DOC/ Ucraina și Republica Moldova, sincronizate la rețeaua energetică europeană ENTSO-E. Comisarul UE pentru Energie: „De azi, Moldova și Ucraina este parte a Europei”

16 martie 2022, 16:00 Economie 375
energie electrică.  Sursa: wiki
Rețele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost sincronizate, astăzi, 16 martie, cu succes la rețeaua europeană ENRSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, anunță Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Ca urmare a unei solicitări urgente a Ukrenergo și a Republicii Moldova de sincronizare de urgență, OTS-urile Europei Continentale au convenit să înceapă pe 16 martie 2022 sincronizarea de probă a Sistemului de Energie Continental European cu sistemele de energie din Ucraina și Moldova.

„Această accelerare a proiectului de sincronizare aflat în derulare din 2017 a fost posibilă datorită studiilor anterioare efectuate și adoptării măsurilor de atenuare a riscurilor, se menționează în comunicatul ENTSO-E.

„Acest lucru va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este, de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu, Ucraina este acum parte a Europei.

Acest proiect a dat dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați. Vreau să mulțumesc Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO E) pentru că a depus un an de muncă în două săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple. Vreau să mulțumesc Președinției franceze a Consiliului și statelor membre pentru sprijinul acordat acestui proiect care nu este lipsit de riscuri. Și vreau să mulțumesc partenerilor noștri ucraineni – ministrului Galușcenko și Ukrenergo în special – pentru eforturile lor eroice de a menține sistemele energetice ucrainene în funcțiune în mijlocul unui război teribil.

UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de gaze către țară și livrarea de aprovizionare cu energie de care este extrem de necesară. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare momentul în care putem continua cooperarea noastră excelentă în ceea ce privește tranziția ecologică și reformele pieței”, se menționează în declarația emisă de comisarului pentru energie Kadri Simson.


Amintim că, la sfârșitul lunii februarie curent, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Uniunea Europeană va merge mai departe cu planurile de conectare a rețelei electrice a Ucrainei la Rețeaua continentală europeană în loc de Rusia.

Proiectul a fost o prioritate comună pentru o lungă perioadă de timp, fiind o inițiativă strategică pentru creșterea independenței energetice a Ucrainei. În ziua în care Ucraina a început să efectueze un test în mod de izolare, primul pas în pregătirea pentru viitoarea sincronizare cu UE, forțele militare ruse au atacat țara. De atunci, Ucraina a decis să nu-și reconecteze rețeaua la Rusia și a solicitat UE o sincronizare de urgență cu rețeaua europeană cât mai curând posibil.

„Asigurarea unei aprovizionări neîntrerupte cu energie electrică în Ucraina și Moldova este de o importanță capitală și pentru siguranța cetățenilor din Uniunea Europeană și a celorlalte părți contractante ale Comunității Energetice. Funcționarea continuă a sistemului trebuie să fie asigurată pentru a menține siguranța centralelor nucleare din Ucraina. În plus, o pană de curent în sistemul ucrainean ar duce la o pană de curent și în Moldova.

În fața acestor amenințări serioase, sincronizarea accelerată a Ucrainei și a Republicii Moldova pare a fi cea mai bună modalitate de a preveni o eventuală pană de curent în sistemele lor electrice din cauza unui conflict armat prelungit”, se menționase într-o declarație separată emisă de Comunitatea Energetică.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media