Documentul prevede că pe teritoriul Unității Teritorial Administrative a Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și folosirea panglicii Sfântului Gheorghe, a steagurilor roșii ale Victoriei și a altor simboluri asociate Victoriei în Marele Război Patriotic”.
Legea prevede, de asemenea, desfășurarea pe teritoriul Găgăuziei a manifestațiilor pentru perpetuarea memoriei participanților la război și a educației patriotice a tinerei generații.
Am solicitat reprezentanților Ministerului de Interne (MAI) să comenteze acțiunile autorităților găgăuze, care par să sfideze legea adoptată de autoritățile centrale de la Chișinău. Vom reveni mai târziu cu poziția MAI.
Autorul proiectului Serghei Cimpoieș a menționat anterior că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai.
În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că decizia Adunării Populare a Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal”. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos și susține că se poate sesiza direct instanța de contencios administrativ.
Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.
Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.
