Masacrul din Bucha/ Caporali, sergenți și soldați ruși, puși sub acuzare pentru încălcarea legilor de război. Procuratura Generală a Ucrainei publică numele primilor zece militari care au comis atrocitățile în localitate

28 aprilie 2022, 14:17 Ucraina 381
Cadavre, Bucha.  Sursa: UNIAN

Primii zece militari ruși care au torturat, au batjocorit și au ucis cetățeni în timpul preluării controlului asupra regiunii Bucha au fost puși sub acuzare de procurorii Procuraturii din regiune, fiind învinuiți de încălcarea legilor și obiceiurilor pe timp de război, anunță procurora generală a Ucrainei Irina Venediktova, pe pagina sa de Facebook.

„În foarte scurt timp, ancheta a stabilit că în timpul ocupației Buchei militarii au luat ostatici civili neînarmați, i-au ucis de foame și sete, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate și cu ochii lipiți, batjocoriți și bătuți. S-au folosit pumni și funii. Oamenii au fost bătuți pentru a obține informații despre locația Forțelor Armate și a Forțelor de Apărare ucraineană, iar unii au fost torturați fără niciun motiv. Militarii ruși au amenințat că vor ucide victimele și chiar au imitat execuția prizonierilor, trăgând în direcția lor”, a declarat Venediktova.

Militarii ruși care au comis atrocitățile din Bucha sunt:

  • sergentul Veaceslav Lavrentiev;
  • soldatul Grigoriy Narîșkin;
  • soldatul Vasiliy Kniazev;
  • caporalul Semion Malțev;
  • soldatul Serghei Peskarev;
  • soldatul Albert Radnaev;
  • caporalul Mihail Kașin;
  • caporalul Andriy Biziaev;
  • caporalul Dmitro Serhiienko;
  • sergentul Nikita Akimov.

Venediktova a precizat că Procuratura Ucrainei are dovezi că cești militari „ai primei armate de tâlhari din lume” au jefuit populația locală, luând bunuri personale și drept „trofee” electrocasnicele.

Prorurora generală a Ucrainei subliniază că participarea fiecărui dintre acești militari la aceste infracțiuni a fost stabilit prin activitatea de investigare și coordonată a procurorilor și polițiștilor, iar datele lor personale au fost colectate și de jurnaliştii Slidstvo Info.

La 27 aprilie, jurnaliștii de la canalul de televiziune CNN susțin că au intrat în posesia unei filmări realizate cu o dronă deasupra orașului Bucha din regiunea Kiev, în perioada când trupele ruse încă se aflau pe teritoriul localității. Postul de televiziune relatează că a reușit să verifice autenticitatea videoclipului și a stabilit că acesta a fost realizat în perioada 12-13 martie. CNN refuză să dezvăluie sursa care a furnizat informațiile din motive de securitate și nu a publicat deocamdată videoclipul în sine.

La 8 aprilie, în localitatea Bucha din regiunea Kiev a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor, a anunțat prin intermediul paginii de Facebook procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, care a precizat că într-o groapă de lângă biserica din localitate au fost depistate aproximativ 67 de cadavre.

În orașul eliberat Bucha, lângă Kiev, au fost identificați 163 de localnici care au fost uciși de invadatorii ruși - aceasta este aproximativ jumătate din cadavrele găsite pe străzi. Despre aceasta a anunțat primarul Bucha, Anatolii Fedoruk, într-un interviu acordat pentru „Vocea Americii”, scrie UNIAN.

La 3 aprilie, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Totodată, preşedinta Maia Sandu, s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean şi a anunţat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media