Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii

3 mai 2022, 09:54 Societate 331
Panglica Sfântul Gheorghe.  Sursa: ria.ru

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat Legea care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei la 29 aprilie.

Documentul prevede că pe teritoriul Unității Teritorial Administrative a Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și folosirea panglicii Sfântului Gheorghe, a steagurilor roșii ale Victoriei și a altor simboluri asociate Victoriei în Marele Război Patriotic”.

Legea prevede, de asemenea, desfășurarea pe teritoriul Găgăuziei a manifestațiilor pentru perpetuarea memoriei participanților la război și a educației patriotice a tinerei generații.

Am solicitat reprezentanților Ministerului de Interne (MAI) să comenteze acțiunile autorităților găgăuze, care par să sfideze legea adoptată de autoritățile centrale de la Chișinău. Vom reveni mai târziu cu poziția MAI.

Autorul proiectului Serghei Cimpoieș a menționat anterior că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai.

Deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune.

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că decizia Adunării Populare a Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal”. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos și susține că se poate sesiza direct instanța de contencios administrativ.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media