LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 293. Marea Britanie a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului; Administrația Biden se pregătește să transfere sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina

13 decembrie 2022, 07:31 Ucraina 270
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 293. De la începutul războiului, aproximativ 500.000 de obiecte explozive au fost deminate în Ucraina, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy în mesajul său video de aseară.

Statele Unite au trimis Ucrainei prima parte a ajutorului pentru echipamente electrice, au declarat luni oficiali americani, în timp ce Washingtonul lucrează pentru a sprijini infrastructura energetică a țării împotriva intensificării atacurilor din Rusia.

Iranul intenționează să furnizeze Rusiei rachete, dar dorește să le limiteze raza de acțiune din cauza unei potențiale reacții internaționale, a raportat Axios, citând patru oficiali israelieni înalți.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy i-a îndemnat luni pe liderii Grupului celor Șapte Națiuni să-și susțină ideea de a convoca în iarnă un summit mondial special pentru pace, dedicat aducerii păcii în țara sa.

UPDATE 21:50. Economia Ucrainei s-ar putea micșora cu 50% în acest an dacă Rusia continuă să atace rețeaua națională de energie electrică și alte infrastructuri critice ale țării, a declarat premierul ucrainean, Denis Șmihal.

„Dacă activitățile teroriste ale Rusiei împotriva infrastructurii noastre continuă, este posibil să pierdem încă 10% din aceste cifre – adică până la 50% din PIB-ul nostru”, a notat Șmihal.

Guvernul ucrainean a estimat că pagubele cauzate de război ar putea ajunge la 700 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, a spus el. Toate sectoarele economiei au fost afectate, a adăugat prim-ministrul de la Kiev.


UPDATE 21:19. Rusia și-ar putea relua ofensiva împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie 2023, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba în timpul unei conferințe pentru jurnaliștii occidentali într-un adăpost antiaerian din Kiev.

„Având în vedere mobilizarea, recrutarea și pregătirea noilor recruți, mișcarea lor de arme grele în țară - ei rămân, fără îndoială, speranți că vor putea străpunge liniile noastre de apărare și vor putea avansa adânc în Ucraina. Facem totul pentru a face acest lucru imposibil. Și cred cu tărie că nu vor reuși”, a spus Kuleba.

El a subliniat încă o dată că orice decizie de a pune capăt războiului se va baza pe retragerea trupelor ruse din toate teritoriile Ucrainei începând cu 2014.


UPDATE 20:36. Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege privind minoritățile naționale, o cerință cheie pentru aderarea țării la UE, se arată într-un comunicat.

Un total de 324 de membri ai Parlamentului au votat pentru abrogarea unui proiect de lege vechi și adoptarea celui nou, a declarat un deputat ucrainean, Iaroslav Jelezniak, pe Telegram.

Proiectul de lege este conceput pentru „îmbunătățirea protecției drepturilor minorităților naționale”, inclusiv „drepturile la autoidentificare, utilizarea limbilor minorităților naționale, educație, participarea la viața politică, economică, socială și culturală etc.”, a raportat New Voice of Ukraine.

Alexandr Kornienko, prim-vicepreședintele parlamentului ucrainean, a declarat că a „votat pentru toate legile necesare care ne deschid calea aderării la UE”, adăugând că „Așteptăm cu nerăbdare decizii pozitive pentru Ucraina. Ucraina este Europa!”.


UPDATE 19:37. SUA finalizează planurile de a trimite în Ucraina sistemul de apărare antirachetă Patriot, care ar putea fi anunțat încă de săptămâna aceasta, potrivit oficialilor americani.

Planul așteaptă aprobarea de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru semnătură. Se așteaptă aprobarea, au declarat pentru CNN doi oficiali americani și un înalt oficial al administrației.

Odată ce planurile sunt aprobate, se așteaptă ca Patrioții să fie expediați rapid în zilele următoare, iar forțele ucrainene vor fi antrenate să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii.

Sistemul de apărare Patriot este considerat una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de apărare împotriva rachetelor balistice și de croazieră, scrie CNN. Poate doborî rachete și avioane rusești departe de țintele vizate în interiorul Ucrainei.

Pe măsură ce forțele ruse au lansat valuri de atacuri cu rachete și drone în toată Ucraina, Kievul le-a cerut aliaților săi din vest pentru sisteme de apărare aeriană suplimentare și sofisticate. Recentele atacuri asupra infrastructurii civile a Ucrainei au pus o presiune reînnoită asupra administrației Biden pentru a trimite aceste sisteme.

„Realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren” a determinat administrația Biden să ia decizia, a spus un oficial.


UPDATE 18:51. Doi jurnalişti ucraineni au fost premiaţi pentru acoperirea informațională în timpul bombardamentelor rusești asupra oraşului-port Mariupol, din sudul Ucrainei, în primele săptămâni de război, scrie The Guardian.

Fotojurnalistul independent Evghenii Maloletka și fotoreporterul și fotoreporterul Associated Press Mstislav Cernov au fost singurii jurnaliști aflați la fața locului în timpul invaziei și asediului Rusiei la Mariupol.

Marianna Vișegirskaia, în fața unei maternități care a fost avariată de bombardamente în Mariupol, Ucraina, 9 martie 2022. Fotografie: Mstislav Cernov/AP.

O femeie însărcinată al cărei pelvis fusese zdrobit și șoldul detașat în timpul bombardamentelor rusești este evacuată dintr-o maternitate din Mariupol. Femeia a fost dusă la un alt spital, dar nu a supraviețuit. Fotografie: Evghenii Maloletka/AP

Cei doi au petrecut trei săptămâni documentând impactul luptelor și bombardamentelor de artilerie din Mariupol, inclusiv bombardarea unei maternități, precum și lupta rezidenților pentru a supraviețui, înainte de a fi scoși ilegal din oraș.

Ministrul ucrainean al Culturii, Alexandr Tkacenko, a declarat că Maloletka și Cernov au primit Premiul pentru Libertatea Presei de către Reporteri fără Frontiere. El a mulțumit celor doi, adăugând „În acest război, ne apărăm libertatea de exprimare, dreptul nostru la adevăr. Iar jurnaliștii îl aduc în lume”.

Maloletka și Cernov „au lucrat în condiții extrem de dificile, armata rusă căutându-i din cauza impactului fotografiilor lor”, au spus reprezentanții Reporterii Fără Frontiere.

Fotografia lor cu o femeie însărcinată rănită în bombardarea unei maternități a făcut înconjurul lumii și a atras atenția opiniei publice internaționale asupra a ceea ce se întâmplă în orașul asediat.


UPDATE 18:26. Peste 60% dintre ucraineni vor cheltui o parte din bugetul alocat pentru cumpărăturile de Anul Nou și de Crăciun pentru a ajuta Forțele Armate ale Ucrainei și pe cei afectați de război, potrivit unui studiu al pieței de retail realizat de filiala ucraineană a Deloitte.

Sondajul a relevat că majoritatea locuitorilor țării (61%), în ciuda războiului, plănuiesc să meargă la cumpărături înainte de sărbători, deși vor cheltui mai puțin pe ei decât în ​​2021.

Bugetul mediu pentru cumpărăturile de Anul Nou variază de la 1-5 mii de grivne. În același timp, în fața incertitudinii, mulți ucraineni au amânat achizițiile până în a doua jumătate a lunii decembrie.

Potrivit Deloitte, achizițiile offline vor prevala asupra achizițiilor online. Principalele locuri pentru cumpărăturile de Anul Nou și de Crăciun vor fi marile supermarketuri și centrele comerciale, iar printre cele mai populare mărfuri - alimente, bunuri pentru copii, haine și încălțăminte.

„Războiul afectează în mod semnificativ sentimentul consumatorilor ucraineni. Studiul nostru a arătat că, de exemplu, sectorul de vânzare cu amănuntul online dezvoltat la nivel mondial nu este încă foarte popular în Ucraina. Cu toate acestea, invincibilitatea ucrainenilor, care poate fi văzută și în pregătirea lor pentru cumpărăturile de sărbători, inspiră și, de asemenea, ajută comercianții cu amănuntul să continue să susțină frontul economic”, a declarat Alexandr Iampolsky, reprezentantul Deloitte în Ucraina.


UPDATE 17:42. Premierul ucrainean, Denis Șmihal, a promis că țara sa „va persevera” cu sprijinul aliaților după anunțul ministrei de externe a Franței, Catherine Colonna, care a declarat că s-a adunat peste 1 miliard de euro, sprijin pentru Ucraina în această iarnă.


UPDATE 17:14. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns propunerii președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy de a retrage trupele ruse din Ucraina în ziua de Crăciun, oferind un refuz, transmite BBC.

„Nu se poate pune problema retragerii trupelor ruse din Ucraina înainte de sfârșitul an”, a spus Peskov.

El a remarcat că, pentru a realiza pacea, este necesar să se țină cont de „intrarea de noi regiuni în Rusia”.

Mai devreme, Zelenskiy a propus retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, ca „un pas concret și semnificativ către o înțelegere diplomatică, despre care se vorbește atât de des la Moscova”.


UPDATE 16:49. Marea Britanie a introdus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa pe scară largă în Ucraina, precum și împotriva Iranului pentru că a ajutat Rusia cu drone, se arată pe site-ul guvernului britanic.

Au fost introduse noi sancțiuni împotriva comandanților ruși, inclusiv a celor implicați în atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene.

12 comandanți de vârf ai armatei ruse, în special unități implicate în atacuri asupra orașelor ucrainene, au căzut sub restricții.

De exemplu, generalul-maior Robert Baranov este pe listă. Anchetatorii Bellingcat au descoperit că este comandantul unei unități responsabile cu programarea și ghidarea rachetelor de croazieră rusești.

Au fost introduse și restricții împotriva iranienilor și a companiilor iraniene implicate în producția sau furnizarea de drone către Rusia. În special, a fost sancționată firma MADO, specializată în producția de piese de schimb pentru drone.


UPDATE 16:30. Peste 1 miliard de euro au fost adunați pentru a sprijini Ucraina în această iarnă, la o conferință de ajutor la Paris, a declarat ministra de externe a Franței, Catherine Colonna, scrie The Guardian.

Banii , care provin de la 46 de țări și 24 de organizații internaționale, vor fi împărțiți între refacerea rețelei energetice epuizate a Ucrainei, sectorul alimentar, alimentarea cu apă, sănătate și transport, a spus Colonna.

Ea a spus că acestea sunt „noi angajamente, datorită organizării acestei conferințe. Este un ajutor. Nu sunt împrumuturi”.


UPDATE 16:03. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni la Bruxelles că Ucraina a înştiinţat Ungaria că nu doreşte să negocieze cu aceasta un ajutor financiar care să-i fie oferit de Budapesta în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană, relatează agenţia EFE și Agerpres.

„Guvernul (ungar) a alocat pentru Ucraina 187 de milioane de euro în cadrul programului de sprijin de 18 miliarde de euro”, dar ”pentru Kiev cel mai important este ajutorul financiar comun” şi nu doreşte alte opţiuni, a precizat Szijjarto.

El a reiterat că Ungaria se opune ajutorului financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, întrucât acesta presupune din nou emiterea de datorie comună de către blocul comunitar, şi a propus în schimb ca Budapesta să ofere Kievului pe bază bilaterală suma de 187 de milioane de euro ce ar reveni din partea Ungariei în acest plan de asistenţă.

UPDATE 15:30. Ucraina trebuie să țină cont de noile „realități” teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, a spus Kremlinul ca răspuns la propunerea în trei pași a președintelui Vladimir Zelenskiy pentru pace.

Într-o declarație adresată ieri țărilor G7, liderul ucrainean a spus că Rusia ar putea începe să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru a arăta că este capabilă să abandoneze agresiunea.

Zelenski le-a spus liderilor G7 că le oferă Moscovei „o oportunitate de a face un pas real și semnificativ către soluționarea diplomatică” a conflictului.


UPDATE 14:52. În Ucraina a fost emisă o nouă alertă de raid aerian.


UPDATE 14:18. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a avut o discuție cu președintelui Consiliului European, Charles Michel.

„Am mulțumit pentru invitația de a vorbi la reuniunea #EUCO din 15 decembrie. Am discutat despre rolul UE și al statelor membre în implementarea Formulei Păcii.

Suntem recunoscători pentru creșterea Facilității europene pentru pace cu 2 miliarde EUR și pentru deblocarea unui nou program financiar în valoare de 18 miliarde EUR. Am subliniat necesitatea aprobării rapide a celui de-al 9-lea pachet de sancțiuni. Am informat despre progresul în implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Am coordonat pași suplimentari cu privire la dorința Ucrainei către aderarea la UE”.



UPDATE 13:37. Atacurile rusești asupra Hersonului eliberat au ucis trei civili și au rănit 15, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici.

Trupele ruse au bombardat ieri regiunea Herson de 57 de ori cu artilerie, mortiere și MLRS a raportat Ianușevici.

Se pare că atacurile au vizat școli, un stadion, unități medicale, linii electrice și clădiri rezidențiale.


UPDATE 13:05. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentin Reznicenko a declarat pe 13 decembrie că forțele ruse au bombardat comunitățile Nikopol, Chervonohryhorivka și Marhaneț cu sisteme de lansare multiplă de rachete Grad și artilerie grea pe tot parcursul nopții.

În Nikopol, zeci de clădiri înalte și rezidențiale private, un magazin, linii electrice și clădiri administrative au fost avariate. În Chervonohryhorivka, peste 10 au fost distruse, iar infrastructura comercială și liniile electrice au fost deteriorate.

Nu au fost raportate victime.


UPDATE 12:47. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va trimite misiuni pentru a securiza cele cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea din Zaporojie (ocupată de armata rusă), a declarat marți premierul ucrainean Denis Șmigal, scrie Hotnews.

„Aceste misiuni sunt destinate să securizeze aceste centrale și să înregistreze toate impacturile din exterior, în special loviturile agresorului rus", a scris oficialul ucrainean pe Telegram după o întâlnire la Paris cu șeful AIEA, Rafael Grossi.

Potrivit lui Șmigal, experții AIEA vor fi deci trimiși la Zaporojie, Rivne, Khmelnytsky, Pivdennukrainsk și Cernobîl, celebra centrală unde a avut loc accidentul nuclear din 1986 și pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp după începutul invaziei.


UPDATE 12:16. Livrările de arme către Ucraina se vor încheia de îndată ce vor începe discuțiile de pace pentru a pune capăt invaziei ruse, a declarat marți ministrul apărării al Italiei în parlament.

„Sunt conștient că ajutorul militar va trebui să se încheie mai devreme sau mai târziu și se va încheia atunci când vom avea discuțiI de pace pe care le sperăm cu toții”, a spus ministrul Apărării Guido Crosetto, în timp ce s-a adresat Senatului Camerei superioare.

La începutul acestei luni, cabinetul Italiei a adoptat un decret care îi permite să continue să aprovizioneze Ucrainei cu arme pentru tot anul viitor, fără a solicita aprobarea oficială din partea parlamentului pentru fiecare nou transport.


UPDATE 11:50. G7 răspunde apelului președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy de a-și menține „nivelul de solidaritate” și anul viitor prin înființarea unei platforme internaționale pentru redresare și reconstrucție, prin menținerea eforturilor de păstrare a stabilității financiare a Ucrainei și prin consolidarea capabilităților de apărare ale țării, cu accent pe sistemele de apărare antiaeriană, scrie Calea Europeană.

„Vă cer să păstrați acest nivel de solidaritate pentru anul viitor. Rusia își continuă agresiunea – și, prin urmare, sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue. Anul viitor, la fel ca anul acesta. (…) Anul viitor trebuie să menținem stabilitatea financiară, energetică și socială. Dacă nu vom pierde în aceste aspecte, vom câștiga în toate celelalte. (…) Trebuie să fim mai activi în ceea ce privește reconstrucția. Aceasta va demonstra în mod clar lumii întregi adevăratele capacități ale sistemului democratic”, le-a transmis președintele Ucrainei liderilor G7 în cadrul unei reuniuni virtuale.

Într-o declarație comună, puterile economice din G7 au anunțat că vor înființa o platformă multi-agenție pentru a coordona ajutorul acordat Ucrainei și pentru a sprijini repararea, redresarea și reconstrucția acesteia, reprezentanții de rang înalt urmând să se reunească cât mai curând posibil în ianuarie.


UPDATE 11:10. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că a existat un acord privind scoaterea armelor grele din centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și că sunt în desfășurare discuții cu privire la modalitățile în acest sens.

„Am reușit să protejăm Cernobîl și scopul nostru este să protejăm Zaporojie. Săptămânile următoare vor fi cruciale”, a spus Macron, când a sosit pentru a participa la o conferință internațională.

Franța găzduiește o conferință internațională la Paris pentru a oferi ajutor urgent pentru a ajuta Ucraina să treacă peste temperaturile joase de iarnă, în timp ce forțele ruse vizează infrastructura civilă din întreaga țară.


UPDATE 10:25. Orașul Klintsy din regiunea de sud a Rusiei Briansk a fost bombardat peste noapte de Ucraina, a susținut guvernatorul regional, adăugând că nu au fost victime sau pagube.

„Ca urmare a activității sistemelor de apărare aeriană ale Forțelor Armate Ruse, racheta a fost distrusă, unele părți au lovit teritoriul unei zone industriale”, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz pe Telegram.

Klintsy este un oraș de aproximativ 60.000 de locuitori, la aproximativ 45 km (28 mile) de granița cu Ucraina.


UPDATE 09:28. Guvernul suedez a alocat încă aproximativ 55 de milioane de euro (600 de milioane de coroane suedeze) pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei, a anunțat de ministrul Suediei de Cooperare pentru Dezvoltare Jugan Forssell, scrie Hromadske.

Potrivit acestuia, fondurile vor fi folosite pentru refacerea școlilor, spitalelor, infrastructurii și agriculturii distruse

„Aceste fonduri vor merge atât pentru a atenua nevoia, cât și pentru a întări rezistența Ucrainei, astfel încât ucrainenii să poată continua să reziste invaziei”, a spus Forssell.

Detaliile pachetului de ajutor vor fi prezentate în cadrul conferinței donatorilor, care va avea loc pe 13 decembrie la Paris.


UPDATE 08:49. Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping se vor întâlni pentru a discuta evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a informat marți cotidianul de afaceri rus Vedomosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat ziarului că data și ordinea de zi a întâlnirii sunt deja cunoscute, dar un anunț oficial va veni mai târziu.


UPDATE 08:15. Statele Unite au trimis Ucrainei prima parte a ajutorului pentru echipamente electrice, au declarat luni oficiali americani, în timp ce Washingtonul lucrează pentru a sprijini infrastructura energetică a țării împotriva intensificării atacurilor din Rusia.

Prima tranșă a fost echipamente electrice în valoare de aproximativ 13 milioane de dolari, a spus unul dintre oficiali. O altă sursă familiarizată cu chestiunea a spus că încă două avioane încărcate de echipamente vor pleca din Statele Unite săptămâna aceasta.

Un oficial american a declarat că echipamentul a plecat de la o bază militară americană. Prima tranșă face parte din ajutorul de 53 de milioane de dolari anunțat luna trecută, după ce Ucraina a declarat că are nevoie de transformatoare și generatoare, precum și de sisteme de apărare aeriană.


UPDATE 07:50. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy i-a îndemnat luni pe liderii Grupului celor Șapte Națiuni să-și susțină ideea de a convoca în iarnă un summit mondial special pentru pace, dedicat aducerii păcii în țara sa.

Zelenskiy a făcut, de asemenea, apel la națiunile G7 pentru încă 2 miliarde de metri cubi de gaz natural, precum și pentru arme cu rază lungă de acțiune, tancuri moderne, unități de artilerie și obuze.


UPDATE 07:31. Iranul intenționează să furnizeze Rusiei rachete, dar dorește să le limiteze raza de acțiune din cauza unei potențiale reacții internaționale, a raportat Axios, citând patru oficiali israelieni înalți, transmite kyivindependent.com.

Rusia folosește drone kamikaze de fabricație iraniană pentru a ataca Ucraina din septembrie, lansând atacuri împotriva civililor și distrugând instalațiile energetice din întreaga țară.

Teheranul a negat inițial că a furnizat Moscovei cu drone, dar mai târziu a recunoscut că le-a livrat, susținând că s-a întâmplat înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie. Există dovezi copleșitoare că Iranul a continuat să furnizeze drone în timpul invaziei.

Potrivit raportului Axios, presiunea occidentală „nu a descurajat complet Teheranul să plănuiască trimiterea rachetelor în Rusia și intenționează să continue livrările în curând”.

„Dar, într-un efort de a atenua consecințele internaționale și de a nu încălca rezoluția Consiliului de Securitate, Iranul intenționează să acorde Rusiei doar rachete cu o rază de acțiune mai mică de 300 de kilometri și să modifice alte rachete, astfel încât să rămână în parametrii rezoluției”, au declarat oficialii israelieni, citat de Axios.

În aceeași zi, Uniunea Europeană a adăugat patru persoane pe lista de sancțiuni împotriva Iranului, precum și patru entități „pentru rolul lor în dezvoltarea și livrarea UAV-urilor utilizate de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei”.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat pe 10 decembrie că se așteaptă ca sprijinul Iranului pentru armata rusă să crească în lunile următoare. Ministerul a numit Teheranul „unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Moscovei” la nivel mondial și a spus că Rusia încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, „inclusiv sute de rachete balistice”.

„În schimb, Rusia oferă foarte probabil Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic, care le transformă relația de apărare... Dacă Rusia reușește să pună în funcțiune un număr mare de rachete balistice iraniene, probabil că le va folosi pentru a continua și extinde campania de lovituri împotriva infrastructurii naționale critice a Ucrainei”, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.


UPDATE 07:26. Bloggerii militari ruși au declarat că Spitalul Clinic Naval al 1472-lea din Sevastopol se confruntă cu o penurie de aprovizionare cu donatori de sânge pentru personalul rus rănit, spune Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare. Bloggerii au menționat că personalul spitalului a anunțat comandamentul militar rus că lipsește proviziile furnizate comercial pentru recoltarea sângelui, dar nu a primit niciun sprijin pentru a remedia problema.

Se pare că deficitul este cauzat de lipsa prevederilor bugetare pentru materialele legate de transfuzii de sânge în 2022. Bloggerii militari au sugerat că corupția este în joc. ISW sugerează, de asemenea, că forțele ruse se confruntă și cu o lipsă de aprovizionare ca urmare a avariei podului strâmtoarea Kerci.

Dictatorul rus Vladimir Putin a menționat pe 9 decembrie că se așteaptă ca Rusia să repare podul rutier în martie și liniile de cale ferată la mijlocul verii, ceea ce probabil va continua să provoace capacitatea Rusiei de a furniza forțe.


UPDATE 07:19. De la începutul războiului, aproximativ 500.000 de obiecte explozive au fost deminate în Ucraina, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy în mesajul său video de aseară.

Doar angajații Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei au confiscat peste 300.000 de astfel de articole din 24 februarie, iar tehnicienii în explozivi ai Poliției Naționale - peste 180.000, a adăugat Zelenskiy.

Președintele Ucrainei a mulțumit partenerilor străini pentru ajutorul acordat în lupta împotriva „terorii minelor rusești”.


UPDATE 07:00. Un pod a fost aruncat în aer sub Melitopolul ocupat de ruși, luni seară. Surse rusești susțin că acest lucru a fost făcut de sabotori ucraineni.

Un colaborator local, membru al administrației de ocupație a părții controlate de ruși a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a publicat o fotografie și un videoclip cu un pod parțial prăbușit din Konstantinovka. Potrivit acestuia, sabotorii ucraineni au instalat explozibili sub suportul podului.

Konstantinovka este o suburbie de est a Melitopolului, prin ea și subminat podul trece drumul către Berdyansk și Mariupol. Comentatorii de ambele părți spun că aruncarea în aer a podului este o încercare de a îngreuna rușilor aprovizionarea cu trupe pe front, care se află acum la aproximativ 70 km nord de Melitopol.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie și 12 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media