VIDEO/ Zelenskiy a informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova”. SIS: Au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului

9 februarie 2023, 17:05 Politică 227
Maia Sandu și Vladimir Zelenskiy.  Sursa: president.gov.ua

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova”. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce ar conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de șefului statului ucrainean în cadrul discursului ținut joi, 9 februarie, în fața liderilor europeni reuniți la Consiliul European din Bruxelles.

„Recent, am vorbit cu președinta Republicii Moldova, cu Maia Sandu, și am informat-o despre ceea ce au reușit să obțină serviciile noastre de spionaj și despre planul Rusiei de a distruge situația politică a Moldovei.

Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republica Moldova și va prelua controlul asupra țării. Când am obținut acest document, am informat imediat despre acest pericol Moldova.

Fiecare dintre voi ar fi făcut la fel. Nu știm când Moscova va da ordinul să fie urmărit acest plan împotriva Moldovei. Noi ne-am dat seama că au încercat să facă asta împotriva Ucrainei”, a spus Zelenskiy.


Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

În același timp, în notă este menționat că SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

„În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, se arată în comunicatul SIS.

Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că „Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat unui post de televiziune din Federația Rusă. Acesta făcut referire și la alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă, care potrivit lui Lavrov, a avut loc prin „metode destul de specifice și departe de a fi liber și democratic”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o notă prin care a „respins categoric” declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

Președinta Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei, subliniind că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă.

Luna trecută șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul Uniunii Europene.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media