Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belaurs, judecați la Kiev pentru crime de război

26 mai 2022, 14:22 Ucraina 131
Războiul din Ucraina.  Sursa: Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei/ Facebook

Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belaurs au fost acuzați de uciderea civililor lângă Kiev, ei fiind astfel primii mercenari internaționali care sunt acuzați de crime de război în Ucraina, transmite The Guardian.

Procurorii ucraineni au publicat marți numele și fotografiile a opt bărbați care sunt căutați pentru presupuse crime de război – inclusiv crimă și tortură – în satul Motîjîn. Câțiva ar fi luptat în Siria.

Procurorii spun că cinci dintre ei sunt soldați ruși, unul este un mercenar rus de la Grupul Wagner iar ceilalți doi sunt mercenari beloruși.

The Guardian a scris anterior despre presupusa implicare a soldaților numiți marți de procurori în tortura și uciderea sistematică a civililor din Ucraina, inclusiv a șefei consiliului din sat și a soțului și fiului ei.

Au existat relatări despre luptătorii Wagner pe teren în Ucraina, însă acestea sunt primele acuzații împotriva unor așa-ziși mercenari și a primului acuzat care nu este rus.

Stabilit în 2014 pentru a sprijini separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, Wagner ar fi fost fondat de Yevgheni Prigojin, un om de afaceri puternic care este apropiat de Vladimir Putin și care s-a confruntat cu sancțiunile occidentului, scrie Digi24.

Rusia a folosit luptători plătiți să-și întărească forțele de la începutul războiului. Este estimat că au desfășurat între 10.000 și 20.000 de mercenari din Siria, Libia și din alte părți, inclusiv luptători ai Grupului Wagner, în ofensiva sa din regiunea Donbas a Ucrainei, a declarat luna trecută un oficial european.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media