Alte zeci de hectare de culturi agricole, distruse în urma ploilor însoțite de grindină

11 iunie 2021, 09:24 Agricultură 141
ploi torențiale.  Sursa: captură video

Noi prejudicii cauzate de ploile abundente din ultima săptămână. Conform informațiilor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU precipitațiile însoțite de grindină pe teritoriul țării au afectat culturi agricole din mai multe localități.

În localitățile Arionești și Țaul, din raionul Dondușeni, ploaia a distrus 40 ha de livezi de măr, iar în satul Regina Maria din Soroca precipitațiile au afectat 18 ha de livezi de prun și 40 ha de livezi de mar.

Prejudicii au fost înregistrate în satul Drochia, unde condițiile meteo nefavorabile au distrus 28 ha de livezi, iar la Heciul Nou, raionul Sângerei au fost afectate 50 ha de floarea soarelui.

Din cauza ploii torențiale cu grindină și vânt, în localitatea Pervomaisc, raionul Căușeni, au fost distruse 20 ha de grâu.

În toate localitățile afectate, la fața locului, pentru estimarea prejudiciilor lucrează Comisiile pentru situații excepționale.

Amintim că, Ministerul Agriculturii (MADRM) a solicitat Executivului să aloce din fondul de rezervă circa 47 de milioane de lei pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate infrastructurii rurale, dar, în cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli. Din acești bani urmează să fie acoperite și cheltuielile pentru asigurarea securității alimentare pentru anul curent. Anunțul a fost făcut de către ministrul MADRM, Ion Peju, joi, 10 iunie 2021, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul Ion Perju a declarat că în luna mai și în prima jumătate a lunii iunie anul curent, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină, vânturi puternice, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edinet, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, SÎngerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media