Comisia Pre-Vetting anunță primele decizii privind candidații non-judecători la funcții în CSM, înaintați de Parlament

27 ianuarie 2023, 14:47 Justiție 263
Comisia Pre-Vetting.  Sursa: vetting.md

Comisia Pre-Vetting anunță deciziile în privința a trei candidați, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, de pe lista înaintată de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În total, 12 candidați non-judecători au fost propuși de Parlament pentru a participa la concurs.

Potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termen declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani (Declarația pentru 5 ani) și/sau anexele solicitate, fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia.

Candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Conform procedurii legale, deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea alegerilor sau a concursului, în acest caz Parlamentul.

Deciziile sunt cu drept de apel și pot fi contestate de către candidați la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării. Totodată, cei trei candidați non-judecători au la dispoziție 48 de ore ca să anunțe Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor motivate.

12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia Pre-Vetting.

La începutul lunii iulie, Comisia pre-vetting a început procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia „Pre-Vetting” evaluează integritatea financiară și etică a candidaților.

Conform procedurii, candidații trebuie să completeze un formular de declarație de avere și interese personale, cu informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională.

În plus, Comisia colectează și verifică date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, precum autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media