În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești.
Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.
„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.
Companiile Desfa (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), Transgaz (România), FGSZ (Ungaria), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia) au semnat joi la Atena un memorandum de înțelegere pentru implementarea coridorului vertical, anunță Defsa, operatorul rețelei de gaze naturale din Grecia.
SA Energocom a făcut un import de gaze, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic
Coridorul Vertical va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord.
Odată semnat acordul, și Republica Moldova va putea importa acest gaz, via România.
Companiile se angajează – atât împreună, cât și individual – să dezvolte proiectele necesare pentru implementarea coridorului vertical.
Memorandumul de înțelegere va constitui baza unei cooperări intense în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și viceversa.

publicat de: