ULTIMA ORĂ/ Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, reținută pentru 72 de ore

21 iulie 2022, 18:05 Justiție 783
Marina Tauber.  Sursa: Replica Media

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore, în timp ce au loc percheziții în biroul său parlamentar. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

De menționat că și în aceste clipe au loc percheziții în biroul din Parlamentul R. Moldova ce aparține deputatei Marina Tauber. Reportera Replica Media care se află la fața locului comunică că ofițerii CNA se află în legislativ aproximativ de două ore.

De menționat că, în dimineața zilei de joi, 21 iulie, procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins cu percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului politic ȘOR. În urma descinderilor, s-a constatat că banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

În aceeași zi, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputata fracțiunii parlamentare ȘOR Marina Tauber a fost lipsită, din nou, de imunitate parlamentară în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală. Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În reacție, conducerea Partidului „Șor” a acuzat guvernarea PAS că ar încerca să reducă la tăcere reprezentanți formațiunii și a pornit, în acest sens, „un nou episod de răfuială politică”. Mai mult, aceștia spun că însăși președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat indicații să fie organizate percheziții la sediul partidului și să fie pornite dosare penale pe numele membrilor și conducerii PP „Șor”.

De menționat că Marina Tauber a rămas a treia oară fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat la ședința Parlamentului din 19 mai patru cereri prin care a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, și colegului acesteia de partid, deputatul fugar Ilan Șor. Cei doi acum sunt cercetați în baza a două articole din Codul Penal: art. 243, p.3, litera a și b - spălarea banilor săvârşit de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari, și art. 190, p. 5 - escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, Marina Tauber a rămas în legislatura precedentă fără imunitate parlamentară, alături de colega acesteia Reghina Apostolova. Cele două au fost reținute și anchetate în dosarul fraudei bancare, însă, în octombrie 2020, deputatele au fost scoase de sub urmărire penală.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media