Comisia de la Veneția se va expune cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR. Când va fi prezentat raportul

9 decembrie 2022, 09:40 Justiție 327
Comisia de la Veneția.  Sursa: știri.md

Comisia de la Veneția va emite în cadrul celei de-a 133-a sesiune plenară, care va avea loc la 16-17 decembrie, proiectul de memoriu amicus curiae referitor la solicitatea Curții Constituționale (CC) privind verificarea constituționalității Partidului ȘOR.

„La 17 noiembrie 2022, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova a solicitat un Amicus curiae brief privind declararea neconstituționalității unui partid politic. Proiectul de memoriu amicus curiae va fi prezentat spre adoptare în cadrul celei de-a 133-a sesiuni plenare (16-17 decembrie 2022)” se arată în anunțul Comisiei de la Veneția.

La 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor, motivând că există suficiente circumstanțe juridice pentru scoaterea formațiunii politice în afara legii și a spus că a pregătit o sesizare în acest sens, care mai întâi trebuie să fie examinată și aprobată de Guvern.

La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

La 10 noiembrie, Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărârea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ulterior, la 12 noiembrie, Guvernul a depus din nou la Curtea Constituţională (CC) sesizarea cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR.

În reacție, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.


Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul ȘOR pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media