LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 62. Trei morți și șapte răniți la Harkov, după noi bombardamente. Un pod important din Odesa, lovit de rachete

26 aprilie 2022, 08:34 Ucraina 674
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 62-a zi de război, declanșat de Federația Rusă. În cele două luni de război, forțele armate ucrainene au oprit înaintarea ocupanților și au respins inamicul din nord. În această dimineață au fost raportate explozii în regiunea Zaporojie, iar în Popasna au loc lupte crâncene.

Un înalt diplomat rus la ONU a spus că un armistițiu nu are rost în acest moment, pentru că ar fi în avantajul Kievului. Declarația a fost făcută înainte de întâlnirea dintre secretarul general al Națiunilor Unite și Vladimir Putin, la Moscova.

Pe parcursul zile de astăzi aproape 40 de țări se reunesc la invitaţia Statelor Unite, la baza aeriană americană din Ramstein, în vestul Germaniei, pentru a discuta despre „furnizarea capacităţilor suplimentare pentru forţele ucrainene”, a anunțat secretarul de stat american al Apărării Lloyd Austin. Ucraina solicită, mai ales, artilerie grea şi blindate pentru a încerca să respingă forţele ruseşti în câmpiile vaste din sudul şi estul ţării.

UPDATE 22:20. Putin a fost de acord „în principiu” cu implicarea Organizației Națiunilor Unite și a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie în evacuarea cetățenilor de la uzina Azovstal din Mariupol, potrivit concluziilor transmise de ONU, informează UNIAN.


UPDATE 21:35. În urma bombardamentelor de astăzi asupra Harkovului au murit trei oameni, iar alții 7 au fost răniți, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov. Oficialul a spus că regiunea Izium rămâne punctul fierbinte, unde trupele ucrainene au doborât un alt avion.


UPDATE 21:20. Premierul român Nicolae Ciucă preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina. Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Vlaodimir Zelenskiy, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme.

”Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, a scris Ciucă pe Facebook.



UPDATE 20:50. Ministerul rus al Apărării a avertizat că va lansa atacuri împotriva capitalei ucrainene Kiev dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus. Declarațile vin după ce un înalt oficial britanic a susţinut că Ucraina are tot dreptul să lovească centrele logistice și aprovizionarea cu combustibil rusești.

UPDATE 19:25. „Operaţiunile militare din Mariupol s-au încheiat”, a spus președintele rus Vladimir Putin la întâlnirea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Moscova.

„Situația este complicată acolo – și tragică. Dar este simplă, de fapt. Am vorbit astăzi cu președintele turc Erdogan, care a spus că acolo au loc operațiuni militare. Nu, operațiunile militare s-au încheiat acolo. Nu există operațiuni militare în Mariupol”, a spus Putin.

Declarațiile liderului de la Kremlin vin după ce Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat un coridor umanitar de ieşire din orașul-port asediat. Putin i-a spus secretarului ONU că a fost dus în eroare în privința coridoarelor umanitare.

„Vorbiți despre coridoarele umanitare rusești, că nu funcționează. Nu, v-au mințit. Ele funcționează cu sistemul nostru”, i-a transmis Putin lui Guterres. Putin a spus că peste 100.000 de persoane au părăsit Mariupol, care sunt „libere să meargă oriunde”. „Unii oameni vor să meargă în Rusia, alții în Ucraina”, a mai spus el.


UPDATE 19:00. Diplomații americani s-au întors marți în Ucraina pentru prima dată de la invazia Rusiei, scrie CNN. Vizita vine după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor trimite diplomați în țară începând cu această săptămână.


UPDATE 18:40. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia respinge propunerea Ucrainei de a organiza negocieri la Mariupol, pe care a calificat-o drept „ un gest teatral”.


UPDATE 17:20. Miniștrii aprărării din 40 de țări s-au întâlnit la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a conveni asupra asistenței militare suplimentare pentru Ucraina.

„Tocmai am început întâlnirea istorică – peste 40 de țări s-au adunat pentru a ajuta Ucraina să câștige lupta împotriva invaziei nedrepte a Rusiei. Scopul nostru este să plecăm de aici cu o înțelegere comună și transparentă privind cerințele de securitate pe termen scurt și lung ale Ucrainei”, a scris pe contul său de Twitter secretarul de stat al SUA pe domeniul Apărării, Lloyd Austin.



UPDATE 16:44. Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, susține că Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Republica Moldova ar trebui să aștepte „oaspeți”, în contextul ultimelor evenimente din stânga Nistrului.

„Vești proaste: dacă Ucraina cade mâine, trupele rusești vor fi la porțile Chișinăului. Vești bune: Ucraina va asigura cu siguranță securitatea strategică a regiunii, dar trebuie să lucrăm în echipă”, a scris Podoleak pe pagina sa de Telegram.


UPDATE 16:37. O a treia groapă comună a fost găsită lângă Mariupol, a declarat marți primarul orașului asediat din sud-estul ucrainean pentru presa ucraineană, transmite CNN.

Pe lângă gropile comune descoperite în satele Mangush și Vynohradne, „acum vedem că mai este una”, a spus Vadim Boichenko.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Starîi Krîm, potrivit canalului Telegram al autorităților orașului.

Imaginile au arătat tranșee excavate pe teritoriul Cimitirului din Starîi Krîm, a declarat consiliul orășenesc pe Telegram.

Gropile au apărut pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de ruși, și aveau aproximativ 60 până la 70 de metri lungime, a spus consiliul.

Până pe 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din tranșee au fost acoperite, a spus consiliul, iar zona de înmormântare a crescut. „Noi tranșee au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la peste 200 de metri”, se arată în comunicat.

Boicenko a acuzat forțele ruse că au implicat populația locală în înmormântări în masă în schimbul hranei. „Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să munciți „ore” pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să o facă”, a spus el pe Telegram.

CNN menționează că nu poate confirma relatările despre gropile comune, însă imaginile din satelit arată existența unor săpături.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au identificat locația gropilor comune de la Manhush, lângă Mariupol, după publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies.


UPDATE 16:31. Alți 82 de locuitori ai regiunii Lugansk au fost salvați, aproape 160 într-o zi, declară Serghei Gaidai.

„Am promis că vom pătrunde încă o dată la Popasna. Am reușit și am scos încă 33 de oameni din flăcări. În total, 53 de locuitori din Popasna au fost salvați pe 26 aprilie. Alte 49 de persoane au fost evacuate din Belogorovka. Printre ei, opt copii și o persoană cu dizabilități”, a declarat șeful regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.



UPDATE 16:21. Ambasadele așa-ziselor Republici Populare Doneţk şi Luhansk se vor deschide în curând la Moscova. Este posibil ca acest lucru să se întâmple într-o lună sau două, transmite Ria, care citează o sursă diplomatică, însă nu menționează care anume.

„Vom încerca să o facem cât mai curând posibil, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Suntem angajați într-o muncă specifică”, transmite sursa citată.


UPDATE 16:03. Președintele Republicii Moldova a convocat astăzi, 26 aprilie, ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii transnistrene care sunt interesate de destabilizarea situației din regiune”. În acest sens, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile R. Moldova monitorizează situația și a recomandat cetățenilor să fie calmi, să se informeze din surse sigure și să fie atenți la informațiile false.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că, pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa-numitului “mgb” transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Mayak.

Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a declarat lidera de la Chișinău.


UPDATE 15:30. Statele Unite sunt decise să „mute munţii din loc” pentru a face ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a dat asigurări marţi secretarul apărării american Lloyd Austin, în faţa reprezentanţilor din 40 de ţări reuniţi la baza aeriană americană Ramstein, în vestul Germaniei, pentru a analiza mijloacele de consolidare a capacităţilor militare ale Kievului, scrie Agerpres.

„Ucraina crede în mod clar că poate câştiga şi acesta este cazul pentru toată lumea de aici”, a declarat Austin în deschiderea reuniunii organizate la iniţiativa Washingtonului.

Într-un moment când Rusia vizează controlul total asupra regiunii Donbas şi părţii de sud a Ucrainei, „noi putem face mai mult în privinţa bazei noastre industriale de apărare pentru a continua să ajutăm Ucraina să se apere într-o manieră şi mai eficace”, a afirmat Austin.


UPDATE 15:28. Ministrul de externe Serghei Lavrov spune că Rusia respinge propunerea Ucrainei de a organiza discuții la Mariupol.

Orașul-port ucrainean asediat a fost bombardat puternic pe tot parcursul războiului din Ucraina.

Rusia a pretins controlul orașului, dar trupele și civilii ucraineni încă se adăpostesc la uzina de oțel Azovstal - ultimul bastion ucrainean din oraș.


UPDATE 15:16. Agenția ONU pentru refugiați și-a mărit estimarea numărului de persoane pe care se așteaptă să părăsească Ucraina în acest an din cauza războiului, la 8,3 milioane. O declarație anterioară, de la începutul lunii martie, sugera că patru milioane de refugiați ar pleca, dar această estimare a fost deja depășită.

De când Rusia a invadat Ucraina, peste cinci milioane de oameni au fugit, conform ONU, iar alte 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.


UPDATE 15:00. Președintele rus Vladimir Putin nu planifică deocamdată o eventuală discuție cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat purtătorul de cuvând de la Kremlin, Dmitri Peskov, scrie Ria Novosti.

„Nu, momentan nu sunt planificate vreo discuție. Nu există astfel de planuri”, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea jurnaliştilor dacă Putin intenţionează să aibă un dialog cu şefa de la Chișinău pe fondul situaţiei din Transnistria.


UPDATE 14:34. Podul din Bugaz (Zatoka), locul unde Nistru se revarsă în Marea Neagră prin liman a fost închis, transmite televiziunea publică ucraineană din Odesa.

Potrivit UNIAN, este vorba despre un nou atac rus efectuat asupra orașului-port Odesa.


UPDATE 14:14. Naţiunile Unite au anunţat marţi dublarea apelului său de urgenţă pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, până la 2,25 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Peste 2,25 miliarde de dolari sunt încă necesari pentru a răspunde nevoilor din Ucraina, adică mai mult decât dublul sumei solicitate (1,1 miliarde dolari) atunci când am lansat apelul pe 1 martie, la câteva zile după începerea războiului. De asemenea, apelul a fost prelungit de la trei la şase luni”, a indicat ONU.


UPDATE 14:05. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că situația din jurul Ucrainei „a devenit un catalizator” pentru „un număr mare de probleme” și, prin urmare, Rusia a răspuns „rapid” solicitării secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru discuții, scrie CNN.

„Apreciem cu siguranță dorința dumneavoastră de a avea o nouă rundă de discuții în această perioadă grea”, i-a spus Lavrov lui Guterres la începutul unei întâlniri de la Moscova menită să discute despre situația din Ucraina și impactul ei global.

Lavrov a spus că întâlnirea dintre Guterres și președintele rus Vladimir Putin de marți „subliniază importanța pe care o acordăm contactelor noastre cu Națiunile Unite”.

Guterres i-a spus lui Lavrov, „suntem extrem de interesați” să găsim modalități de a crea condiții pentru un dialog eficient, pentru o încetare a focului „cât mai curând posibil” și „condiții pentru o soluție pașnică”.

„Știu că astăzi ne confruntăm cu o situație complexă în Ucraina, cu interpretări diferite despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar asta nu limitează posibilitatea de a avea un dialog foarte serios despre cum putem lucra cel mai bine pentru a minimiza suferința oamenilor”, a spus Guterres.

„Acestea sunt, de asemenea, interese foarte profunde pe care le am în prezent - să fac tot posibilul pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil și să fac tot posibilul pentru a minimiza suferința oamenilor și pentru a aborda impactul populațiilor vulnerabile”, a mai adăugat secretarul general al ONU.

Secretarul general al ONU Guterres, stânga, se întâlnește cu Lavrov, dreapta, la Moscova, Rusia, pe 26 aprilie


UPDATE 13:47. Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să folosească regiunea transnistreană pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina, scrie CNN.


UPDATE 13:30. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că invazia Rusiei și atrocitățile din Ucraina sunt „lipsite de temei”, deoarece Rusia a bombardat spitale și a lăsat copiii „traumatizați”.

„Invazia Rusiei este de nejustificată, la fel și atrocitățile rusești”, a spus Austin, vorbind de la baza aeriană americană Ramstein din Germania, unde SUA găzduiesc discuții de apărare axate pe Ucraina.

„Toți începem astăzi de la o poziție de claritate morală – Rusia poartă un război pentru a satisface ambițiile unui singur om. Ucraina duce un război de necesitate pentru a-și apăra democrația, suveranitatea și cetățenii săi”.

Austin a spus că recenta sa călătorie la Kiev i-a „întărit” „admirarea” pentru forțele armate ucrainene.

„Prietenii mei ucraineni, știm povara pe care o purtați cu toții. Și știm, și ar trebui să știți, că noi toți vă sprijinim. Și de aceea suntem aici astăzi - pentru a întări arsenalul democrației ucrainene. Suntem cu toții aici din cauza curajului Ucrainei, din cauza civililor nevinovați care au fost uciși și din cauza suferinței pe care poporul tău încă o îndură. Țara voastră a fost devastată, spitalele au fost bombardate, cetățenii au fost executați, copiii au fost traumatizați”, a mai adăugat oficialul.


UPDATE 13:25. Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat Federația Rusă ar trebui să lanseze următoarea etapă a „operațiunii militare” în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, făcând referire și la ultimele evenimente din stâga Nistrului - regiunea separatistă a Republicii Moldova.

„Desigur, ritmul este important pentru noi – de a ajunge la frontierele constituționale pentru a continua etapele următoare ale operațiunii, care sunt practic necesare, după ce vede ce se întâmplă în Transnistria, ce se întâmplă în zonele de frontieră ale Rusiei”, a declarat Pușilin la emisiunea Soloviov Live, scrie Ria Novosti.


UPDATE 12:26. Ministerul rus al Apărării susține că, rachetele aeriene de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse au lovit 4 instalații militare ale Ucrainei. Inclusiv 2 zone de concentrare a forței de muncă și echipamente militare ucrainene, precum și 2 depozite de muniții lângă Kurulka și Novaya Dmitrovka din regiunea Harkov.

Totodată, potrivit Ministerului rus, circa 500 de ucraineni au fost uciși, iar 59 de vehicule blindate, monturi de artilerie și mașini au fost distruse, precum și peste 60 de „luptători ai formațiunii naționaliste Donbas lângă Rubtsy a Republicii Populare Donețk”.

În plus, 2 lansatoare de sisteme de rachete antiaeriene Buk-M1 și Osa AKM au fost distruse lângă Veseloe și Prishib, precum și 2 depozite de muniție lângă Novoselovka și Slavyansk.

În total, potrivit Ministerului rus al Apărării, de la „începutul operațiunii militare speciale” - eufemismul oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina, 141 de avioane, 110 elicoptere, 583 vehicule aeriene fără pilot, 269 sisteme de rachete antiaeriene, 2.576 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 287 lansatoare multiple de rachete, 1.111 fie Artileria și mortierele, precum și 2.392 de unități de vehicule militare speciale au fost distruse.


UPDATE 12:14. Pe străzile din Tiraspol au apărut mai mulți polițiști înarmați care supraveghează circulația. De asemenea, se atestă rânduri enorme la ieșirea din regiune. Presa de la Tiraspol spune că acestea se datorează măsurilor suplimentare impuse de verificare a mașinilor. De asemenea, un alt motiv ar fi numărul mare de cetățeni care se întorc pe malul drept al Nistrului după sărbătorile de Paște.

Între timp, a fost înstituit Cod roșu de alertă teroristă în regiunea din Stânga Nistrului. Decizia a fost aprobată de așa-zisul consiliul suprem de securitate de la Tiraspol condus de liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski.

🔴 În curând va fi emis un decret, anunță presa de la Tiraspol care citează surse oficiale. Potrivit informației prezentate, autoritățile de la Tiraspol au motivat decizia prin faptul că în ultimele 3 zile au avut loc 3 atentate teroriste în regiune: la sediul MGB, unitatea militară din Parcani și la Centrul de Radiocomunicații din Maiak.


UPDATE 11:05. În Nikolaev, trupele ruse se pregătesc pentru un atac sau un asediu al orașului, echipând structuri defensive, declară primarul orașului Alexander Senkevich, scrie UNIAN.

Edilul a menționat că Rusia transportă arme și resurse prin Crimeea, acumulându-le în regiunea Herson.

„Da, ne așteptăm la un atac sau un asediu al orașului Nikolaev. Deja astăzi pregătim structuri defensive împreună cu armata noastră. Atât la marginea orașului, cât și în interior. Utilitățile noastre joacă acum rolul unui batalion de construcții. Construim, turnăm, betonăm. În plus, încă mai scoatem echipamente militare rusești de pe câmp... Așa că voi spune pe scurt: ne pregătim pentru o invazie la scară largă”, a spus Senkevich.


UPDATE 10:57. Soldații ruși continuă să blocheze unitățile ucrainene la uzina Azovstal din Mariupol, au anunțat Forțele Armate ale Ucrainei. Uzina este ultima parte a Mariupolului care nu se află sub controlul Rusiei.


UPDATE 10:52. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu o reacție după ultimele evenimente ce au avut loc în regiunea transnistreană. SIS susține că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare.

În nota emisă de SIS este menționat că subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg.


UPDATE 10:47. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

📍personal - aproximativ / 22.100 de persoane au fost lichidate;

📍 tancuri - 918 unități;

📍 vehicule blindate de luptă - 2.308 unități;

📍 sisteme de artilerie - 416 unități;

📍 MLRS - 149 de unități;

📍 mijloace de apărare aeriană - 69 de unități;

📍 avioane de luptă - 184 de unități;

📍 elicoptere - 154 de unități;

📍 tehnică auto - 1.643 de unități;

📍 nave / bărci - 8 unități;

📍 rezervoare de combustibil - 76;

📍 Drone - 205;

📍 Echipament special - 31;

📍 Lansatoare OTRK / TRK - 4.


UPDATE 10:11. Rusia „simte” înfrângerea sa în Ucraina și, prin urmare, încearcă să intimideze Occidentul împotriva sprijinirii Kievului, amenințând cu izbucnirea celui de-al treilea război mondial, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba.

„Rusia își pierde ultima speranță de a speria lumea să susțină Ucraina. Astfel se vorbește despre un pericol „real” al celui de-al treilea război mondial. Asta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina. Prin urmare, lumea trebuie să dubleze sprijinul pentru Ucrainea, astfel încât să prevaleze și să protejeze securitatea europeană și globală”, a scris pe Twitter șeful diplomației ucrainene.

Reacția lui Kuleba vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că transporturile de arme occidentale către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia” și că există un risc „considerabil” de escaladare a conflictului.


UPDATE 10:01. Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO. Ambele țări vor anunța că vor aplica pentru a adera la NATO în săptămâna 16-22 mai, în timpul vizitei președintelui Finlandei, Sauli Niinistö, la Stockholm, au informat ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, relatează The Guardian.

Prim-miniștrii celor două țări au declarat în această lună că deliberează această chestiune, argumentând că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat în mod dramatic mentalitatea” în regiunea nordică.


UPDATE 09:44. Două explozii au avut loc în această dimineață în satul Maiak din raionul Grigoriopol, Transnistria - regiunea separatistă a Republicii Moldova. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost atacate două antene de telecomunicații.

Așa-zisul minster de interne de la Tiraspol publică un comunicat de presă și poze de la fața locului prin care spune că au avut loc 2 explozii, una la 6.40 și alta la 7.05. Două turnuri au căzut la pământ. Acestea ar fi fost cele mai puternice și că ele retransmiteau posturi de radio rusești. Nimeni nu a avut de suferit. Mai multe detalii însă, structurile de forță de la Tiraspol nu oferă.



UPDATE 09:30. Rezumat cu ultimele noutăți despre invazia din Ucraina:

  • Șeful ONU Antonio Guterres urmează să se întâlnească, astăzi, la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Discuțiile se vor concentra asupra orașului asediat Mariupol. Ucraina i-a cerut lui Guterres să garanteze un coridor umanitar pentru evacuarea civililor;
  • SUA vor începe, astăzi, discuțiile de apărare legate de Ucraina cu peste 40 de țări. Găzduite de secretarul american al apărării Lloyd Austin în Germania, discuțiile se vor concentra pe furnizarea mai multor arme Kievului;
  • Ministerul Regatului Unit al Apărării a declarat că orașul Kreminna din Luhansk a căzut. Potrivit sursei, forțele ruse încearcă probabil să încercuească poziții puternic fortificate ucrainene din estul Ucrainei;
  • Între timp, guvernul britanic a anunțat că a scăzut tarifele la toate mărfurile din Ucraina. De asemenea, a impus o interdicție a exportului de produse și tehnologie în Rusia care ar putea fi folosite pentru a reprima ucrainenii.

UPDATE 08:20. Oficiul procurorului general al Ucrainei informează că de la începutul invaziei ruse până în dimineața de 26 aprilie, au fost omorâți 217 copii, iar alții 391 au fost răniți. În urma bombardamentelor au fost avariate 1.508 instituții de învățământ, dintre care 102 au fost complet distruse.

Conform datelor existente, majoritatea copiilor răniți sunt din Donețk - 127, Kiev - 114, Harkov - 93, Chernihiv - 66, Herson - 44, Nikolaev - 43, Luhansk - 37, Zaporojiea - 27, Sumî - 17, regiunile Jitomir - 15 și în capitala Kiev - 16.


UPDATE 08:10. În Zaporojie sunt raportate explozii.



UPDATE 07:40. Șeful administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că pe teritoriul regiunii au fost înregistrate 17 atacuri asupra civililor în ziua precedentă.

Potrivit oficialului, cel mai mult au avut de suferit orașele Popasna, Lîsîceansk, Gorskaia. Au fost distruse case, informațiile despre victime încă nu sunt disponibile. Rușii continuă să desfășoare operațiuni militare în zona Rubijne, încearcă să captureze Popasna, luptele continuă, scrie Gaidai.


UPDATE 07:20. Rusia nu poartă un război în Ucraina, ci vrea să pună capăt atrocităților comise în această țară în ultimii 8 ani, susține adjunctul ambasadorului rus la ONU.

De aceea, nu ar exista niciun motiv pentru un armistițiu. Diplomatul a mai pretins și că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare. „Nu avem de ce să ne conformăm apelurilor. Oamenii respectă ordinele, nu și apelurile. Deci s-a făcut apel la încetarea focului, iar noi am deschis coridoare umanitare, care nu sunt folosite de Ucraina. Ucraina compromite eforturile noastre de a deschide aceste coridoare, așa că nu credem că o încetare a focului este o opțiune bună în acest moment, pentru că singurul avantaj pe care îl va oferi este posibilitatea ca forțele ucrainene să se regrupeze și să organizeze mai multe provocări precum Bucha”, a spus Dmitri Polianski, reprezentant Rusia la ONU, citat de Digi24.ro.


UPDATE 07:00. Raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 6:00.

- În direcția orașului Severski, Donețk, în regiunile de frontieră ale Rusiei, trupele ruse au întărit protecția frontierei și a punctelor de control. Potrivit The Guardian, decizia vine după ce luni a izbucnit un incendiu puternic la două depozite de petrol din Briansk, la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu Ucraina. Rusia a spus că ar putea fi vorba despre un potențial act de sabotaj al Kievului.

- Harkovul este blocat pe direcția Slobojanski, unde se efectuează bombardarea unităților ucrainene și a infrastructurii critice. Trupele ruse încearcă să efectueze o ofensivă în direcția satului Zavodi; luptele continuă.

- În direcțiile Donețk și Tavria trupele ruse mută punctele de control mai aproape de linia frontului. Trupele ruse poziționează mortiere, artilerie de tun, mai multe lansatoare de rachete de-a lungul întregii linii de coliziune:

- În direcția Severodonețk, luptele continuă lângă Rubijne;

- Luptele continuă pe direcția Popasna. Trupele ruse încearcă să obțină controlul asupra orașului.

- Forțele armate ruse încearcă să avanseze în direcția Avdiiv, dar fără succes;

- În direcția Kurahiv - inamicul a avansat fără succes în direcția Novomihailovka și Marinka;

- În direcția Zaporojie - trupele de ocupație avansează în direcția Trudoliubivka; luptele continuă.

- Forțele ruse continuă să atace și să blocheze unitățile ucrainene de pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol.

- În direcția Iujnii Bug inamicul a atacat cu obuze forțele ucrainene de-a lungul liniei de coliziune. În același timp, rușii desfășoară activități de recunoaștere în apropierea graniței administrative a zonei Nikolaev.

- În apropiere de Velika Oleksandravka, în regiunea Herson, armata ucraineană a distrus un depozit de muniții și a omorât cel puțin 70 de soldați ruși. De asemenea, trupele ruse au suferit victime în apropiere de Novodmitrievka și Bilousovo.

- Unitățile rusești încearcă să efectueze activități de recunoaștere aeriene asupra regiunii Odesa, dar suferă pierderi.

- Forțele Armate ale Forțelor Armate Ucrainene au lovit în ziua precedentă 10 ținte aeriene: 3 avioane, 4 drone și trei rachete de croazieră.

- Numai în regiunile Donețk și Lugansk au fost respinse ieri 6 atacuri inamice și au fost distruse 4 tancuri, 5 sisteme de artilerie, 13 unități de vehicule blindate, 15 unități de autovehicule, 2 rezervoare de combustibil și un tun antiaerian.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie și 25 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media