R. Moldova se alătură apelului lansat de Zelenskiy ca autoritățile georgiene să-i permită lui Saakașvili să se trateze în străinătate: Declarația președintei Sandu

21 decembrie 2022, 17:34 Politică 225
Maia Sandu și Vladimir Zelenskiy.  Sursa: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care își exprimă îngrijorare privind starea de sănătate a fostului lider al Georgiei Mihail Saakaşvili care s-a agravat. Șefa statului a declarat că Republica Moldova se alătură apelului lansat de Vladimir Zelenskiy guvernului georgian să permită fostului său președinte încarcerat să meargă în străinătate pentru tratament.

„Sunt îngrijorată de starea de sănătate a lui Mihail Saakaşvili care îi pune viața în pericol, din cauza condițiilor sale de detenție. Moldova se alătură apelului lui Vladimir Zelenskiy adresat guvernului georgian pentru a-i permite fostului președinte să plece în străinătate pentru tratament pentru a-și proteja sănătatea”, se arată în mesajul Maiei Sandu, postate pe Twitter.


Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea și a fost spitalizat, are nevoie de îngrijiri medicale în străinătate - au afirmat medicii americani chemați de avocații săi să-i constate starea de sănătate. Aceștia au declarat presei că viața lui Saakașvili este în pericol în Georgia.

„Este mai mult decât clar că a fost tratat foarte rău și a fost supus torturii” - susține unul dintre medici, James Cobey. Potrivit acestuia, fostul președinte are nevoie de patru intervenții chirurgicale ortopedice, care nu pot fi efectuate în Georgia, transmite veridica.ro.

Conform doctorului Eric Goldsmith, fostul președinte suferă și de probleme neurologice, care i-au provocat „un handicap sever”. La rândul său, medicul Stuart Finkel afirmă că Saakașvili „suferă de o varietate de boli gastrointestinale”, în timp ce toxicologul David Smith susține că fostul președinte a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare și are nevoie de „transfer imediat la o unitate medicală, în afara Georgiei”.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că este „responsabilitatea guvernului Georgiei să-l trateze pe domnul Saakașvili în mod echitabil și cu demnitate, inclusiv oferindu-i tot ajutorul medical și psihologic necesar”.

Amintim că, luni, 19 decembrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a îndemnat luni Georgia să permită fostului său președinte încarcerat să meargă în străinătate pentru tratament, pentru a-și proteja sănătatea. Liderul de la Kiev a cerut ca acesta să fie transferat la o unitate medicală din Ucraina, Europa sau Statele Unite.

Mikheil Saakașvili, președinte al fostei Georgii sovietice între 2004 și 2013, a fost creditat inițial cu implementarea reformelor. Ulterior, el a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz de putere.

Condamnat pentru prima dată în absență în 2018, Saakașvili a lucrat pentru diferite guverne ucrainene, inclusiv pentru administrația Poroșenko și Zelenskiy, înainte de a se întoarce acasă și de a fi reținut în 2021.

Saakașvili a lansat mai multe greve ale foamei, iar avocații săi doresc suspendarea pedepsei pentru a se putea trata în străinătate.

Fostul președinte georgian încarcerat susține că a fost „otrăvit” în detenție cu metale grele și riscă să moară fără un tratament adecvat, potrivit unui raport medical distribuit de echipa sa juridică. Saakașvili, care este tratat într-o clinică din Tbilisi, a declarat săptămâna trecută o nouă grevă a foamei în semn de protest pentru că nu i s-a permis să participe la o audiere la un tribunal din Tbilisi prin legătură video. El a anulat-o câteva ore mai târziu, după ce a fost îndemnat să facă acest lucru de către membri ai Parlamentului European.

Autoritățile georgiene spun că Saakașvili „simulează” gravitatea stării sale de sănătate pentru a încerca să obțină eliberarea sa. Saakașvili nu a mai fost văzut în public de luni de zile.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media