DOC/ Fondul de rezervă al municipiului Chișinău a fost suplinit cu 20 de milioane de lei, pentru finanțarea lucrărilor de lichidare a consecințelor ploii torențiale de săptămâna trecută

19 august 2022, 07:55 Economie 70
Primăria Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat în ședința de joi alocarea a 20 de milioane de lei pentru majorarea cuantumului Fondului de rezervă al municipiului, care urmează a fi repartizați pentru lichidarea consecințelor ploilor abundente de săptămâna trecută.

Primarul General, Ion Ceban, a prezentat un raport în cadrul ședinței CMC privind lichidarea consecințelor averselor din 9 august, unde a expus pașii întreprinși de executiv pentru rezolvarea problemelor apărute în sectoarele orașului.

Totodată, edilul a precizat că valoarea estimativă a pagubelor înregistrate ca urmare a averselor este de peste 20 de milioane de lei, respectiv, solicitând suplinirea Fondului de rezervă cu suma enunțată.

Potrivit deciziei aprobate, Comisia de administrare a Fondului de rezervă al municipiului Chișinău va asigura repartizarea mijloacelor pentru înlăturarea consecințelor ploilor, ținându-se cont de necesarul prezentat de entitățile responsabile.

Amintim că pe 10 august 2022, Comisia pentru administrarea Fondului de rezervă a alocat 2,5 milioane de lei din sursele Fondului, conform deciziei Comisiei pentru situații excepționale nr. 26 din 10 august 2022, pentru înlăturarea consecințelor ploilor puternice de săptămâna trecută.
Pe parcursul săptămânii trecute, angajații ÎM REI „Lumteh” au intervenit masiv la lichidarea consecințelor averselor din 9 august anul curent., informează Primăria Municipiului Chișinău. Muncitorii au reușit să remedieze 74 de solicitări de intervenție pe partea iluminatului public din totalul celor 79 de cereri depuse.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute s-a reușit înlocuirea a 59 de piloni de electricitate care s-au prăbușit s-au au fost avariați în timpul furtunii, s-a reușit schimbarea a doi kilometri de cablu și restabilirea altor 10 kilometri de fire electrice, precum și înlocuirea a peste 270 de corpuri de iluminat deteriorate.

La 12 august, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că pagubele estimate se cifrează la 20 de milioane de lei, urmare a averselor din 9 august 2022 pe teritoriul capitalei. La această etapă, pentru instituțiile din sfera educației, în zeci de unități au fost deteriorate acoperișurile, geamurile, pavilioanele etc., au fost doborâți arbori - 12,5 milioane de lei.

La capitolul instituții sociale: AMT-uri de la Rîșcani și Ciocana, dar și instituții din domeniul protecției copilului și culturii, pagubele evaluate sunt de 2,5-3 milioane. Cca 4,5 milioane de lei sunt necesari pentru reparații la acoperișuri și subsoluri.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media