Cine sunt viitorii miniștri ai cabinetului Nataliei Gavrilița

3 august 2021, 16:10 Politică 870
Natalia Gavrilița.  Sursa: gov.md

Natalia Gavrilița, candidata la funcția de prim-ministră, desemnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a prezentat marți, 3 august, echipa pentru noul Guvern. Astfel, în componenţa echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului vineri, 6 august, sunt mai multe nume cunoscute publicului din garniturile anterioare, propuse de Natalia Gavrilița când a fost desemnată drept candidată la funcția de prim-ministră. În lista actuală mai fac parte foşti miniştri din Guvernul condus de Maia Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS). Totodată, numărul ministerelor a fost mărit. Replica Media vă prezintă detatalii despre cine sunt și ce funcții au ocupat până acum eventualii miniștri în cabinetul Gavrilița.

 • Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova

Natalia Gavrilița este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard. Este căsătorită și are un copil.

Potrivit ultimei declarații, depusă la ANI în 2019, Gavrilița a indicat că a primit salariu de peste 30 de mii de lire sterline de la Fondul Global pentru Inovare din Londra, Marea Britanie, peste 48 de mii de lei de la Cancelaria de Stat. Familia Gavrilița deține în propritatea sa un apartament cu suprafața de 52 m2, dobândit în 1997 și care valorează 273.722 lei. Totodată, familia candidatei desemnate la funcția de prim-ministră deține trei automobile: un Lexus RX 350, fabricat în 2009 și cumpărat cu 17 mii de euro în 2014, un Subaru Forester, produs în 2008 și cumpărat în 2018 cu 3.500 de euro, și un Volkswagen Polo, produs în 2011 și cumpărat în anul 2019 cu șase mii de euro.

 • Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției

Sergiu Litvinenco este membru fondator și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din iunie până în noiembrie 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, ulterior membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice. Acesta a fost ales din nou deputat, de pe listele aceluiași partid, în cadrul alegerilor parlemtare anticipate din 11 iulie. Până la alegerea în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, UNDP, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și are o vastă expertiză profesională în domeniul dreptului și administrației publice.

În ultima declarație de avere depusă de Sergiu Litvinenco la ANI, este indicat că a obținut un salariu de peste 210 mii de lei din funcția de deputat. Familia Litvineco au obținut venituri de peste un milion de lei în perioada indicată. Aceștia au în proprietate un teren intravilan, dobândit 1996, care are o suprafață de 10 ari și care valorează peste 10 mii de lei. Totodată, mai au în posesie o casă de locuit și două apartamente ce valorează peste 926 mii de lei. Familia Litvinenco deține două mașini, un Mecedes, fabricat în 2007, dobândit în 2012, ce valorează 12 mii de euro și un alt automobil, Toyota Auris, care valorează 7000 de euro.

 • Ala Nemerenco, ministrul Sănătății,

Ala Nemerenco, medic de profesie, este în prezent consilieră a Președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019, a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF “Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul ”Gloria Muncii”.

Pe parcursul anului 2020, Ala Nemerenco a obținut peste o sută de mii de lei din funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și peste 340 de mii de lei din funcția de consultantă. Nemerenco are în proprietatea sa un automobil de marca Nissan Qashqai, dobîndit ăn 2019, ce valorează peste 282 de mii de lei. Peste 251 de mii de lei se află pe două conturi bancare pe numele Alei Nemerenco.

 • Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Anatolie Nosatîi este militar decorat cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”, Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia ”Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

În declarația de avere depusă pentru anul 2020, Nosatîi indică un salariu de peste 32 de mii de lei obținut de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Anatolie Nosatîi mai indică o avere imobilă, un garaj și două aparatamente ce valorează pe un milion de lei. Acesta contuce un autoturism/ Toyota RAV 4.

 • Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. Este decorată cu distincția președintelui Republicii Moldova “Meritul Civic”.

Revenco a obținut un salariu de peste 626 de mii de lei din funcția de consilieră prezidențială. Aceasta a mai obținut venituri de peste 185 de mii de lei pentru servicii de expertiză și consultanță. Revenco are în posesia sa două terenuri extravilane, dobândite în 2018, ce valorează 984 de lei. Totodată, eventuala ministră deține o avere imobilă și două apartamente, toate obținute în 2018 și care valorează 1,3 milioane lei. Revenco conduce un autoturism/ Honda C-RV, fabricat în 2013, dobândit în 2019 ce valorează 150 de mii de lei.

 • Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii

Andrei Spînu este Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova și secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a deținut funcția de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Andrei Spînu a obținut un salariu de 5320 de lei de la Aparatul președintei Republicii Moldova și devidente de 4,2 milioane lei, potrivit declarației depuse la ANI pentru anul 2010. Familia Spînu are în proprietatea sa 6 terenuri - 4 agricole, 2 intravilane, dar și două case de locuit, dobândite în 2018. Spînu deține, de asemenea, un atumobil VW Tiguan, produs în 2009, pe care l-ar fi cumpărat în anul 2015 cu 251.635 lei și un Audi Q5, produs în 2014, pe care l-ar fi cumpărat în 2017 cu 380.000 lei.

 • Anatolie Topală, ministrul Educației

Anatolie Topală este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. Are o experiență bogată în domeniul academic, activând în calitate de șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. Anatolie Topală este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice. Vorbește engleza, franceza și rusa.

Potrivit declarației de avere pentru 2020, depusă la ANI, Topală a obținut un salariu de peste 243 de mii de lei de la MECC și peste 21 de mii de lei de la Universitatea de Stat de Moldova. Acesta deține un apartament cu o suprafață de 117 m2, dobândit în 2012, care valorează pe 51 de mii de euro. Familia Topală mai au în proprietate un Autoturism/ KIA SPORTAGE, fabricat ăn 2019, dobândit în 2019 ce valorează peste 16 mii de euro.

 • Nicu Popescu, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Nicu Popescu este cercetător și expert în politică externă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicații științifice și cărți în domeniul politicii externe și de securitate. Este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) și Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Potrivit ultimei declarații de avere, depusă la ANI, Popescu a obținut în 2019 un salariu de peste 100 de mii de lei. Familia Popescu are în propietate trei apartamente și o vilă. Totodată, mai dețin și un Autoturism/S uzuki Vitara, fabricat și cumpărat ăn 2017 cu peste 14 mii de euro.

 • Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei

Sergiu Gaibu este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. Anterior a oferit consultanță pentru fortificarea capacităților Agenției pentru Organizația de Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experiență de peste 20 de ani în domeniul economic și a mai avut colaborări cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licențiat în Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova.


 • Dumitru Budianschi, Ministerul Finanțelor

Dumitru Budianschi este director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și expert economic. Acesta a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova de pe listele PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta are peste 20 de ani de experiență profesională în activitatea de consultant, formator, cercetător și manager de proiecte. Subiectele cheie ale sale sunt îmbunătățirea calității în furnizarea serviciilor administrației locale; Finante publice; managementul public și reglementarea utilităților; dezvoltarea parteneriatului public-privat; planificarea strategică pentru guvernele locale; politici și instrumente de dezvoltare economică; transparență și participarea cetățenilor. Budianschi a fost managerul proiectului de dezvoltare a parteneriatului public-privat în Moldova implementat de PNUD Moldova și Guvern. A publicat peste 30 de articole în domeniile socio-economice. În perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova și deține un masterat în Finanțe Publice și Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

 • Sergiu Prodan - Ministrul Culturii

Sergiu Prodan este regizor, scenarist, producător de filme și pedagog din Republica Moldova. Acesta absolvit Școala Teatrală „Boris Şciukin" de la Moscova în anul 1985, specialitatea „actor de teatru şi film" şi Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova (VGHIK), specialitatea „regizor de film". În anul 2009 a fost angajat în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde predă disciplina „Regie film". Prodan a deținute mai multe funcţii obşteşti, fiind membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, din anul 1994 - membru al Asociaţiei Producătorilor de Film din Republica Moldova, începînd cu 2005 - membru al Consiliului Artistic al Ministerului Culturii RM, din 2011 - membru al Consiliului Parlamentar pentru cultură, învăţămînt, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media. La 13 aprilie 2013 la Congresul al XI-lea este ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Acesta s-a născut la 9 decembrie 1963, în orașul Bălți. Printre filmele sale sunt „Patul lui Procust”, „Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă”, „Eroii de la podul Jiului”.

 • Iuliana Cantaragiu, Ministerul Mediului

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. A lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.


 • Iurie Țurcanu, Digitalizare

Iurie Țurcanu este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director. Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

 • Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii

Viorel Gherciu este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții „Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”. Viorel Gherciu pe parcursul activității profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.


 • Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Vlad Kulminski a fost Consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020 – 2021, a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială. În perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova. Vlad Kulminski este magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta și mai deține un master în administrație publică de la Școala Maxwell de cetățenie și afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

 • Marcel Spătari - Ministrul Muncii și Protecției Sociale

Marcel Spatari este din 2010 expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților. A oferit consultanță pe subiecte social-economice, dreptul muncii și relații industriale pentru companii și reprezentanți ai salariaților din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. Marcel Spatari este autor de articole și studii ce țin de situația salariaților, dialogul social, piața muncii, salariul minim, costul vieții decente și impactul COVID-19 asupra salariaților și al pieței muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat, vineri, 30 iulie, Decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Astfel, Natalia Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Fracțiunile parlamentare au fost așteptate astăzi, 30 iulie, începând cu ora 08:30, la Președinție pentru a avea consultări cu șefa statului pentru identificarea candidatului la funcția de prim-ministru. Astfel, PAS a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la șefia Guvernului, BCS nu s-a prezentat la Președinție, iar PP Șor a anunțat că nu înaintează niciun pretendent.


  Guvernul de la Chișinău a fost restructurat de guvernul Filip, în cadrul unei ample reforme a Administrației Publice Locale, realizată în anul 2017, când din cele 16 ministere existente atunci au rămas nouă, fiind lichidate sau reorganizate mai multe instituții și agenții subordonate acestora.

  Atunci, Ministerul Economiei, cel al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor au fuzionat într-o nouă entitate - Ministerul Economiei și Infrastructurii.

  De asemenea, a fost creat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) prin comasarea Ministerului Sănătății cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și cu Centrul Național de Management în Sănătate.

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost format din Ministerul Educației, cel al Culturii, Ministerul Tineretului și Sportului, Academia de Științe, Agenția Turismului și Biroul de Relații Interetnice.

  Fuziunea dintre ministerele Agriculturii, al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta regională), al Mediului și Agenția Relații Funciare și Cadastru a înființat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

  În același timp, au rămas intacte Ministerul Justiției, cel al Finanțelor și al Afacerilor Interne.

  Diana
  publicat de:
  Diana Severin
  Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
   

  Discuțiile Replica Media