SA Energocom a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană: Va testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic

2 decembrie 2022, 20:11 Societate 225
gaz, Gaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media
Pentru a diversifica sursele de achiziționare a gazelor naturale și a asigura securitatea energetică Republica Moldova, SA Energocom informează că a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic. Potrivit companiei, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.

În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești.

Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.

„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.

Companiile Desfa (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), Transgaz (România), FGSZ (Ungaria), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia) au semnat joi la Atena un memorandum de înțelegere pentru implementarea coridorului vertical, anunță Defsa, operatorul rețelei de gaze naturale din Grecia.
SA Energocom a făcut un import de gaze, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic

Coridorul Vertical va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord.

Odată semnat acordul, și Republica Moldova va putea importa acest gaz, via România.

Companiile se angajează – atât împreună, cât și individual – să dezvolte proiectele necesare pentru implementarea coridorului vertical.

Memorandumul de înțelegere va constitui baza unei cooperări intense în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și viceversa.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media