UPDATE 17:11. Germania a refuzat să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Patriot, explicând că acestea sunt necesare pentru apărarea NATO.
„Ca să fiu sincer, nu este că avem sisteme Patriot gratuite pe care le-am putea trimite, de exemplu, în Ucraina. Sistemele Patriot fac parte din sistemul de apărare colectivă NATO”, a declarat ministrul german al apărării, Tobias Lindner.
Germania intenționează să trimită sisteme Patriot în Polonia după ce două persoane din satul de graniță polonez Przewodow au fost ucise de fragmente de rachetă (se pare că au fost trase de un sistem de apărare aeriană ucraineană) care au aterizat acolo.
Germania analizează acum unde ar putea fi desfășurate sistemele Patriot în Polonia, a spus Lindner: „Ne angajăm să protejăm securitatea Poloniei, așa că propunem să implementăm sistemele Patriot pe flancul estic al NATO”.
UPDATE 16:21. Două persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma bombardamentelor din regiunea Herson din ultima zi, a declarat șeful regiunii, Iaroslav Ianușevici.
Potrivit acestuia, pe 9 decembrie, armata rusă a bombardat regiunea Herson cu artilerie, mortare și mai multe lansatoare de rachete - în total de 51 de ori. Zonele rezidențiale din Herson erau bombardate.
„Obuzele inamice au lovit teritoriul fabricii, o unitate medicală, magazine, cafenele, depozite, clădiri private și locative”, a spus Ianușevici.
UPDATE 15:51. Şeful Dumei de Stat a Rusiei, Veaceslav Volodin, a acuzat Germania şi Franţa pentru eşecul unui plan de pace în Donbas, estul Ucrainei, răsturnat de invazia rusă din februarie, informează sâmbătă agenția germană de presă DPA, citat de Digi24.ro.
Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea plata reparaţiilor de la Germania şi Franţa, într-o postare sâmbătă pe serviciul de mesagerie socială Telegram.
„Germania şi Franţa trebuie să plătească despăgubiri locuitorilor din regiunea Donbas”, a scris Volodin, potrivit Agerpres. „Situaţia actuală din Ucraina este un rezultat al politicilor mincinoase ale conducătorilor acestor state”, a adăugat acesta.
UPDATE 14:32. Forțele ruse au „distrus” orașul Bakhmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri, rachete și lovituri aeriene în mai multe părți ale țării.
Cele mai recente bătălii ale războiului rus de nouă luni și jumătate din Ucraina s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat ilegal la sfârșitul lunii septembrie, a raportat Associated Press.
Luptele indică lupta Moscovei de a stabili controlul asupra regiunilor și hotărârea Ucrainei de a le revendica. Zelenskiy a spus că situația „rămâne foarte dificilă” în mai multe orașe din prima linie din provinciile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.
Împreună, provinciile alcătuiesc Donbasul, o regiune industrială extinsă care se învecinează cu Rusia, pe care Putin a identificat-o drept un punct de interes încă de la începutul războiului, unde separatiștii susținuți de Moscova au luptat din 2014.
„Bakhmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. Multă vreme, pe pământul acestor zone nu a mai rămas niciun loc de locuit care să nu fi fost afectat de obuze și incendii”, a spus Zelenskiy în discursul său video de noapte.
„Ocupanții au distrus de fapt Bakhmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse”, a mai adăugat liderul de la Kiev.
UPDATE 13:53. Parlamentul bulgar a aprobat trimiterea în Ucraina a primei tranșe de ajutor militar de la începutul războiului.
Bulgaria a fost una dintre puținele țări europene care nu au participat la eforturile comunității internaționale de a oferi asistență militară Kievului. La începutul primăverii, politicienii bulgari au încercat să trimită arme pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, dar în mai această decizie a fost blocată de guvernul țării (care s-a schimbat de atunci).
Lista completă a ceea ce va fi predat Kievului este clasificată, dar Sofia spune că este vorba în principal de arme ușoare și muniție. Sistemele de rachete antiaeriene și avioanele de luptă, de care Kievul are cel mai mult nevoie, nu sunt incluse în tranșă: Ministerul bulgar al Apărării a explicat acest lucru având în vedere menținerea propriei capacități de apărare.
„Mulțumesc parlamentului bulgar pentru votul istoric privind acordarea primului pachet de asistență militară”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba pe Twitter.
UPDATE 13:07. Boris Johnson a cerut țărilor occidentale să „se uite urgent” la ce mai pot face pentru a sprijini Ucraina, în speranța de a pune capăt războiului împotriva Rusiei cât mai curând anul viitor.
Fostul premier al Marii Britanii, care a fost salutat de președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, drept un aliat cheie în lupta țării împotriva Rusiei, a folosit un articol din Wall Street Journal pentru a argumenta că încheierea războiului cât mai curând posibil este „în interesul tuturor, inclusiv Rusia”.
El a spus că, în timp ce angajamentul financiar semnificativ față de Ucraina este „dureros” într-o perioadă de constrângeri bugetare, „timpul înseamnă bani și cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât vom ajunge cu toții să plătim în sprijinul militar”.
Johnson a rămas un susținător vocal al eforturilor ucrainene de când și-a părăsit mandatul în septembrie, relatează PA Media. Succesorul său, Rishi Sunak, care a vizitat Kievul luna trecută, s-a angajat să continue sprijinirea Marii Britanii pentru Ucraina.
„Nu există un acord pentru pace, chiar dacă domnul Putin l-ar fi oferit și chiar dacă ar avea încredere în el, ceea ce nu este. Întrucât războiul se poate termina într-un singur fel, întrebarea este cât de repede ajungem la concluzia inevitabilă. Este în interesul tuturor, inclusiv al Rusiei, ca cortina să se coboare cât mai curând posibil în nefericirea lui Putin. Nu în 2025, nu în 2024, ci în 2023”, a scris fostul premier.
Johnson avertizează că iarna viitoare s-ar putea dovedi și mai dificilă decât aceasta, deoarece rezervele de gaz sunt scăzute pentru țările care odată dependeau de combustibilul rusesc.
„Cu cât dl Putin continuă mai mult cu atacurile sale fără sens, cu atât mai mult va continua și hemoragia economică globală. Oare chiar o să așteptăm și să lăsăm acest lucru în derivă până când domnul Putin își va recăpăta o parte din pârghia?
Este timpul să ne uităm urgent la ce poate face Occidentul pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și atingă obiectivele militare, sau cel puțin pentru a-i da afară pe ruși din toate teritoriile invadate în acest an. Aceasta este singura bază plauzibilă pe care ar putea începe o conversație despre viitor”, a mai adăugat el.
UPDATE 12:00. Șeful NATO și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea deveni un război între Rusia și NATO, potrivit unui interviu publicat vineri, scrie The Guardian.
„Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarații adresate postului norvegian NRK.
Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline care se extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita asta.
„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline care se extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita asta”, a mai adăugat șeful NATO.
Associated Press a mai raportat că Stoltenberg a spus în interviu că „nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”.
Stoltenberg, un fost prim-ministru al Norvegiei, a adăugat că este important să se evite un conflict „care implică mai multe țări din Europa și care devine un război cu drepturi depline în Europa”.
Moscova i-a acuzat în repetate rânduri pe aliații NATO că au devenit efectiv o parte a conflictului, oferind Ucrainei arme, antrenându-și trupele și furnizând informații militare pentru a ataca forțele ruse. În comentarii care reflectau tensiunile crescânde dintre Rusia și Occident, președintele Vladimir Putin a sugerat că Moscova s-ar putea gândi să folosească ceea ce el a descris drept conceptul american de lovitură preventivă.
UPDATE 11:21. Serviciul de Securitate al Ucrainei efectuează percheziții în bisericile din Harkov aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (până de curând a aparținut Patriarhiei Moscovei, dar la scurt timp după începerea războiului a devenit autocefal), transmite BBC.
Până acum, se știe cu siguranță că aceștia verifică teritoriul Mănăstirii Sfânta Mijlocire, situată în centrul orașului Harkiv. Dar orășenii au văzut ofițeri de servicii speciale în alte temple ale orașului.
„Cu participarea directă a reprezentanților bisericii, oamenii legii efectuează o inspecție a teritoriului și a incintelor pentru a identifica persoanele care ar putea fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei și obiectele interzise în circulație”, a spus Vladislav Abdula, un reprezentant al Departamentului SBU din regiunea Harkiv.
În ajun, SBU a raportat că rectorul Seminarului Teologic Pochaev al UOC, Arhiepiscopul Iov Shumskoy este suspectat de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul articolului 161 din Codul Penal al Ucrainei (încălcarea egalității cetățenilor în funcție de rasă, naționalitate, afiliere religioasă).
O serie de percheziții și inspecții în eparhiile UOC au început în luna octombrie a acestui an. În comunicatele de presă ale SBU cu această ocazie, s-a afirmat invariabil că scopul acestor evenimente a fost acela de a verifica dacă localurile eparhiilor erau folosite ca „celule ale „lumii ruse”, dacă cetățenii statului agresor se ascundeau în sediul UOC și dacă acolo au fost depozitate articole interzise (de exemplu, arme și explozibili).
Cele mai mari percheziții au fost în Lavra Kiev-Pechersk, care la Moscova este numită unul dintre principalele sanctuare ale Bisericii Ortodoxe Ruse.
Biserica Ortodoxă Ucraineană a rămas până de curând parte a Patriarhiei Moscovei, dar după invazia rusă a Ucrainei a încercat să se distanțeze de Moscova și chiar a concediat mai mulți miniștri. La consiliul local al UOC din mai a acestui an, au fost adoptate amendamente la statutul său, prin care i-au declarat independența față de Moscova.
UPDATE 10:26. Moscova a anunțat că interzice a 200 de oficiali canadieni să intre în Rusia ca răspuns la sancțiuni similare de la Ottawa.
Ministrul Sănătăţii, Jean-Yves Duclos, şi şeful Băncii Imperiale de Comerţ din Canada, Victor Dodig, s-au numărat printre cei vizaţi, a informat Agence France-Presse.
Ministerul rus de externe a spus că această mișcare a venit ca răspuns la „sancțiunile personale împotriva oficialilor ruși”.
Politica primului ministru canadian, Justin Trudeau, a calificat-o drept „rusofobă”. Lista include, de asemenea, purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, Sarah Fischer, CEO-ul Telesat, Daniel Goldberg, directorul electoral Stephane Perrault și câțiva canadieni importanți de origine ucraineană.
De când Putin a invadat Ucraina în februarie, Canada a sancționat peste 1.400 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.
Rusia a ripostat cu sancțiuni similare.
UPDATE 10:00. Informații britanice: sprijinul iranian pentru armata rusă este probabil să crească în lunile următoare. Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei după invazia Ucrainei.
Sprijinul Iranului pentru armata rusă va crește probabil în următoarele luni, pe măsură ce Rusia încearcă să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice. În schimb, Rusia va oferi Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic care le va schimba relația de apărare.
Probabil că Rusia și-a folosit majoritatea propriilor rachete balistice SS-26 Iskander cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de 500 de kilograme și o rază de acțiune de până la 500 km.
Dacă Rusia reușește să lanseze un număr mare de rachete balistice iraniene, probabil că va folosi să continue atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei.
UPDATE 09:34. Forțele ucrainene prezintă raportul zilnic privind propriile calcule despre pierderile armatei ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal - au fost lichidate circa 93.760 (+370),
tancuri ‒ 2.940 (+3) unități,
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.917 (+5) unități,
sisteme de artilerie – 1.927 (+1) unități,
RSZV / MLRS – 397 (+2) unități,
sisteme de război antiaeriene ‒ 211 (+0) unități,
aeronave – 281 (+0) unități,
elicoptere – 264 (+0) unități,
Nivel operațional-tactic UAV – 1.603 (+0),
rachete de croazieră ‒ 592 (+0),
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.535 (+4) unități,
echipament special ‒ 167 (+3).
UPDATE 09:24. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său regulat după NBC și oficialii americani scrie despre cooperarea militară dintre Rusia și Iran.
Ieri, înalți oficiali americani au declarat că Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic (care poate include elicoptere și sisteme de apărare aeriană) în schimbul sistemelor de arme fabricate iranian - în primul rând drone kamikaze.
ISW estimează că adjunctul ministrului rus al apărării, general-colonelul Alexander Fomin, s-a întâlnit la Teheran pe 3 decembrie cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, pentru a discuta despre vânzarea dronelor și rachetelor iraniene către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.
Raportul atrage atenția asupra mesajului de ieri pe unul dintre canalele militare de telegram (cu un link către site-ul Flightradar) conform căruia avioanele de marfă ale Forțelor Aeriene iraniene au reluat zborurile către Moscova pe 8 decembrie, după o scurtă pauză în astfel de zboruri.
ISW consideră că armata rusă se bazează din ce în ce mai mult pe sistemele de arme fabricate iranian, din cauza epuizării arsenalului său de sisteme de arme ghidate de precizie.
Alte scurte concluzii din rezumatul ISW:
- Trupele ruse construiesc linii defensive în regiunea Svatovo;
- Armata rusă continuă să efectueze contraatacuri în zona Kremennaya, în timp ce armata ucraineană continuă operațiunile ofensive în zonă;
- Trupele ruse au continuat atacurile la sol în zona Bakhmut și Avdiivka.
UPDATE 08:35. Potrivit șefului OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, Nikopol și Marganeț au fost sub focul de artilerie puternică în această noapte. Patru persoane au fost rănite la Nikopol.
Potrivit lui Reznicenko, cei doi soți au fost „scoși din apartamentul incendiat”. „Încă două persoane - un bărbat de 72 de ani și o femeie de 86 de ani au fost internați în spital cu răni cauzate de exploziile provocate de mine. Stare moderată”, a scris el.
În plus, potrivit acestuia, 11 case cu mai multe etaje și private au fost bombardate. Au fost avariate și o grădiniță, o clădire administrativă și de birouri, o conductă de gaz și linii electrice.
UPDATE 08:00. Ca urmare a unui atac cu drone kamikaze asupra infrastructurii energetice din regiunea Odesa, mii de oameni au rămas fără electricitate, a informat comandamentul operațional „Iug”.
Potrivit acestora, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât patru drone Shahed-136 peste regiunile Herson și Nikolaev și încă două peste regiunea Odesa.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
