Protestele au izbucnit weekendul trecut, după ce tânăra, pe nume Mahsa Amini, a murit după ce a fost arestată pe 13 septembrie de către poliția de moralitate din Teheran, fiind acuzată că nu purta vălul conform regulilor stricte.
Un membru al miliției proguvernamentale și cel puțin șapte protestatari au fost uciși miercuri, potrivit grupărilor pentru drepturile omului.
Protestatarii au cerut încetarea Republicii Islamice, scandând mesaje precum „Mullahilor, plecați”, „Nu vrem o republică islamică” și „Moarte liderului suprem”. Femeile au dat jos hijaburile și le-au dat foc în semn de protest împotriva legii care cere tuturor femeilor peste vârsta pubertății să poarte jihab și haine largi.
Foto: Mahsa Amini. Autoritățile au spus că fata a murit de insuficiență cardiacă; familia ei spune că era sănătoasă. sursa: Iran Wire
Guvernul lui Ebrahim Raisi a declanșat o desfășurare masivă de forțe de securitate împotriva revoltelor, inclusiv ofițeri de Poliție și miliția Basij în civil, pentru a dispersa protestatarii. Internetul și serviciile de telefonie mobilă au fost întrerupte în cartierele în care au loc proteste.
Accesul la Instagram, care a fost folosit în masă de către protestatari, a fost și el restricționat miercuri, scrie New York Times.
„Din motive de securitate, autoritățile competente pot impune anumite restricții privind viteza internetului”, a declarat ministrul iranian pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Issa Zarepour, într-un comunicat.
Videoclipurile postate online și amploarea represiilor din partea autorităților sunt greu de verificat în mod independent, dar videoclipurile și fotografiile trimise de martori cunoscuți de The New York Times au fost în mare măsură în concordanță cu imaginile distribuite masiv online, arătând protestatari, mulți dintre ei femei, înfruntând Poliția și provocând incendii pe străzile din Teheran, notează sursa citată.
Poliția a împins protestatarii la pământ, i-a lovit cu bastoane, a trăs focuri de arme și a utilizat gaze lacrimogene în direcția lor, potrivit martorilor.
Moartea tinerei Amini a atras atenția internațională și a transformat-o într-un simbol al tratamentului restrictiv și violent al femeilor din partea Iranului și al Poliției represive a opoziției.
Autoritățile iraniene spun că Amini a murit în urma unui atac de cord și au negat acuzațiile că ar fi suferit lovituri la cap în timp ce era dusă la un centru de detenție. Familia ei a declarat pentru presa că era sănătoasă la momentul arestării.
Protestele care au cuprins țara sunt una dintre cele mai îndrăznețe demonstrații de sfidare a restricțiilor religioase și sociale ale Guvernului în ultimii ani, potrivit analiștilor și experților în drepturi.
„Mânia de pe străzi este palpabilă”, a spus Jasmin Ramsey, director adjunct la Centrul pentru Drepturile Omului din Iran, o organizație nonprofit cu sediul în New York, adăugând că protestele au fost „punctul culminant al ultimilor cinci ani în care toate fațetele societatea – muncitori, profesori, pensionari, studenți universitari și oameni obișnuiți de pretutindeni – au încercat să ceară încetarea crizei de impunitate din Iran, în ciuda represiunii violente de stat.”
Demonstrațiile au fost în mare parte spontane și fără lideri, a spus ea, și probabil au fost înfuriate de fotografiile și videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare care arată scene extraordinare în toată țara, inclusiv femei care riscă să fie arestate prin îndepărtarea și arderea simbolică a hijaburilor în public. Mulți s-au adunat pe rețelele de socializare cu hashtaguri în persană care se referă la moartea tinerei.
În orașul Kerman, în sud-est, un videoclip a arătat o femeie care își tundea părul în timp ce stătea pe o cutie de utilitate în fața unei mulțimi care hohote. În sud, în orașul Shiraz, un altul a arătat o femeie în vârstă strigând la un ofițer de securitate: „Dacă crezi că ești bărbat, vino și omoară-mă”. Și unul îi arăta pe studenți care se adună în campusurile din Teheran scandând „Crime după crime, la naiba cu poliția morală!”
Sute de protestatari au ieșit marți seara pe străzile din Teheran, dând foc cauciucurilor și strigând „Moarte dictatorului” și „Viață, libertate și femei”, potrivit unui martor.
Guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a declarat miercuri că agenți străini au încurajat protestele și au alimentat violența pe străzi.
Unii protestatari iranieni au atacat forțele de securitate, urmărindu-i pe stradă și lovindu-i cu pietre. În Isfahan și Teheran, protestatarii au incendiat mașini și motociclete ale poliției, iar în Kerman l-au încercuit pe un ofițer de Poliție și l-au bătut și lovit cu piciorul la pământ.
Cel puțin șapte persoane au fost ucise în orașe din Kurdistan, provincia natală a tinerei Amini din nord-vestul țării, potrivit Hengaw, un grup pentru drepturile omului, care a postat online numele și fotografiile victimelor.
Ei au fost uciși prin „foc direct al forțelor de securitate iraniene”, a declarat grupul într-o declarație postată pe site-ul său. Cel puțin 450 de persoane au fost rănite și cel puțin 500 au fost arestate în cadrul protestelor din orașele din provincia kurdă, a spus grupul.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi i-ar fi spus familiei victimei duminică că a ordonat o anchetă cu privire la moartea ei, scrie presa iraniană, citată de New York Times. „Fiica ta este ca propria mea fiică și simt că acest incident i s-a întâmplat unuia dintre cei dragi”, a spus el.
Protestele nu au fost abordate de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a ținut miercuri un discurs la un eveniment de comemorare a veteranilor războiului Iran-Irak. În efortul de a reduce reacțiile, un reprezentant al liderului suprem a vizitat casa familiei Amini, potrivit presei de stat.
„Toate instituțiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care au fost încălcate”, a spus consilierul, Abdolreza Pourzahabi, în presa de stat. „Așa cum am promis familiei doamnei Amini, voi urmări, de asemenea, problema morții ei până la rezultatul final.”
Marți, Înaltul Comisar interimar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a condamnat „răspunsul violent” al forțelor de securitate la proteste și a cerut o anchetă independentă.
„Autoritățile trebuie să înceteze să ținteze, să hărțuiască și să rețină femeile care nu respectă regulile hijabului”, a spus doamna Al-Nashif într-un comunicat.
Tulburările vin într-un moment dificil pentru ayatollahul Khamenei, care a anulat recent toate întâlnirile și aparițiile publice din cauza bolii, potrivit a patru persoane familiarizate cu starea sa de sănătate.
