Spînu: Dacă Gazprom nu întrerupe contractul cu R. Moldova, din octombrie vom avea un preț mult mai bun la gaz

7 septembrie 2022, 10:21 Economie 5482
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Gazul în luna octombrie ar putea costa mai puțin, spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit vicepremierului, începând cu luna octombrie se modifică formula de calcul a prețului, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale, și dacă Gazprom nu va rezilia unilateral contractul cu Republica Moldova, noua formulă va genera un preț mai mic la gaz.

„Formula gazului se schimbă de la 1 octombrie. Dacă Gazpromul nu întrerupe unilateral acest contract, vom avea un preț mult mai bun începând cu luna octombrie”, a declarat vicepremierul la emisiunea „Important” la postul de televiziune TVC21.

Situația dificilă în care este Republica Moldova nu este o consecință a acțiunilor sau inacțiunilor Guvernului, este o situație în care s-a pomenit întreaga Europă, spune Spînu, menționând că Executivul pregătește un pachet de compensații pentru cetățeni.

„Noi pregătim un pachet de compensații pentru gaz pentru că înțelegem că tariful va fi mare”, a spus el.

Totodată, ministrul a declarat că statul trebuie să diversifice sursele de achiziționare a gazului, pentru a nu depinde în totalitate de un singur furnizor.

„Ne dorim diversificarea surselor. Suntem în discuții cu România și Azerbaidjan cu care ne dorim să semnăm contract pe termen lung, adică de 10-15 ani pentru anumite cantități de gaz ca să nu avem contracte de la an la an”, a mai spus Andrei Spînu.

În același context, ministrul a menționat că Republica Moldova intenționează să suplinească stocurile de păcură până la începutul sezonului rece, pentru a asigura funcționarea continuă a Termoelectrica.

„Ne dorim să cumpărăm cât mai multă păcură, să avem stocurile pline, în jur de 40 de mii de tone la începutul sezonului de încălzire, 14,5 mii de tone deja au fost cumpărate, alte 20 de mii de tone sunt în proces de achiziționare. Prețul la păcură scade. Vom vedea care este prețul final, care este prețul la gaz. Dacă vom avea gaz la un preț bun, vom funcționa pe gaz, dacă nu, vom funcționa pe păcură.

Amintim că marți, 6 septmebrie, președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că va cere ANRE o nouă majorare a tarifului. Potrivit prognozei celor de la Moldovagaz, tariful ar putea crește până la 29 de lei pentru consumatorii casnici, fără TVA.

În prezent, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la 4 august, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 22,99 lei pentru un metru cub.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media