DOC/ FOTO/ UTM solicită „insistent” stoparea proiectului-schiță de construcție a patru blocuri locative de pe strada Studenților: „Schema propusă de „ChisinăuProiect” este uzată moral”. Reacția primăriei

15 iunie 2022, 07:55 Societate 363
Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).  Sursa: UTM

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a emis un Apel în adresa Primăriei municipiului Chişinău pentru a autosesiza organelor administraţiei publice locale cu privire proiectul-schiţă al blocurilor locative din strada Studenţilor, 7/5 (2 blocuri locative cu 14 etaje, 1 bloc locativ – cu 16 etaje, 1 bloc locativ – cu 18 etaje), amplasate limitrof cu campusul universitar UTM din sectorul Rîşcani al capitalei și solicită insistent stoparea şi respingerea proiectului-schiţă nominalizat „pe motiv că realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent”, iar schema propusă de IMP „ChisinăuProiect”, potrivit specialiștilor este uzată moral.”

Arhitecta-șef a capitalei, Svetlana Dohotaru spune că nu există pe agenda municipalității un astfel de proiect și crede că UTM a fost indusă în eroare.

„Dezvoltarea campusurilor academice şi implicit a Parcului UTM „Muzeu al Tehnicii în Aer Liber” necesită o altă abordare urbanistică, bazată pe un concept de dezvoltare durabil conform bunelor practici din Uniunea Europeană, corelarea cu reţelele inginereşti subterane şi supraterane, cu reţeaua de accese existente şi cele propuse: pietonale şi de transport public, parcări etc”, se arată în apel.


UTM subliniază că „măsurile propuse de proiectant au drept scop amplasarea obiectivelor noi: bloc locativ, grădiniţă, parcări deschise alipite, fără noi drumuri, intersecţii, alipite direct la cele existente deja suprasolicitate.”

„Considerăm că aceste acţiuni echivalează cu distrugerea patrimoniului imobil şi cu „paralizarea” infrastructurii existente”, se mai arată în Apel.

În aceeași postară, șefa Direcției Urbanism și Arhitectură a capitalei, Svetlana Dogotaru spune că nu există un astfel de proiect.

„Nu exista la comisie in lucru așa un proiect. N-a fost aprobată nici schița la consiliul urbanistic și nici nu au fost consultări publice. Sunt absolut sigura, ca UTM a fost dus in eroare, proiecte de PUZ in volum redus nu sunt promovate de primărie”, a comentat Dohotaru rectorului UTM.

În discuție s-a implicat și secretara comisie de urbanism și arhitectură a Consiliului Municipal.

„Ca secretar al comisiei va pot confirma ca nu avem in examinare acest PUZ”, a replicat Aliona Mandatii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media