LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 242. Rusia a lansat 32 de rachete și 25 de lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei, în ultimele 24 de ore. Armata ucraineană a reușit să respingă atacurile în opt localități

23 octombrie 2022, 09:11 Ucraina 455
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 242-a zi de rezistență în fața Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” poporul ucrainean.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță pe pagina sa de Facebook că în ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au lansat 32 de rachete și 25 de lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei. În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să respingă atacurile rușilor în zonele a opt localități.

Totodată, aeronavele Forțelor de Apărare ale Ucrainei au efectuat 17 lovituri în ultimele 24 de ore. A fost confirmată înfrângerea a 15 zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare, precum și a două poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene ale inamicului.

UPDATE 17:45. Rusia a intrat în conflictul armat în Ucraina împotriva propriei sale voinţe, a susţinut Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, într-o predică ţinută duminică în regiunea Nijni Novgorod, în vestul Rusiei, potrivit EFE, citează Agepres.

„Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o altă campanie militară, un anumit tip de tensiune. Se pare că mulţi au vrut să şteargă Rusia ortodoxă de pe faţa pământului”, a declarat patriarhul Kirill, citat de RIA Novosti.

„Dar nu trebuie să se întâmple asta, de aceea, astăzi, rugăciunea noastră specială este pentru autorităţile noastre, pentru armata noastră, pentru preşedintele nostru, pentru toţi cei de care depinde cu adevărat rezultatul acestei bătălii, în care am intrat împotriva voinţei noastre”, a afirmat Kirill, un susţinător fervent al campaniei militare ruse în ţara vecină şi al politicilor preşedintelui Vladimir Putin.

Patriarhul a adăugat că Rusia a devenit un „ghimpe în ochi” pentru mulţi în lume şi unii cred că „poate fi eliminată”.

„Astăzi, patria noastră trece printr-o încercare (...). Unii cred că a venit momentul când este posibil să se termine cu Rusia”, a adăugat el, legând aceasta de o „viziune alternativă asupra lumii, asupra lui Dumnezeu şi asupra omului”.

„Deci, bineînţeles, Rusia este un ghimpe în ochi pentru mulţi”, a reiterat patriarhul rus, al cărui sprijin faţă de războiul declanşat de Kremlin în Ucraina i-a atras critici atât din partea Vaticanului, cât şi a altor biserici ortodoxe.

UPDATE 16:25. Autoritățile ocupante din Hersonul ocupat temporar au anunțat un atac terorist în oraș. Un dispozitiv exploziv improvizat a explodat pe stradă, scrie mass-media de la Kremlin cu referire la administrația de ocupație a regiunii Herson, potrivit Hromadske.

După cum se observă, în urma acestei explozii, o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite.

Cu o zi înainte, ocupanții din regiunea Herson le-au cerut locuitorilor locali să părăsească imediat Hersonul și să treacă spre malul stâng al Niprului „din cauza amenințării bombardamentelor și a atacurilor teroriste”.

După anunțul exploziei din oraș, ocupanții au cerut profesorilor din regiunea Herson să se mute „pe malul stâng, în Crimeea sau în Kuban”.


UPDATE 15:55. Ucraina, din cauza ocuparii unor teritorii sudice, a pierdut pana la 90% din energia eoliana si pana la 50% din energia solara, a fost declarat într-un interviu ministrul Energiei Gherman Galușcenko pentru canalul de YouTube We-Ukraine.

„Energia verde este probabil cea mai afectată industrie, pentru că cea mai mare parte se află în sud. Am pierdut deja aproximativ 90% din vânt și până la aproximativ 40-50% din soare. Și aceasta este cu siguranță o pierdere uriașă”, a spus el.

Potrivit ministrului, în 2019 și 2020, ponderea energiei verzi a fost de aproximativ 10-11%. Ministerul Energiei a planificat ca ponderea sa să crească la 25% până în 2030, dar ținând cont de distrugere, această cifră ar putea fi revizuită.


UPDATE 14:40. Președintele orașului Melitopol, Ivan Fedorov, spune că locuitorii teritoriilor ocupate temporar au început să scape masiv de ruble, scrie UNIAN.

„Locuitorii din teritoriile ocupate temporar au început să scape în masă de ruble. Rașiștii din teritoriile ocupate au umflat artificial cursul de schimb al monedei lor inutile pentru oricine din lume. Dar acum toată lumea înțelege că recucerirea regiunii Herson, iar după aceasta regiunea Melitopol este inevitabilă. Prin urmare, cursul s-a schimbat dramatic”, a spus Fedorov.

El a adăugat că la Herson „deja schimbă 5 ruble pentru o hrivnă, iar la benzinării au refuzat în general să accepte banii rusești”.

În Melitopolul ocupat temporar, rubla nu a devenit o monedă populară.

„În pieţe şi magazine, vânzătorii preferau hrivna”, a scris primarul.

Fedorov a remarcat că nici măcar „patrula de ruble” creată de ocupanți nu ajută la răspândirea monedei invadatorilor.

„Și acum, cu atât mai mult, oamenii se grăbesc să scape de ruble, și să salveze hrivna. Pentru că ei cred că recucerirea este aproape!”, a subliniat el.

Primarul a mai adăugat că, după reucerirea teritoriilor, toate rublele rusești se vor transforma instantaneu în „înveliș”, deoarece circulația lor în Ucraina este strict interzisă.


UPDATE 13:00. Este puțin probabil ca atacurile ruse continue împotriva infrastructurii civile ucrainene să submineze voința ucraineană de război, spun analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Experții notează că atacurile asupra infrastructurii vor crea probleme economice și umanitare pentru Ucraina.

„În ultimele săptămâni, bombardamentele și loviturile rusești au deteriorat aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei, ducând la întreruperi de curent în toată țara, nu doar de-a lungul liniei frontului. Întreruperile de curent, combinate cu vremea rece de iarnă și clădirile civile avariate, este probabil să accentueze suferința populației civile din Ucraina în această iarnă”, se arată în raport.

În același timp, ISW subliniază că acest lucru nu schimbă situația de pe câmpul de luptă.

„Campania rusă de lovire a infrastructurii energetice a Ucrainei creează o tragedie umanitară fără a schimba semnificativ situația de pe câmpul de luptă, iar justificările rusești pentru astfel de lovituri devin din ce în ce mai slabe”, au spus analiștii.

Institutul pentru Studierea Războiului a reamintit că Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat pe 22 octombrie că instalațiile civile din Ucraina au fost avariate doar în cazurile în care dronele au deviat de la curs din cauza bombardării sistemului de apărare sau când aerul ucrainean rachetele de apărare au lovit obiectele.

„Aceasta este o mărturisire ciudată de vinovăție”, a spus ISW.


UPDATE 12:32 În Nikolaev, ca urmare a unui atac de rachetă de noapte, două clădiri rezidențiale înalte, o magistrală de încălzire și un loc de joacă au fost distruse, a anunțat primarul orașului Alexandr Senkevici pe pagina sa de Telegram.

„Noaptea, teroriștii ruși au tras asupra Nikolaevului cu rachete S-300. Unul dintre ei a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje, distrugând complet un apartament de la etajul cinci. O clădire rezidențială vecină de 10 etaje a fost de asemenea avariată”, a scris Senkevici.

Potrivit acestuia, au fost avariate și o magistrală de încălzire, un loc de joacă și mai multe mașini parcate.

„Din fericire, nu s-au înregistrat victime. O persoană a suferit răni uşoare din cauza fragmentelor de sticlă - a primit asistenţă medicală la faţa locului, a refuzat internarea”, a mai spus primarul.


UPDATE 11:55. Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au reținut pe președintele companiei „Motor Sich” și pe șeful Departamentului pentru Activitate Economică Externă al acestei întreprinderi, fiindu-le incriminate două capete de acuzare potrivit Codului Penal al Ucrainei: activitate colaboraționistă și asistența statului agresor. Reținerea a avut loc în cadrul unui proces penal privind furnizarea ilegală de către „Motor Sich” de bunuri militare pentru avioanele de atac rusești.


UPDATE 10:25. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că alți 400 de soldați ruși au fost uciși, iar acum pierderile trupelor inamice s-au apropiat de 67,5 mii de oameni.

De asemenea, au fost distruse:

  • tancuri - 2584 (+5 în ultima zi),
  • vehicule de luptă blindate - 5284 (+18),
  • sisteme de artilerie - 1667 (+14),
  • MLRS - 374 (+1),
  • elicoptere - 245 (+2),
  • UAV-uri nivel operațional-tactic - 1361 (+20),
  • rachete de croazieră - 350 (+21),
  • echipamente auto și tancuri - 4039 (+18).

Totodată, în timpul invaziei rusești în Ucraina, au fost distruse 189 de sisteme de apărare aeriană inamice, 270 de avioane, 16 nave, 148 de unități de echipamente speciale.


UPDATE 09:10. Forțele Armate ale Ucrainei au respins, în ultimele 24 de ore, atacurile invadatorilor în zonele a opt localități.

„În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile invadatorilor din zonele așezărilor Bahmut, Bahmutskoye, Ivangrad, Maryinka, Soledar, Ozarianovka, Otradovka din regiunea Donețk și Belogorivka din regiunea Lugansk”, se arată în raportul Forțelor Amrmate ucrainene.

Între timp, aeronavele Forțelor de Apărare au efectuat 17 lovituri în ultimele 24 de ore. A fost confirmată înfrângerea a 15 zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare, precum și a două poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene ale inamicului.

Unitățile de apărare aeriană au doborât un elicopter Ka-52 și 3 UAV-uri Orlan.

Statul Major a mai raportat că, în ultimele 24 de ore, militari de rachete și artilerie au lovit trei posturi de comandă, șase zone de concentrare a forței de muncă, arme și echipament militar, un depozit de muniții și alte cinci ținte importante ale inamicului, inclusiv o stație radar.


UPDATE 09:00. În ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au lansat 32 de rachete și 25 de lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

„În ultima zi, invadatorii au lansat 32 de rachete și 25 de lovituri aeriene, au efectuat peste 80 de bombardamente de la mai multe sisteme de lansare de rachete. Instalații energetice și de infrastructură critică din Volînia, Rivne, Harkiv, Hmelnițk, Kirovohrad, Cerkasî, ​​​​dar și regiunile Zaporojie, Odesa și Nikolaev au fost supuse loviturilor inamice”, se arată în mesaj.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie,19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie și 22 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media