Promo LEX a condamnat modul în care au fost alungați protestatarii din fața Parlamentului: „Intervenția forțelor de ordine este disproporționată”

17 octombrie 2022, 18:29 Societate 116
Promo-LEX.  Sursa: promolex.md

Asociația Promo LEX a condamnat acțiunea poliției de ridicare a corturilor din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției și o califică acțiunea drept „disproporționată și abuzivă”.

„Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26. În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice.

Intervenția forțelor de ordine este prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta”, declară reprezentanții Promo-LEX.

Mai mult, Promo LEX îndeamnă organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure desfășurarea întrunirilor în mod pașnic și responsabil.

„Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire.

Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale”, se menționează în comunicatul Promo LEX.


Corturile protestatarilor ȘOR instalate în din fața Parlamentului și Președinției au fost ridicate de oamenii legii în seara zilei de 16 octombrie, după înregistrarea mai multor încălcări în cadrul desfășurării protestului.

Poliția Republicii Moldova a explicat că oamenii legii au evacuat corturile în contextul în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale. Totodată, potrivit IGP, au fost depistate o mulțime de obiecte interzise la manifestanți fapt care ar putea fi dus la periclitarea ordinii publice.

Una dintre multiplele încălcări admise de protestatari, duminică, 16 octombrie, a fost blocarea intenționată a traseului, instalând din nou corturile pe artera de circulație a transportului.

Timp de o săptămână, potrivit informațiilor IGP, au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari. Amintim că pentru faptele admise în cadrul protestului, acțiunile/inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, organizatorii acestuia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal.

Începând cu data de 18 septembrie, în fiecare zi de duminică, Partidul ȘOR își aduce organizat simpatizanții și protestează în PMAN și la Președinție.

La 16 octombrie, protestului lui ȘOR i s-a alăturat Partidul Acasă Construim Europa (PACE), condus de fostul polițist fugar Gheorghe Cavcaliuc, singurul partid care a răspuns apelului lui Ilan Șor ca „toate forțele de opoziție din Republica Moldova să se unească și să protesteze împotriva guvernării PAS”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media