Termenul de depunere a dosarelor de solicitare a compensației pentru acciza la motorina utilizată de producătorii agricoli în semestrul I, se prelungește

30 iunie 2022, 21:39 Agricultură 154
agricultori.  Sursa: deschide.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că termenul de depunere a dosarelor de solicitare a compensației pentru acciza la motorina utilizată de producătorii agricoli în semestrul I, se prelungește până la data de 31 iulie 2022. În acest sens, MAIA a inițiat procedura de promovare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 275/2022 pentru aprobarea modului de repartizare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.

Astfel, potrivit principalelor prevederi, producătorii micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorină, în cuantum de 100% sau 2980 lei. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă.

Compensația pentru acciza la motorină va fi acordată conform facturilor începând cu 1 ianuarie 2022.

Totodată, conform modificărilor propuse, solicitanții care deja au înaintat dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), vor avea posibilitatea de a solicita compensare pentru acciza la motorina achiziționată în perioada 1 ianuarie - 28 aprilie 2022.

Plafonul pentru compensația acordată se stabilește în valoare de 200 mii lei anual per beneficiar. Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural va constitui 320 mil lei, iar resursele financiare vor fi distribuite prin intermediul AIPA.

În proiectul precedent plafonul constituia 100 mii lei, iar suma totală alocată în vederea compensării accizelor la motorină era de 200 mil. lei.

Proiectul poate fi consultat pe pagina oficială a Ministerului, la compartimentul Transparența decizională/ proiecte de documente sau pe portalul Particip.gov.md.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media