz

10 octombrie 2022, 13:46 Economie 208
ANRE.  Sursa: anre.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că s-a sesizat și a solicitat în regim de urgență explicații și probe documentare din partea S.A. „Moldovagaz”, în contextul discuțiilor apărute în spațiul public referitor la incertitudinea achitărilor de către S.R.L. ,,Tiraspoltransgaz” a cheltuielilor legate de rezervarea capacitaților suplimentare lunare sau zilnice pentru volumele de gaze naturale furnizate în stânga Nistrului.

„În baza informațiilor și actelor confirmative obținute, ANRE precizează că S.R.L. ,,Tiraspoltransgaz” a efectuat achitările către SA „Moldovagaz” pentru serviciile de rezervare a capacităților în sistemul de transport din Ucraina în cadrul licitațiilor lunare și zilnice, în mod sistematic, lunar, din momentul intrării în vigoare a Anexei nr. 19 la Contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat între S.A. „Moldovagaz” și SAP Gazprom, în baza acordurilor semnate între cele două părți”, informează ANRE.

Peste cinci milioane de dolari SUA au fost plătite de Tiraspoltransgaz, întreprinderea care administrează rețelele de gaze din regiunea separatistă, pentru „rezervarea suplimentară și transportul gazelor naturale pe perioada a cinci luni din 2021 - 2022”, a anunțat săptămâna trecută șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, banii au fost transferați către SA „Moldovagaz”, iar apoi către grupul rus Gazprom.

„Vreau să subliniez că aceste plăți nu afectează dinamica tarifului pentru consumatorii finali”, a mai adăugat Vadim Ceban.

De asemenea, șeful Moldovagaz a mai precizat că este vorba despre achiziționarea de către Tiraspoltransgaz a unor servicii de transport pentru transferul unor volume suplimentare de gaze și nu despre despre stocarea gazelor naturale.

S.A. Moldovagaz a transferat către Gazprom avansul pentru gazul consumat în luna septembrie, a anunțat vineri, 30 septembrie, președintele Consiliului de Administrație al companiei moldovenești, Vadim Ceban. Suma transferului a constituit 23,898 milioane de dolari.

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna septembrie 2022 constituie 1.882 de dolari pentru mia de metri cubi. Însă, de la 1 octombrie - când s-a schimbat formula de calcul a prețului de achiziție, 1.000 de m3 de gaze sunt cumpărate la un tarif mai mic, de aproximativ 1.028 de dolari, a anunțat, luni, 3 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media