De la țigări, la contrabandă cu arme din Ucraina. Noi detalii despre grupul de traficanți din nordul țării, destructurat recent de autorități

6 mai 2022, 16:03 Justiție 336
Contrabandiști.  Sursa: IGPF

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu informații actualizate privind cazul grupării transfrontaliere de contrabandă cu țigări, destructurată recent în comun cu Poliția de Frontieră (IGPF) în comun cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Într-un comunicat de presă, PA informează că pe parcursul zilei de joi, 5 mai, oamenii legii au efectuat peste 25 de percheziții pe teritoriul raionului Briceni, în rezultatul cărora au fost reținute șase persoane și ridicate cinci mijloace de transport.

PA menționează că în cadrul cauzei penale au fost documentat acțiunile grupării privind transbordarea, prin zona verde a frontierei moldo-române, a circa 125.000 pachete de țigări, valorificate la 3 000 000 lei.

Membrii grupării ar fi identificat polițiști de frontieră care, pentru suma de 18 000 euro (echivalentul a circa 360 mii lei), le facilitau transportarea țigărilor peste frontieră.

Acțiunile suspecților au fost monitorizate în permanență timp de jumătate de an, iar toate cazurile de corupere a angajaților Poliției de Frontieră erau denunțate organului de anchetă.

Mai mult, ultimele cercetări au scos la iveală faptul că gruparea pregătea o nouă schemă de contrabandă cu arme din Ucraina.

În prezent se petrec măsuri de identificare a bunurilor ce aparțin persoanelor documentate și care au fost dobândite pe cale infracțională, în vederea aplicării sechestrului.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat joi, 5 mai, despre destructurarea unei „grupări criminale transfrontaliere” specializate în contrabandă cu ţigări, în conlucrare cu organele de resort din România.

Potrivit IGPF, aceștia reușeau să treacă peste granița cu România cantități impunătoare de țigări, prin coruperea polițiștilor de frontieră, cărora le plăteau sume între 4 000 și 7 000 de euro pentru fiecare trecere.

Oamenii legii au cercetat activitatea suspecților timp de jumătate de an, timp în care au documentat cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul „verde” al frontierei de stat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media