LIVE TEXT/ Ucraina, în a 19-a zi de război. Pauză tehnică în negocierile ruso-ucrainene până mâine. De la începutul invaziei ruse, peste 2,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina

14 martie 2022, 07:14 Ucraina 818
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Suntem în a 19-a zi de când Rusia, la comanda președintelui Vladimir Putin, a invadat Ucraina sub pretextul „unei operațiuni militare”. În toate aceste zile de invazie, forțele ruse au atacat continuu orașe din statul vecin, provocând pierderi majore de infrastructură și oameni.

Potrivit ultimului bilanț al ONU, numărul refugiaților din Ucraina – în mod tragic – a ajuns la 2,5 milioane, dintre care un milion sunt copii. Patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească Ucraina pentru a scăpa de război, conform primelor estimări ale ONU, cifră care, cu siguranţă, ar urma să fie revizuită în creştere, potrivit UNHCR. Până acum, aproape 125.000 de persoane au fost evacuate din zonele de luptă prin intermediul coridoarelor umanitare.

Discuțiile ruso-ucrainene pentru o posibilă încheiere a războiului din Ucraina vor începe din nou, luni, 14 martie, în format online, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informație confirmată și de consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak.

UPDATE 22:10. În emisia directă a programului de știri al serii de la „Pervii Kanal”, una dintre cele mai populare emisiuni în Rusia, cel mai probabil o angajată a televiziunii a apărut cu o pancartă în mâini pe care era înscris un mesaj anti-război, rugând oamenii să nu asculte știrile.

UPDATE 20:53. Steagul ucrainean din Piața Victoriei din Melitopol, ocupată de ruși, locul multor proteste în ultimele zile, a fost doborât, transmite portalul de știri local RIA-Melitopol. Trupele ruse au preluat controlul asupra Melitopolului pe 26 februarie. Vineri, mai mulți militari l-au reținut pe primarul ales Ivan Fedorov, iar mai târziu în acea zi, parchetul pentru regiunea separatistă Lugansk, susținută de ruși, l-a acuzat de terorism. De atunci, primara nou instalată Galina Danilchenko a ordonat difuzarea posturilor de televiziune ruse și a încercat să dizolve consiliul orașului în favoarea creării unui Comitet Popular. Procurorul general al Ucrainei a deschis, duminică, o anchetă pentru trădare asupra lui Danilchenko.

UPDATE 20:27. Primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich, a primit un mesaj de la invadatorii ruși cu un apel de a preda orașul. Acesta a publicat o fotografie mesajul transmis de ruși. „Alexander Fedorovich, nu duceți orașul la o catastrofă umanitară, gândiți-vă la cetățenii și la familie! Pentru a discuta despre garanțiile de securitate, contactați Telegram... Nu lăsați naționaliștii să se ascundă în spatele vostru! Atenție la situația din Herson! Soarta viitoare depinde de acțiunile tale!”, se arată în mesajul ocupanților. Ca răspuns, Senkevich a cerut să i se reamintească unde se află acum nava rusă și, de asemenea, a reamintit că ocupanții își pot preda echipamentul pentru bani.


UPDATE 20:05. Spațiul aerian de deasupra Ucrainei „rămâne contestat”, a declarat luni reporterilor un înalt oficial american al apărării. „Încă menținem că spațiul aerian este contestat, că rușii nu au atins superioritatea aeriană asupra întregii Ucraine”, a spus oficialul. Pentru că spațiul aerian este „dinamic”, există „vreme și locuri” în care Rusia sau Ucraina „au mai multă dominație”, a adăugat oficialul, transmite CNN. „Rușii cu siguranță au, deși nu au atins superioritatea aeriană, cu siguranță au mai multe bunuri la dispoziție și zboară de mai multe ori pe zi decât sunt ucrainenii”, a adăugat oficialul. Planul aerian ucrainean se schimbă în fiecare zi, a spus oficialul.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a cerut în repetate rânduri stabilirea unei zone de zbor peste Ucraina, în timp ce Rusia continuă atacurile în toată țara. SUA și NATO s-au opus creării unei zone de excludere a zborului în Ucraina, avertizând că o astfel de mișcare ar putea duce la un „război cu drepturi depline în Europa”.

UPDATE 19:20. Cardinalul Vaticanului responsabil cu dezvoltarea umană va face o a doua călătorie în Ucraina, la cererea Papei Francisc. Cardinalul Michael Czerny va vizita granița ucraineană cu Slovacia pentru „a arăta apropierea Sfântului Părinte față de cei care suferă consecințele războiului în desfășurare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni. Papa Francisc urmează această misiune cu rugăciune, ca cele din ultimele zile și, prin Eminența Sa, dorește să fie aproape de cei care fug de lupte și suferă de violența altor oameni”, a adăugat el.

UPDATE 19:08. Proprietarul Facebook Meta Platforms a declarat că își restrânge și mai mult politica de moderare a conținutului pentru ca Ucraina să interzică apelurile la moartea unui șef de stat, potrivit unei postări interne a companiei, ce a intrat în posesia Reuters.

UPDATE 18:50. Premierul ucrainean Denis Șmîhal a pledat că „Ucraina este în flăcări”, în timp ce a cerut, luni, 14 martie, într-un discurs în format online, eliminarea Rusiei din Consiliul Europei în urma invaziei în Ucraina.

UPDATE 18:20. Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei informează că invadatorii ruși continuă să bombardeze civili în regiunea Lugansk. „Orașele Popasnaia, Rubijne și Sievierodonețk, distruse de ocupantul rus, ard și ard. Clădiri arse, clădiri rezidențiale distruse, obuze neexplodate pe străzi - acestea sunt realitățile de astăzi în regiunea Lugansk. Locuitorii din regiunea Lugansk nu au posibilitatea de a cumpăra apă, alimente, unii nu au electricitate și comunicații. Locuitorii sunt nevoiți să se ascundă constant în subsoluri. Agresorii militari bombardează străzile, nepermițând oamenilor să părăsească adăpostul. Ocupanții bombardează în mod intenționat orașele și satele din regiunea Lugansk, din cauza cărora, din păcate, civili au murit și au suferit. Forțele armate ale Ucrainei, poliția, organele locale de autoguvernare, medicii, voluntarii și salvatorii Serviciului de Stat de Urgență al regiunii Lugansk - toate lucrează la limita capacităților umane 24/7”, se arată în comunicatul emis de Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 18:05. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy se va adresa online plenului Congresului american miercuri, de la ora 13.00 GMT, au anunţat luni responsabili democraţi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, relatează AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 17:40. Până duminică, cel puțin 636 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat luni Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-o declarație transmisă CNN. Aceasta este o creștere cu 40 de decese față de actualizarea zilnică anterioară. Printre morți se numără șase fete, 10 băieți și încă 30 de copii al căror sex nu este cunoscut, spune OHCHR. Cel puțin 1.125 de civili au fost răniți până acum.

UPDATE 17:00. Peste 2,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina înspre țările vecine, inclusiv 127.000 de resortisanți ai țărilor terțe, a declarat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), o agenție a ONU. „Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut”, a scris luni OIM pe Twitter, adăugând că au nevoie de „sprijin continuu”.

sursa grafic: CNN

UPDATE 16:05. Pauză până mâine în negocierile dintre Ucraina și Rusia. Consilierul prezidențial ucrainean Mikhaylo Podoleak spune că este necesar de lucrat suplimentar în subgrupuri la anumite definiții.

„Negocierile continuă”, a scris Podoleak pe Twitter.


UPDATE 15:52. Cel puțin 20 oameni au fost uciși și 28 au fost răniți în dimineața zilei de luni, 14 martie, de fragmente ale unei rachete care a lovit o zonă rezidențială din centrul orașului Donețk, informează ministerul rus al Apărării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, racheta ar fi fost lansată din direcția nord-vest, din zona așezării Krasnoarmeisk, care este controlată de armata ucraineană. De cealaltă parte, armata ucraineană nu a comentat incidentul.

UPDATE 15:22. Primii 400 de soldați voluntari sirieni au ajuns în Rusia, iar în apropierea graniței cu Ucraina În apropierea graniței cu Ucraina, în regiunile Rostov (Rusia) și Gomel (Belarus), au fost înființate tabere de cazare și antrenament, anunță Statul Major General al Forțelor Armate al Ucrainei. Totodată, potrivit informației operaționale de la ora 12:00 privind invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile ucrainene anunță că forțele ruse încearcă în continuare să înconjoare orașul Mikolaiiv și continuă ofensiva în Krivoi Rog. De asemenea, armata rusă ar înregistra succes în direcțiile Donețk și Tavriia, datorită „avantajului numeric”.

UPDATE 14:31. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a transmis un mesaj emoționant Republicii Moldova, României, dar și celorlalte state care găzduiesc refugiații care fug de ororile războiului, mulțumindu-le pentru primirea caldă a ucrainenilor.

UPDATE 14:00. În urma bombardamentelor din această dimineață, ora 11:15, din cartierul Podil's'kyi din Kiev, conform informațiilor preliminare, o persoană a decedat, șase sunt rănite, dintre care cinci au fost internate în spital înainte de sosirea unităților de pompieri și salvare, informează Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 13:35. O clădire din Londra, care aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost „eliberată” astăzi de un grup de squateri englezi. Tinerii spun că nu vor elibera clădirea până când Vladimir Putin nu va opri războiul din Ucraina.


UPDATE 13:05. A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, programată pentru luni, 14 februarie, a început. Negocierile care au loc prin videoconferinţă, au ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate, declară oficialităţi de la Kiev.

UPDATE 11:05. Kievul cere ca banii pe care Uniunea Europeană trebuie să-i plătească Federației Ruse pentru gazul natural și petrol, să fie livrați într-un cont special destinat Ucrainei pentru redresarea economică și repararea daunelor provocate de război. Solicitarea a fost înaintată de Lana Zerkal, membră a delegației ucrainene la audierile de la Curtea ONU de la Haga.

UPDATE 10:58. Luni, 14 martie, vor fi organizate alte zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă, a anunțat viceprim-ministra Irina Vereșciuk, după ce ieri, 13 martie, deși au fost organizate, la fel, coridoare umanitare, autocarele au putut intra în Mariupol și în regiunea Lugansk. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a precizat că aproape 125.000 de persoane au fost deja evacuate din zonele de luptă prin intermediul coridoarelor umanitare.

UPDATE 10:10. Ministerul rus de Finanţe a anunţat astăzi, 14 martie, prin intermediul unui comunicat de presă că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei în valută, dar a avertizat că aceste plăţi vor fi făcute în ruble, dacă sancţiunile împiedică băncile să-şi onoreze datoriile în moneda în care au fost emise.

UPDATE 09:52. Datele actualizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 14 martie 2022:

📌 oameni – peste 12.000;

📌 tancuri – 389 (+15);

📌 vehicule blindate – 1 249 (+23);

📌 sisteme de artilerie – 150 (+10);

📌 sisteme de lansare de rachete multiple – 64 (+2);

📌 sisteme de apărare aeriană – 34;

📌 avioane – 77 (+3);

📌 elicoptere – 90 (+4);

📌 vehicule militare – 617 (+17);

📌 nave (bărci) – 3;

📌 cisterne – 60;

📌Drone – 8.

UPDATE 09:49. Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a afirmat astăzi, 14 martie, că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, scrie AFP, citat de Agerpres.

UPDATE 09:26. Un bloc de 9 etaje din Obolon, unul dintre cele mai mari cartiere ale Kievului, aflat în zona de nord, pe malul drept al Niprului, a fost practic distrus în urma unui bombardament. Atacul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 7:40. Cel puțin o persoană a decedat, 3 au ajuns la spital, iar 9 persoane au primit îngrijire medicală pe loc. Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei a reușit să salveze 15 oameni și să evacueze alte 63 de persoane.


+

UPDATE 08:55. Cunoscuta fabrică de avioane civile din Kiev, Antonov, a fost bombardată în această dimineață.

+

UPDATE 08:51. Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina, iar Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara, scrie „Financial Times”, citat de Digi24.ro.

UPDATE 08:33. În regiunea Rivne, un turn TV a fost avariat în urma unui atac aerian. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Rivne, Vitaliy Koval, pe Telegram. „În urma unui atac aerian, un turn de televiziune din regiunea Rivne a fost avariat. Serviciile relevante lucrează la fața locului”, a spus Koval. Acest lucru s-a întâmplat în zorii zilei de astăzi, după câteva ore de alertă de raid aerian, care se desfășoară încă din 14 martie, ora 2:28.

UPDATE 08:20. Invadatorii ruși au tras în clădirile administrative din regiunea Jîtomir în urma căreia patru persoane au fost rănite. „Pe 14 martie, la ora 02:40, în satul Stavîșce, Jîtomîr, în urma unui atac cu rachetă asupra clădirilor administrative, 4 persoane au fost rănite, iar preliminar 7 clădiri au fost distruse. Se efectuează cercetări. 12 persoane și 2 utilaje au fost implicate de la Serviciul de Stat de Urgență”, se arată în comunicatul emis de Serviciul de Stat de Urgență ucrainean.

UPDATE 07:52. Presa ucraineană scrie că în această noapte rușii au bombardat o clădire cu nouă etaje din cartierul Obolon, Kiev. Clădirea s-a prăbușit parțial și s-a produs și un incendiu.

sursa foto: NEXTA Live/Telegram

UPDATE 07:50. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Covid-19 și că încearcă să facă mai mult pentru a limita răspândirea bolilor infecțioase, scrie CNN. Cazurile din regiune sunt în scădere față de săptămâna anterioară, dar există un risc semnificativ de boală și decese mai grave din cauza ratelor scăzute de vaccinare în Ucraina, precum și în rândul celor care au fugit din țară în zonele învecinate - regiuni, de asemenea, cu rate scăzute de vaccinare. Rata de vaccinare împotriva Covid-19 a Ucrainei este de aproximativ 34%, în timp ce cea a Republicii Moldova este de aproximativ 29%, potrivit Our World In Data. Au fost înregistrate un total de 791.021 de cazuri noi de Covid-19 și 8.012 noi decese în Ucraina și în țările învecinate între 3 și 9 martie, se arată într-un raport al OMS publicat duminică.

UPDATE 07:40. În urma atacului invadatorilor ruși din 9 martie asupra uneia dintre maternitățile din Mariupol, una dintre gravide, care se afla la maternitate a decedat, scrie UNIAN. Amintim că Autoritățile din Mariupol au anunțat anterior că trei persoane au decedat în timpul producerii atacului, printre ei se numără și un copil.

UPDATE 07:30. Forțele speciale din Belarus au refuzat să ia parte la ostilitățile împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un rezumat al invaziei ruse de la ora 06:00 pe 14 martie. „În ceea ce privește disponibilitatea forțelor armate ale Republicii Belarus de a duce război în Ucraina: conform unei declarații a unuia dintre oficialii de rang înalt ai forțelor de operațiuni speciale, forțele speciale ale forțelor armate ale Republicii Belarus Belarus nu va participa la războiul cu Ucraina”, se arată în raport.

Amintim că pe 12 martie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Alexei Danilov, a spus că amenințarea cu participarea armatei Republicii Belarus la războiul împotriva Ucrainei rămâne. Potrivit acestuia, Alexandr Lukașenko încă nu îndrăznește să arunce armata belarusă în luptă. Pe 13 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că conducerea militară a Belarusului continuă să ia măsuri pentru întărirea protecției frontierei cu Ucraina.

Cele mai recente evoluții:

Rusia se extinde spre vest: atacurile aeriene ruse au lovit o bază militară din apropierea orașului de vest Lviv, care este aproape de granița cu Polonia, în urma căreia 35 de persoane au fost ucise, iar peste 130 au ajuns la spital. Peste 30 de rachete trase din avioane de război peste Mările Negre și Azov au lovit baza militară, potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean. Pe măsură ce Rusia își extinde ofensiva în vestul Ucrainei, președintele Vladimir Zelenski spune că „este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești cad” pe teritoriul NATO, transmite CNN.

Căutând ajutorul Chinei: Rusia a cerut Chinei sprijin economic și asistență militară în Ucraina, inclusiv drone, au declarat duminică doi oficiali americani. Consilierul pentru Securitate Națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că dezvoltarea este o „îngrijorare” și că SUA i-au spus clar Beijingului că „vor exista absolut consecințe” pentru eforturile „la scară largă” de a oferi Kremlinului o soluție pentru sancțiunile SUA. Se întâlnesc luni la Roma cu omologii chinezi pentru discuții.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor continua luni: consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a scris pe Twitter că discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși vor avea loc luni în format online.

Anchetă pentru trădare: procurorul general al Ucrainei a deschis o anchetă pentru trădare împotriva Galinei Danilchenko, primara nou instalată a Melitopolului, oraș ocupat de Rusia. Danilchenko a fost numită primară a Melitopolului după ce primarul ales, Ivan Fedorov, a fost reținut vineri de bărbați înarmați și acuzat de infracțiuni de terorism. Duminică, Danilchenko a declarat că „canalele TV rusești” vor începe să fie difuzate în regiune.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că forțele ruse au blocat coasta Ucrainei la Marea Neagră, eliminând națiunea de la comerțul maritim internațional.

Personalul de la Cernobîl: Personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl este atât de obosit încât a încetat să mai efectueze repararea și întreținerea echipamentelor legate de siguranță, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Personalul tehnic 211 și paznicii încă nu au putut să se rotească din instalație de când forțele ruse au intrat la fața locului. Ucraina a reușit duminică să reia alimentarea cu energie la Cernobîl.

Situație îngrozitoare în Mariupol: administrația orașului a confirmat duminică seara că un convoi mare de ajutor umanitar destinat orașului asediat nu a sosit și era încă blocat în Berdeansk, oraș asediat de Rusia.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie și 13 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media