VIDEO/ „Fiecare „bombonică” este creată manual”: ATU - locul care din garaj al Academiei de Științe a fost transformat în vinărie urbană, unica din R. Moldova

13 august 2022, 17:54 Afaceri 331
Vinăria ATU.  Sursa: Replica Media

Vin și graffiti - de aceste două lucruri vă veți îndeletnici papilele gustative și ochii la vinăria ATU din orașul Chișinău. Fondată în anul 2016 de familia Vutcarău, brandul „ATU”, ceea ce în limba română înseamnă „un punct forte”, produce vinuri artizanale de calitate, în loturi limitate de 1.000 - 3.000 de sticle.

Industria vinicolă din Republica Moldova a beneficiat de un sprijin esențial din partea partenerilor de dezvoltare, iar ATU nu este o excepție, familia Vutcarău fiind călăuzită în implementarea reformelor structurale și redirecționarea industriei către piețele UE - România și Regatul Țărilor de Jos sunt top export. Vinurile ATU ajung și pe rafturile din Canada și Japonia.

„Am identificat un grant oferit de Guvernul Suediei și USAID, și astfel a pornit în aventura vinului. A fost într-o perioadă foarte complicată - după embargo, perioada în care vinăriile mari la fel au început să început să îmbutelieze și să sporească calitatea vinului. Atunci am apărut și noi și am înțeles că trebuie să ne diferențiem fiind o vinărie mică.

Cu ajutorul acestui grant am reușit să cumpărăm echipamente, să investim în marketing, în branding, ne-au fost oferiți experți în tehnologia de producere a vinului. Practic, un an de zile ne-au ghidat, nu doar pe noi - au fost mai mulți mici producători. Ne-au ghidat cum să facem față în acest domeniu”, ne-a povestit Vlada Balica, directoarea și co-proprietara vinăriei ATU.

Via și vinul au jucat mereu un rol important în familia Vutcarău. Din 2001 cultivă numeroase soiuri de viță de vie, devenind cel mai bun producător de viță de vie de pe piața locală și est-europeană. Cu toate acestea, co-proprietara vinăriei s-a arătat încrezută că aceasta nu este o afacere - ci o investiție de lungă durată, unde loc de „concurență” nu există, doar de „prietenie”.

„Facem parte dintr-o asociație a micilor producători unde sunt, cred că, în jur de 60 de membri - avem utilaje pe care ei ni le aduc nouă, noi lor. Suntem o comunitate de oameni care prietenesc. Cu siguranță, concurența nu este pentru vinificație. Trebuie să fie colaborare”, ne-a opinat ea.

Pe lângă strugurii care ajung în cramă ce se transformă într-un vin de cea mai bună calitate, ATU Winery a reușit să combine armonios arta vinului cu cea de graffiti. Fațada clădirii, dar și interiorul, de la prima privire întărește senzația de un loc special care te face să te mai întorci.

„Voiam să fim diferiți, să ne diferențiem pe raft, inclusiv va și concept. Și am găsit nișa aceasta neacoperită de garage winery, unde se găsesc și în New York, Sidney, Vancouver, dar mai puțin în Europa de Est. Nici în România nu am văzut acest conceput. Acest spațiu pe care îl folosim a fost garajul Academiei de Științe. L-am închiriat și l-am transformat în vinărie urbană”, ne-a mai spus Vlada Balica.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media