„Indicatorii Platts publicați zilnic sunt interpretați eronat”. Modul în care ANRE stabilește prețurile la carburanți

18 august 2021, 16:39 Economie 1079
Carburanți, benzinărie.  Sursa: tv3.it

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit, pe 18 august, cu precizări privind modul de stabilire a prețurilor la carburanți. Reprezentanții ANRE susțin că indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției ar fi interpretați eronat.

Astfel, prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din patru componente:

(1) Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);

(2) Marja comercială (se modifică semestrial de către ANRE);

(3) Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);

(4) TVA (nu se modifică).

Componenta nr. 1 este publicată în fiecare zi lucrătoare, până la ora 12:00, pe pagina web a ANRE și este obligatorie pentru formarea prețului pentru partidele importate începând cu ora 00.00 a zilei următoare, precizează ANRE.

Componenta nr. 2 include cheltuielile și profitul companiilor care în prezent reprezintă 2,33 lei/litru pentru benzină și motorină și 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.

Componenta nr. 3 în prezent reprezintă 6496 lei/tona pentru benzină, 2734 lei/tona pentru motorină și 3759 lei/tona pentru gazul lichefiat.

Componenta nr. 4 în prezent reprezintă 20 % pentru benzină și motorină și 8% pentru gazul lichefiat.

În conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vânzare calculat de agenții economici în baza celor patru componente urmează a fi aplicat la fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieşit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.

Reprezentanții ANRE susțin că interpretarea indicatorilor Platts publicați pe pagina web a ANRE de către politicieni și „unii experți”, este incorectă.

„Este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”. Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vândută la un preț mai mare decât cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior”, explică ANRE.

Prin urmare, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu permite agenților economici să intervină la discreția lor în formula de stabilire a acestora.

„Toate cele patru componente menționate, din care se formează prețul final la pompă, sunt strict determinate de legislație și sunt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare”, se arată în comunicatul ANRE.

Amintim că la ședința extraordinară a Legislativului din 13 august, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură proiectul ce are drept scop înlăturarea carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc. În susținerea inițiativei au votat 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit autorilor, modificările sunt necesare pentru ameliorarea carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc.

Parlamentul a votat în ședința extraordinară din 13 august, în prima lectură, proiectul cu privire la Legea privind piața produselor petroliere, ce are drept scop înlăturarea carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc.

În proiect s-a păstrat conceptul de bază al politicii de formare a prețurilor la produsele petroliere prin plafonarea acestora, însă doar în partea ce vizează comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media