Comercianții de pe litoralul bulgăresc se plâng de turiști săraci - majoritatea sunt români, moldoveni sau ucraineni

12 august 2021, 12:44 Descoperă 77
litoralul bulgăresc.  Sursa: airlinestravel.ro

În ciuda creșterii duble a turiștilor în această vară la mare, nu toți cei care se întrețin din sfera turismului sunt mulțumiți. Comercianții din stațiunile de pe litoralul bulgar sunt nemulțumiți de absența turiștilor bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța, țările nordice și alte țări occidentale, potrivit segabg.com.

„Situația este foarte proastă, mai ales pentru magazinul meu - vând încălțăminte făcută special pentru turiștii ruși, dar acestea lipsesc. În locul lor au venit românii care nu cumpără nimic. Există și tineri care nu fac deloc cumpărături, doar merg la restaurante”, s-a plâns un comerciant din „Sunny Beach”.

„Există turiști, dar au puțini bani. Comerțul nu merge bine. Nu este clar modul în care ne vom plăti chiriile și costurile de cazare”, spune un alt vânzător.

În afară de români, stațiunea este plină de polonezi, ucraineni și moldoveni. Și, desigur, bulgari. Este, de asemenea, impresionantă prezența puternică a turiștilor romi - în principal cei care lucrează în străinătate și s-au întors în Bulgaria pentru vacanța de vară, mai precizează sursa citată.

Spre deosebire de anul trecut, hotelurile din cea mai mare stațiune de pe coasta de sud a Mării Negre sunt 100% pline. Hotelierii sunt însă nemulțumiți de invazia mașinilor. Toată lumea parchează oriunde găsește - în grădini, alei, parcări nereglementate. Sunt locuri vacante numai în zona albastră plătită. Curățenia în stațiune este, de asemenea, criticată.

„Sunny Beach are nevoie de parcări tampon și acest sezon a devenit în mod special evident”, a declarat, pentru radioul public, Zlatko Dimitrov, directorul executiv al Sunny Beach AD, societatea care administrează infrastructura. „Acesta este un mare test pentru noi, care va continua și în următorii ani. Se vede cu ochiul liber că infrastructura este sufocată. Hotelurile nu sunt pregătite pentru acest tip de turiști”, a spus Dimitrov.

Din cauza măsurilor restrictive de călătorie în contextul pandemiei, accesul pe litoralul bulgăresc al Mării Negre este în principal deschis turiștilor din țările vecine, care sosesc în Bulgaria cu propriul transport. Potrivit hotelierilor, comercianților și concesionarilor de pe plaje, totuși, statul ar fi trebuit să țintească piețele mai bogate cu stimulente și publicitate turistică mai intensă.

De asemenea, turiștii sunt nemulțumiți: „Este o nebunie. Este mult zgomot, plajele sunt aglomerate, nu sunt umbrele”, spun turiștii.

„În luna august au fost mereu mulți oameni. Să nu uităm că, datorită respectării distanței, a trebuit să reducem numărul de umbrele și din această cauză a scăzut cu 25-30%”, amintește un concesionar de pe plaja din Sunny Beach.

Doar proprietarii de restaurante se bucură acum de un sezon bun. „Așteptam alți turiști, dar nu ne plângem. Problema este că sezonul a început târziu și nu se știe cât va dura”, a spus proprietarul unui bar de cocktailuri.

Peste 2,5 milioane de turiști au ales să își petreacă vacanța în Bulgaria de la începutul sezonului estival, conform datelor oferite de Sistemul Centralizat de Informații Turistice. Cea mai mare parte dintre aceștia sunt cetățeni bulgari - aproape 1.700.000. Turiștii străini de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre sunt aproape 890.000, cei mai mulți fiind din România, Polonia, Cehia, Germania și Ucraina.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media