VIDEO/ Starea Uniunii Europene 2022: Principalele teze din discursul Ursulei von der Leyen privind analiza anuală și prioritățile viitoare ale UE

14 septembrie 2022, 09:57 UE 138
Președinta CE, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European. 14 septembrie 2022.  Sursa: Ursula von der Leyen/Twitter

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a susținut miercuri, 14 septembrie 2022, discursul său anual despre „Starea Uniunii 2022” în fața Parlamentului European. Președinta CE a trecut în revistă impactul activității Comisiei din ultimul an și planurile sale viitoare, în special în ceea ce privește solidaritatea UE cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE și de reducere a dependenței sale de combustibilii fosili ruși, precum și actualele creșteri ale prețurilor la energie.

În special, președinta CE s-a referit în discursul său și la țările care au obținut în acest an statulul de candidat la UE, printre care și Republica Moldova. La fel, a abordat și suportul oferit țărilor din Parteneriatului Estic, Republica Moldova fiind parte a acestuia.

Eurodeputații au evaluat activitatea Comisiei și planurile acesteia pentru anul următor și au exprimat propriile opinii și propuneri.

UPDATE 11:10. „Acțiunile noastre față de refugiații ucraineni nu trebuie să fie o excepție”, a spus ea, dar pot fi „un plan pentru viitor”. Ea a cerut „proceduri echitabile și rapide, un sistem rezistent la criză și rapid de implementat și un mecanism permanent și obligatoriu din punct de vedere juridic care să asigure solidaritatea”.

„Vreau o Europă în care toate statele membre să-și asume responsabilitatea pentru provocările pe care le împărtășim cu toții. Îmi doresc o Europă care să demonstreze solidaritate față de toate statele membre. Avem progrese în ceea ce privește Pactul, avem acum foaia de parcurs. Și acum avem nevoie de voință politică de a mergi înainte și să se potrivească”, a spus ea.


UPDATE 11:08. Aspirațiile tinerilor ar trebui să fie în centrul a ceea ce facem, spune von der Leyen, adăugând că este timpul pentru o convenție europeană în acest sens.

„Orice acțiune pe care Uniunea noastră o întreprinde ar trebui să fie inspirată de un principiu foarte simplu. Că nu ar trebui să facem niciun rău viitorului copiilor noștri și că ar trebui să lăsăm lumea un loc mai bun pentru următoarea generație.” ea a spus. Ea a spus că solidaritatea între generații ar trebui să fie consacrată în tratatele pentru „reînnoirea promisiunii europene”.

„Și, întrucât suntem serioși în privința unei uniuni mai mari, trebuie să fim serioși și în privința reformei. Cred că a sosit momentul pentru o convenție europeană”, a anunțat ea.


UPDATE 11:04. Von der Leyen a anunțat intensificarea instrumentelor anticorupţie ale UE - Trebuie să eradicăm și corupția acasă, dacă vrem să fim credibili atunci când cerem țărilor candidate să-și consolideze democrațiile”, a spus ea.

Comisia Europeană va prezenta măsuri pentru „actualizarea cadrului nostru legislativ pentru combaterea corupției”, a anunțat șefa CE.

„Vom ridica standardele cu privire la infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice precum mita. Și vom propune, de asemenea, includerea corupției în regimul nostru de sancțiuni pentru drepturile omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor în străinătate”, a spus ea.


UPDATE 11:00. Uniunea noastră nu este completă fără voi, s-a adresat Ursula Von der Leyen Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei și Balcanilor de Vest.

„Vreau ca oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia să știe: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră și Uniunea noastră nu este completă fără voi”, a spus von der Leyen.

Ea a spus că este nevoie de a ajunge la alte țări din Europa, motiv pentru care susține o Comunitate Politică Europeană.

trebuie să existe o regândire a agendei de politică externă și că democrațiile trebuie protejate. Modul de a face asta, spune ea, a fost aprofundarea legăturilor și consolidarea democrațiilor de pe continent.


UPDATE 10:55. UE va construi „rezerve strategice” de pământuri rare pentru a reduce dependențele.

Materialele cu pământuri rare, inclusiv litiul, ar trebui să devină în curând mai valoroase decât petrolul și gazele de astăzi, a spus Von der Leyen.

„Problema este că în acest moment există o singură țară care controlează complet piața mondială. Trebuie făcuți o mulțime de pași pe acest front, dar acolo intră în discuție politica comercială. Avem nevoie de mai multe parteneriate. Geografic, aceste materii prime nu sunt situate într-un singur loc pe pământ", a continuat ea.

Acest lucru ar permite, de asemenea, UE să-și promoveze valorile și interesele la nivel global și ar trebui să „îmbunătățească condițiile de muncă și de mediu” la nivel mondial.

„Prelucrarea acestor metale este la fel de critică și astăzi China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90% din pământurile rare și 60% din litiu sunt procesate în China”, a subliniat ea. UE va investi în „procesul strategic de-a lungul lanțului de aprovizionare” și va construi „rezerve strategice în care oferta este în pericol”, Acest lucru se va realiza printr-un Act european privind materiile prime critice.


UPDATE 10:50. Șefa UE a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a.

„Pe măsură ce ne uităm în jur la starea lumii de astăzi, putem simți dispariția a ceea ce odată părea atât de permanent și, într-un fel, plecarea din viață a Reginei Elisabeta a II-a ne reamintește totul”, a spus ea.


UPDATE 10:40. 700 de miliarde de euro urmează a fi investiți în economia UE.

Von der Leyen amintește că doar 100 de miliarde de euro din pachetul de recuperare post-COVID de 800 de miliarde EUR au fost plătite până în prezent. „Aceasta înseamnă că încă 700 de miliarde de euro au mai fost injectate în economia noastră”, a spus ea.


UPDATE 10:38. Ursula von der Leyen a anunțat că UE va investi 3 miliarde de euro într-o bancă europeană de hidrogen pentru a „garanta aprovizionarea cu hidrogen” și „pentru a construi economia viitorului. Acesta este Green Deal”.

„Am văzut cu toții în ce măsură Green Deal este important. Vara 2022 va rămâne în memoriile oamenilor”, a spus ea. „Situația este mult mai rea decât ceea ce putem vedea”, a adăugat ea, cu ghețarii din Europa topindu-se mai repede decât era de așteptat, iar secetele viitoare se așteaptă să fie mai grave.

„Trebuie să muncim neobosit pentru a ne adapta la schimbările climatice și pentru a face din natura primul nostru aliat”, a spus Von der Leyen.

De asemenea, a anunțat că UE își va dubla capacitatea de stingere a incendiilor cu zece avioane ușoare și alte trei elicoptere pentru a putea trimite mai multe avioane pentru a combate incendiile forestiere în bloc.


UPDATE 10:31. Președinta CE vrea ca gazele să fie decuplate de prețul energiei electrice.

Designul actual al pieței de energie electrică „nu mai este potrivit scopului, nu mai este doar pentru consumatori. (...) Consumatorii ar trebui să culeagă beneficiile surselor regenerabile de costuri reduse, acesta trebuie să fie scopul” și că, prin urmare, prețul gazului ar trebui să fie decuplat de cel al energiei electrice, a spus președinta CE.

UE, a continuat ea, are nevoie de o „reformă profundă și cuprinzătoare a pieței de energie electrică”.


UPDATE 10:29. Von der Leyen propune plafonarea veniturilor companiilor producătoare de energie electrică la costuri reduse

„Reducerea cererii în orele de vârf va face ca oferta să dureze mult mai mult și va scădea prețurile”, a spus ea. Ea a adăugat că „milioane de europeni au nevoie de sprijin” și că „o limită la veniturile companiilor care produc energie electrică la costuri reduse” face parte din soluție.


UPDATE 10:20. Von der Leyen a anunțat că UE va dona 100 de milioane de euro pentru reconstrucția școlilor din Ucraina.


UPDATE 10:10. În debutul discursului său, șefa Comisiei a lăudat efortul și curajul Ucrainei în lupta împotriva trupelor Ruse care au invadat țara pe 24 februarie. La fel, a lăudat răspunsul UE la atacul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în stare de război pe teritoriul european. Ne amintim acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război. După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni", a spus şefa executivului UE în discursul său.

Ea a spus că blocul „nu s-a ascuns, nici nu a ezitat” și „a găsit curajul să facă ceea ce trebuie”. „Uniunea noastră, în ansamblu, a fost la înălțime”, a spus ea. Ea a continuat spunând că UE a devenit mai bine pregătit și mai rapid în răspunsul la crize. „De îndată ce trupele ruse au trecut granița în Ucraina, răspunsul nostru a fost unit, hotărât și imediat și cred că putem fi mândri de asta”, a spus von der Leyen.

„Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi”, a subliniat preşedinta CE.


UPDATE 10:07. Președinta Parlamentului European,Roberta Metsola, a dat startul evenimentului și a invitat-o pe Ursula von der Leyen în fața parlamentarilor.

Totodată, a salutat-o pe Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, invitată de onoare la evenimentul UE - „Este o onoare deosebită să o avem alături de noi pe Olena Zelenska în această zi importantă”.

Metsola a spus că UE este alături de poporul ucrainean și a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina. „Mesajul de astăzi este că UE va răspunde”, a spus ea, declanșând o rundă de aplauze din partea europarlamentarilor.


Evenimentul este difuzat în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, este transmis live și va fi urmat de dezbateri.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media