VIDEO/ Programul național „Familia”, lansat: Prevede un set de măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din R. Moldova

21 septembrie 2022, 11:52 Societate 184
Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat astăzi lansarea Programului național „Familia”. Astfel, programul este un amplu program de măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Totodată, scopul programului este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului.

Astfel, potrivit programului, dreptul la indemnizația lunară de ingrijire a copilului până la vârsta de 2 ani a fost extins – începând din 1 octombrie 2022, orice copil nou-născut din Republica Moldova beneficiază de acest tip de indemnizație, în valoare de 1000 lei lunar, indiferent de statutul părinților (asigurat/neasigurat social).

Măsura intră în vigoare din 1 octombrie 2022.

Totodată, indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (2 și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină, se majorează de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil.

Indemnizația se acordă din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui (asigurat/neasigurat social).

De această prestație socială pot beneficia și persoanele care adoptă sau iau sub tutelă gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. În acest caz, indemnizația este acordată din data adoptării copiilor/instituirii tutelei.

Măsura intră în vigoare din 1 octombrie 2022.

Mai mult, indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2023, cu 864 de lei – crescând de la 10.068 lei până la 10.932 lei. Această indemnizație este acordată fiecărui copil născut viu, înregistrat la Agenția Servicii Publice, și poate fi solicitată în decurs de cel târziu 12 luni de la nașterea copilului.

Solicitantul acestui tip de prestație poate fi atât persoană asigurată, cât și neasigurată social. Cuantumul majorat al indemnizației va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, în perioada noiembrie-decembrie 2022.

Potrivit programului, circa 25.000 de copiii vor beneficia, începând din septembrie 2022, de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți.

Indemnizația poate fi obținută în baza unei cereri, depusă de solicitant la structura teritorială de asistență socială de la locul de trai.

Programul mai prevede că începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume:

  • în cuantum de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și în cuantum de 30% din venit pentru următoarele 12 luni;
  • în cuantum de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la
    împlinirea vârstei de 3 ani a acestuia.

Totodată, perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile a fost extinsă de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022.

Beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația paternală de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Cuantumul acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de luna naşterii copilului.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media