UPDATE 17:55. Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu „zecilor de recruți” ucişi în bombardamentul asupra școlii din Makiivka, în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, mai mulți bloggeri militari ruși contestând bilanțul oficial al Ministerul rus al Apărării, informează AFP.
Lucru neobişnuit pentru Rusia, unde autorităţile păstrează în general tăcerea cu privire la pierderile militare suferite în Ucraina, circa 200 de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi.
Locuitori depuneau trandafiri sau coroane de flori în faţa „flăcării eterne” într-una dintre principalele pieţe ale oraşului, înainte de a se înclina cu respect sau a-şi face semnul crucii, potrivit unui corespondent al AFP. Un preot ortodox a rostit o rugăciune, apoi soldaţi au efectuat un salut trăgând cu puştile în aer.
Potrivit BBC, Guvernatorul Samara Dmitri Azarov a confirmat că în timpul bombardării școlii profesionale din Makeevka, au fost mobilizați din regiunea Samara . Autoritățile au promis că vor oferi marți informații despre răniți, aceste date nu sunt disponibile publicului. Între timp, în regiune au început deja evenimente în memoria militarilor căzuți, și s-a anunțat o colectare urgentă de lucruri pentru mobilizații care au supraviețuit în timpul grevei într-un grup de mobilizați din Samara.
Mass-media din Rusia a relatat despre adunări publice care au avut loc şi în alte oraşe din regiune, în special în Toliati şi Sîzran.
Fapt rar, Ministerul Apărării rus a recunoscut luni că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka, oraş aflat sub ocupaţie rusă în regiunea Doneţk, a cărei anexare a fost revendicată de Moscova, însă Kievul a evocat un bilanţ mai mare.
UPDATE 17:20. Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat despre atacul asupra unei „acumulări de echipamente militare” din Drujkovka, despre ceea ce partea ucraineană spune că a fost arena de gheață „Altair”.
Reprezentantul ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, la un briefing din 3 ianuarie a spus că, în urma rachetelor și a loviturilor aeriene asupra acumulării de echipamente militare în zona gării Drujkovka, au fost distruse două lansatoare HIMARS MLRS, patru RM-70 Vehicule de luptă Vampire MLRS, peste 800 de rachete pentru ele și șase mașini.
De asemenea, Ministerul Apărării a raportat că până la 120 de militari ucraineni au fost uciși în timpul bombardamentelor.
În noaptea de 2 ianuarie, autoritățile ucrainene au raportat că în orașul Drujkovka, în urma bombardamentelor rusești, arena de gheață Altair, terenul de bază al clubului de hochei Donbas, a fost distrusă.
Canalele de Telegram pro-ruse au susținut că arena de gheață era locația Forțelor Armate ale Ucrainei și depozitul de muniții. Serviciul ucrainean Radio Liberty a raportat că recent arena a fost folosită ca depozit umanitar.
Biroul președintelui Ucrainei a declarat că două persoane au fost rănite în urma bombardamentului de la Drujkovka.
UPDATE 16:45. Două rachete lansate de forțele ruse au căzut în orașul Drujkovka, din regiunea Donețk, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei Kirilo Timoșenko pe canalul său Telegram.
„O rachetă a lovit chiar în oraș, se știe despre doi răniți. O altă rachetă a lovit satul Iakovlovka. Informația este în curs de precizare”, a scris Timoșenko.
Directorul general al clubului de hochei „Donbass” Fiodor Ilienko, a precizat că o rachetă a căzut peste arena de gheață „Altair”, care a fost distrusă.
„Pe baza arenei Druzhkovskaya, în Ucraina a funcționat cea mai mare școală de hochei și patinaj artistic pentru copii și tineri. Arena a găzduit campionatele Ucrainei, competiții internaționale, evenimente culturale, a fost un loc preferat de vacanță pentru orășeni și oaspeții Drujkovka.
Aceasta este a treia casă pe care clubul Donețk a pierdut-o din cauza ocupanților ruși - Palatul Sportiv Drujba din Donețk, Centrul de Gheață Mariupol și acum „Altair”,
- se arată în mesaj.
UPDATE 16:20. Șeful Wagner recunoaște că forțele ruse sunt blocate în Bahmut.
Trupele ruse care atacă orașul ucrainean Bahmut sunt blocate din cauza rezistenței ucrainene și a unei rețele extinse de fortificații defensive, a declarat marți șeful companiei de mercenari din Rusia Wagner, Evgheni Prigojin.
Într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA Novosti, Prigojin a spus că în Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului la ora actuală, există o „fortăreață în fiecare casă”.
UPDATE 15:45. Bombardamente într-o zonă rezidențială din orașul Kurahove din Donețk.
O persoană a murit și alte două au fost rănite în dimineața zilei de marți, 3 ianuarie, după ce trupele rusești au tras focuri de artilerie asupra unei zone rezidențiale din orașul Kurahove, din regiunea Donețk, a anunțat șeful Administrației Regionale, Pavel Kirilenko.
O clădire cu mai multe etaje și o instalație de alimentare cu apă au fost avariate.
„Un obuz a lovit direct clădirea înaltă. În plus, infrastructura de alimentare cu apă a fost avariată și au fost sparte ferestrele clădirilor din apropierea locului de impact”, a precizat oficialul, care a adăugat că întreaga regiune Donețk este periculoasă pentru civili și a făcut apel la evacuarea acestora.
UPDATE 15:30. Cel puțin 3.392 de ucraineni sunt ținuți captivi în Rusia și aproape 15.000 sunt dispăruți, a anunțat Aliona Verbițka, comisarul președintelui ucrainean pentru drepturile militarilor, precizând că acestea sunt cifre pe care Rusia le-a confirmat oficial, relatează The Kyiv Independent, care citează postul Suspilne.
Informațiile anterioare indicau că aproape 3.400 de soldați ucraineni erau ținuți prizonieri de Rusia. Într-un comentariu pentru Suspilne, Verbițka a precizat că numărul include și civili.
Aceasta a mai spus că cel puțin 15.000 de ucraineni, militari și civili, sunt considerați dispăruți. Anterior, Aliona Verbițka a declarat într-un interviu pentru postul german RND că nu este clar ce s-a întâmplat cu persoanele dispărute. Ele ar fi putut ajunge în captivitate în Rusia, ar fi putut fi deportate pe teritoriul rus sau ucise.
Ucraina a recuperat aproape 1.600 de prizonieri de război în 2022, potrivit Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar. Cel mai recent, pe 31 decembrie, 140 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri.
UPDATE 15:00. Armata ucraineană le-a transmis marți un mesaj scurt ocupanților ruși, după ce lovitura cu lansatoare HIMARS asupra bazei militare din Makiivka a produs un val de furie în rândul bloggerilor militari din Rusia.
„Ocupanților, venim după voi!”, a transmis marți ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter.UPDATE 14:40. Armata ucraineană a arborat un steag pe insula Bolshoi Potemkinski din regiunea Herson, dar este încă prea devreme pentru a vorbi despre revenirea insulei sub controlul deplin al Ucrainei, a declarat marți șefa centrului comun de presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de BBC.
„Arborarea drapelului este un semnal pentru inamic că muncim, că pământul este al nostru, că este Ucraina. Și este, de asemenea, un reamintire pentru ei cu privire la ireversibilitatea proceselor pe care le-am planificat. Dar este prea devreme pentru a vorbi despre eliberare”, a spus ea.
UPDATE 14:25. În regiunea Nikolaev a găsit o altă cameră de tortură a rușilor, unde au fst ținuți și torturați locuitorii locali.
Camera a fost echipată pe teritoriul unei case private confiscate de trupele ruse în satul ocupat Aleksandrovka.
Militarii ruși ar fi încercat să „obțină” de la deținuți „adresele de ședere ale patrioților ucraineni, în special ale membrilor mișcării de rezistență”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.
Oamenii au fost sufocați cu pungi de plastic, bătuți cu obiecte grele și electrocutați un pistol paralizant, adaugă SBU.
UPDATE 14:00. Două persoane au fost ucise după ce au fost aruncate în aer de explozibilii lăsați de trupele ruse în regiunea Berislav din regiunea Herson, potrivit guvernatorului regiunii, Iaroslav Ianușevici.
El a menționat că la ieșirea din localitatea Malaia Aleksandrovka, o mașină cu civili a dat peste explozibili rusești. Doi bărbați au murit în urma rănilor suferite.
Ianușevici a amintit că în regiunea Herson sunt încă multe zone minate și a îndemnat oamenii să fie cât mai atenți și să raporteze salvatorilor descoperirile periculoase.
UPDATE 13:25. Jurnaliştii francezi în timpul unei transmisiuni în direct pentru postul de televiziune TMC au asistat la un atac cu rachete asupra Kramatorsk, scrie Sky News.
„Reporterul Paul Gasnier se pregătea să iasă în eter pentru TMC când o rachetă a explodat chiar în spatele lui”, scrie publicația.
Jurnaliștii Paul Gasnier, Heloise Grégoire și Theo Palfrai nu au fost răniți de explozia care a avut loc la mai puțin de un kilometru distanță, însă s-au speriat foarte mult.
Reportajul a fost difuzat la programul de televiziune Quotidien pe 2 ianuarie. În studio, în special, a fost ministrul francez al economiei, finanțelor și suveranității industriale și digitale al Franței, Bruno Le Mer.
UPDATE 13:10. Rusia a instalat în Crimeea ocupată temporar transportatori de arme nucleare terestre, aeriene și maritime, a declarat Andrii Cerniak, un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, pentru un corespondent Ukrinform.
El a menționat că serviciile de informații militare ale Ucrainei monitorizează mișcarea armelor nucleare rusești, în special la nivel tactic, și știe unde sunt amplasate.
„Serviciile de informații militare constată că pe teritoriul Crimeei ocupate temporar sunt desfășurați în prezent transportatori de arme nucleare terestre, aeriene și maritime. Vorbim despre nave, submarine, avioane și sisteme terestre care pot lovi cu arme nucleare. Potenţial, Rusia are o astfel de oportunitate”, a spus Cerniak.
Reprezentantul informațiilor militare a adăugat că ocupanții au efectuat anumite lucrări la instalația Feodosia-13 (un fost depozit de arme nucleare) din satul Krasnokamensk, pentru ca să o pregătească pentru depozitarea armelor nucleare.
Cu toate acestea, în prezent nu se știe dacă aceste lucrări au fost finalizate.
Vorbind despre riscurile unui atac nuclear al Rusiei, un reprezentant al serviciilor de informații militare a menționat că „țara agresoare este capabilă de orice”.
UPDATE 12:50. Presa turcă a dezvăluit detaliile schimbului din septembrie al lui Medvedciuk cu luptătorii Azov
Ziarul turc Hurriyet a publicat detalii despre schimbul cumătrului lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, cu cinci comandanți ai batalionului Azov, care a avut loc în septembrie anul trecut la Ankara.
Publicația susține că schimbul a fost inițiat de partea rusă, iar negocierile privind organizarea acesteia au avut loc în Turcia, cu participarea serviciilor de informații turce.
În ziua stabilită, două avioane au aterizat pe aeroportul din Ankara: avionul rusesc a venit cu soldații Azov capturați, iar cel din Ucraina - cu Medvedciuk capturat. După aterizare, sub supravegherea directorilor serviciilor secrete turce, oficialii ucraineni au intrat în avionul rusesc, iar oficialii ruși au intrat în avionul ucrainean. Atât pentru verificarea identității, cât și pentru verificarea stării de sănătate a prizonierilor.
După finalizarea acestei proceduri, s-a făcut schimbul fără probleme, scrie Hurriyet.
Se știe că la invitația autorităților turce, comandanții Azov au rămas în Turcia până la sfârșitul războiului. Însuși președintele Recep Tayyip Erdogan a dat apoi garanții pentru siguranța lor.
Potrivit ziarului, aceasta a fost una dintre condițiile pentru schimbul părții ruse.
Soarta lui Viktor Medvedciuk nu este cunoscută.
UPDATE 12:20. Serviciul de Securitate al Ucrainei a depus primele acuzații pentru distrugerea obiectelor civile din Ucraina către doi militari ruși de rang înalt - comandantul aviației pe distanță lungă al Forțelor Aerospațiale Ruse, generalul colonel Serghei Kobîlaș și fostul comandant al Flotei Federației Ruse din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov.
Aceștia sunt acuzați în temeiul articolului privind pregătirea și desfășurarea unui război de agresiune, precum și în temeiul articolului privind încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Potrivit SBU, generalul Kobîlaș a stat la comanda unor lovituri masive cu rachete împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, iar amiralul Osipov a dat ordine până pe 10 august să lanseze lovituri cu rachete asupra teritoriului ucrainean din Marea Neagră.
Acestea sunt primele acuzații legate direct de bombardamente.
UPDATE 11:55. Pe rețelele de socializare din Rusia au început să apară primele relatări cu privire la supraviețuitorii loviturii masive efectuate de forțele armate ucrainene asupra cazarmei din Makiivka în care ar fi murit numeroși militari ai Moscovei, notează cercetătorul independent Chris Owen pe Twitter.
Un element comun al relatărilor este că numărul soldaților ruși care ar fi murit aici este mult mai mare decât bilanțul oficial de 63 de decese anunțat de autoritățile de la Moscova.
„Ne curățăm creierele lor de pe cizme”, a relatat un supraviețuitor, rudele a doi bărbați mobilizați în regiunea Samara afirmând că peste 400 de bărbați se aflau în internatul folosit pe post de cazarmă de trupele de invazie și că acesta a fost lovit cu 4 rachete lansate de sistemele HIMARS primite de Ucraina din Statele Unite la jumătatea anului trecut.
Imagini apărute pe rețelele de socializare încă de duminică arătau că în locul unde era o clădire extinsă cu două etaje au mai rămas doar mormane fumegânde de moloz.
Printre soldații ruși aflați aici se numărau membri ai regimentelor 44 și 45, două unități militare cu tradiție în Rusia, unii dintre ei reușind să scape după ce prima rachetă a lovit clădirea.
„Mult mai mulți oameni [decât bilanțul oficial de 63] au fost omorâți”, a relatat una dintre rude, adăugând că unele dintre trupurile neînsuflețite încă sunt scoase de sub dărâmături.
Aceasta a relatat de asemenea că suspectează că localnicii au indicat ucrainenilor poziția cazărmii.
Potrivit relatărilor apărute în primele ore de după atac, numeroase victime vor trebui identificate pe baza testelor ADN.
UPDATE 11:30. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat discuții între miniștrii apărării din țările alianței cu privire la chestiunea cheltuielilor pentru apărare pe fondul dezacordurilor care au apărut în cadrul alianței, scrie BBC.
Unele țări fac eforturi pentru un plafon mai strict al contribuțiilor la apărare. În acest moment, este de 2% din PIB-ul fiecărei țări membre NATO.
Acest indicator a fost convenit la summitul NATO din Țara Galilor din 2014, însă este prescris ca țintă, nu obligatorie.
Țări precum Canada și Belgia, de exemplu, plătesc mult mai puțin de 2% din PIB în fondul general. Acum unele țări (putem vorbi despre Polonia, Lituania și Marea Britanie) insistă ca 2% să devină un minim obligatoriu pentru toți membrii NATO.
„Ne vom întâlni, vom purta discuții la nivel ministerial și ne vom întâlni în capitale”, a spus Jens Stoltenberg marți. El a mai spus că se așteaptă să ajungă la un acord în această chestiune cel târziu la următorul summit NATO programat pentru 11-12 iulie la Vilnius.
Potrivit experților, inițiativa partenerilor europeni NATO de a crește cheltuielile pentru apărare este legată de războiul din Europa, de amenințarea Rusiei și de cheltuielile mari pentru asistența militară acordată Ucrainei.
UPDATE 10:45. Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, informează marţi dpa.
Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.
UPDATE 10:50. Armata rusă a bombardat regiunea Herson de 79 de ori, în 2 ianuarie, orașul Herson fiind vizat de 32 de bombardamente.
În urma atacurilor, două persoane au murit, iar alte nouă au fost rănite, a declarat guvernatorul regiunii, Iaroslav Ianușevici.
În orașul Herson au fost vizate de bombardamente o reprezentanță de mașini, o companie de utilități, clădiri private și apartamente.
UPDATE 10:30. Trupele ruse au săpat tranșee în apropierea istmurilor de la sud de Armiansk și Suvorovo, arată imaginile din satelit publicate pe Twitter de analistul OSINT Brady Efrik.
„Cele mai recente imagini din satelit arată tranșee construite de trupele ruse în nordul Crimeei. Aceste poziții au fost construite în ultima lună și sunt situate la aproximativ 10 kilometri de regiunea Herson”, a spus Efrik într-un comunicat.
Potrivit Ukrinform, la sfârșitul lunii decembrie, au apărut imagini din satelit care arătau forțelor ruse care săpau în jurul unei stații radar din apropierea satului Lazurnoe pe coasta de sud a Crimeei.
Generalul de brigadă Oleksiy Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că acțiunile de succes ale Forțelor de Apărare ucrainene în sudul statului, precum și în zona Mării Negre, au forțat rușii să ia măsuri suplimentare pentru întărirea apărării teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol.
UPDATE 10:15. Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat luni seară că echipament militar rusesc de diferite tipuri din Makiivka au fost avariate sau distruse, potrivit The Guardian.
Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.
Dar armata ucraineană a vorbit despre atacul de la Makiivka ca fiind „o lovitură asupra forței de muncă și echipamentului militar rusesc”.
UPDATE 09:50. Serviciul de informații militare britanice: ambele părți au suferit pierderi grele lângă Bahmut.
La mijlocul lunii decembrie, armata rusă și grupul militar privat Wagner și-au intensificat atacurile cu forțele de infanterie în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk.
Cu toate acestea, multe dintre aceste operațiuni au fost slab susținute, notează serviciul de informații militare din cadrul Ministerului Bitanic al Apărării, în raportul de marți dimineața, 3 ianuarie, privind cea de-a 314-a zi a războiului din Ucraina.
În ultimele zece zile, Ucraina a oferit întăriri semnificative pentru apărarea sectorului, iar frecvența atacurilor rusești a scăzut de la apogeul de la mijlocul lunii decembrie. Ambele părți au suferit pierderi grele, se arată în raport.
„În prezent, operațiunile ofensive rusești în această zonă se desfășoară doar la nivel de pluton sau echipă. Este puțin probabil ca Rusia să obțină o victorie semnificativă lângă Bahmut în următoarele săptămâni”, se mai arată în raport.
UPDATE 09:35. „Rusia plănuiește un atac îndelungat cu drone iraniene „Shahed” - Zelenskiy
În primele două zile ale noului an 2023, Ucraina a doborât deja peste 80 de drone kamikaze iraniene lansate de Rusia, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy în discursul său adresat națiunii de luni seara de seară.
El a avertizat că acest număr ar putea crește în viitorul apropiat.
„Avem informații că Rusia plănuiește un atac pe termen lung al șahedelor”, a spus președintele Ucrainei. „Miza se pune pe epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a energiei noastre. Dar trebuie să facem și vom face totul pentru ca acest obiectiv al teroriștilor să eșueze, ca toate celelalte.”
El a spus că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei funcționează „extrem de bine”, iar Ucraina are nevoie de „succese și realizări” în fiecare zi.
„Fiecare dronă doborâtă, fiecare rachetă doborâtă, fiecare zi cu electricitate pentru oamenii noștri și programe minime de oprire - sunt aceste victorii. Și fiecare pas al armatei noastre înainte pe front, fiecare poziție salvată - sunt succesele de importanță strategică”, a adăugat Zelenskiy.
În ultimele zile, Rusia a atacat Ucraina cu drone kamikaze pe care Moscova și capitalele occidentale spun că Moscova le-a primit de la Iran.
Inclusiv dronele au lovit ținte ucrainene în noaptea de Revelion și în primele zile ale noului an. Armata ucraineană spune că doboară majoritatea acestor drone.
UPDATE 09:10. ISW: Ministerul rus al Apărării încearcă să paseze vina pentru moartea personalului militar din Makeevka către reprezentanții republicii separatiste Donețk.
Lovitura zdrobitoare de înaltă precizie a forțelor armate ucrainene, efectuată cu sistemul HIMARS asupra bazei ruse din Makiivka în noaptea de Anul Nou a provocat un nou val de critici la adresa conducerii militare ruse, scriu experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul de luni, 2 ianuarie.
Statul Major ucrainean a declarat că, în urma atacului, au fost distruse până la 10 echipamente, dar nu a menționat numărul estimat de victime. Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat anterior că, în urma loviturii asupra clădirii școlii profesionale în care se afla personalul militar rus, ar fi fost ucise 400 de persoane, iar altele 300 ar fi fost rănite.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni atacul, însă a anunțat moartea a 63 de persoane.
ISW consideră că Ministerul rus al Apărării încearcă să paseze vina pentru slaba organizare a măsurilor de securitate și nerespectarea secretului operațiunilor (OPSEC) asupra liderilor autoproclamatei Republici Populare Donețk și asupra mobilizaților înșiși.
Reprezentanții așa numitei RPD au declarat presei ruse că cauza atacului a fost „activitatea celulară ridicată a personalului militar” (atacul ar fi fost lansat imediat după miezul nopții).
„Inițial, motivul loviturii HIMARS a fost utilizarea activă a telefoanelor mobile de către militarii nou-veniți. Inamicul, folosind complexul de recunoaștere ECHELON, a dezvăluit activitatea comunicațiilor celulare și locația abonaților”, a spus o sursă a agenției de presă rusă TASS.
Publicațiile pro-Kremlin și unii „corespondenți militari” au declarat că armata rusă nu ar trebui să subestimeze capacitățile Ucrainei și au cerut reguli mai stricte privind utilizarea telefoanelor mobile de către personalul militar.
Unele voci au cerut chiar pedepsire a celor care au decis să folosească clădirea școlii profesionale pentru a găzdui baza, precum și demisia șefului DPR, Denis Pușilin.
Este posibil ca departamentul militar rus să se fi bazat în mod intenționat pe faptul că autoritățile așa-numitei „Republici Populare Donețk” ar acuza ei înșiși militarii de încălcarea regulilor de securitate pentru a face din RPD o parte responsabilă, concluzionează experții ISW.
UPDATE 08:45. Un jurnalist al ziarului german Bild rănit pe front
Corespondentul ziarului german Bild, Bjorn Stritzel, a fost rănit în timpul deplasării sale pe front, a anunțat redactorul-șef al publicației Johannes Boye pe contul său de Twitter, datele fiind confirmate chiar de jurnalist.
„[Strizel] a fost rănit de schije. El este în siguranță (pe cât posibil) și rănile nu sunt foarte grave. Cu toate acestea, acesta este un alt memento al dificultăților pe care le trebuie să le depășească jurnaliştii din Ucraina pentru a putea spune adevărul”, a scris redactorul-șef al Bild.
Stritzel însuși a spus că este „în ordine” și a primit „o tăietură pe frunte, cel mai probabil cu o bucată de sticlă”.
„Când s-a produs explozia, luam cina. Nu sunt sigur ce fel de proiectil a fost până când am găsit fragmente”, scrie jurnalistul.
El nu precizează în ce zonă anume de luptă se află.
În urmă cu câteva zile, Stritzel a raportat că „a sărbătorit Anul Nou pe frontul din est împreună cu militarii Forțelor Armate ale Ucrainei”.
„Când am urmărit discursul (discursul de Anul Nou al președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy), cei mai mulți dintre ei aveau lacrimi în ochi. Mai 2023 să aducă Ucrainei o victorie rapidă și decisivă”, a scris jurnalistul.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023 și 2 ianaurie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
