LIVE TEXT/ A douăsprezecea zi de război în Ucraina. Runda a treia a negocierilor din Rusia și Ucraina s-a încheiat

7 martie 2022, 07:05 Ucraina 580
Război în Ucraina.  Sursa: www.theguardian.com

A douăsprezecea zi de război a Rusiei în Ucraina aduce o nouă săptămână de confruntări militare între trupele invadatoare și forțele defensive. Totodată, este așteptată o nouă rundă de negocieri. Tot luni urmează să aibă loc primele audieri ale Curții Internaționale de Justiție, unde se va stabili dacă este necesar ca instanța să dispună măsuri provizorii împotriva Rusiei, anchetată pentru crime de război. În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul, dar și mai multe orașe.

UPDATE 19.59. Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina care au avut loc în această seară în Belarus, s-a încheiat. Potrivit lui Mihail Podolyak, consilierul lui Vladimir Zelenski, există mici evoluții pozitive în îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare.


UPDATE 16:44.
Ambasada Rusiei în Belarus anunță că a treia rundă de negocieri între delegațiile Federației Ruse și ale Ucrainei au început în pădurea Belaveja (n.red. Белавежская пушча), potrivit TASS.

UPDATE 16:17. Vedetele de la Hollywood Leonardo DiCaprio, Mila Kunis, Ashton Kutcher donează sume importante Ucrainei, aflată în război cu agresorul rus. Potrivit GSA News, citat de presa din Ucraina, legendarul actor, deținător al Oscarului Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari pentru sprijinul armatei ucrainene.

UPDATE 15:56. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei REUTERS că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 15:42. Delegația ucraineană a ajuns la locul unde vor avea loc negocierile dintre Ucraina și Rusia, începând cu ora 16:00.

UPDATE 15:04. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit să se întâlnească joi în timpul unui forum diplomatic în Antalia, în Turcia. Anunțul a fost făcut luni, 7 martie, de către ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

UPDATE. 14:56. Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei, faţă de care persoanele fizice şi întreprinderile ruse îşi vor putea rambursa datoriile în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie, a comunicat luni serviciul de presă al cabinetului de miniştri de la Moscova, precizând că a fost semnat un ordin executiv în acest sens, transmite Digi24.

UPDATE. 14:03. Fostul internaţional ucrainean Andrei Şevcenko a cerut Italiei, ţară în care a făcut carieră, la echipa de fotbal AC Milan, să ajute Ucraina, în cadrul unui interviu difuzat duminică seara în una din cele mai mari emisiuni de ştiri din ţară.

UPDATE 13:46. Delegația rusă a ajuns deja în Belarus pentru cea de-a treia rundă de negocieri, potrivit surselor TASS. Ucraina a confirmat desfășurarea negocierilor în aceeași componență a delegației ucrainene. Negocierile urmează să înceapă la ora 16:00.

UPDATE 13:03. Rusia a boicotat astăzi audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care va argumenta că Moscova a interpretat în mod fals legea cu privire la genocid pentru a-şi justifica invazia şi va solicita un ordin de urgenţă pentru stoparea ostilităţilor, relatează REUTERS şi AFP, citează Agerpres.

UPDATE 12:40. Primarul localităţii ucrainene Hostomel, Yurii Prilipko, a fost ucis de militarii ruși, potrivit autorităţilor locale. Trupele ruse l-au împușcat deliberat pe Prilipko, a anunțat luni consiliul local din Hostomel.

UPDATE 12:19. Ministerul Apărării rus a anunțat luni, 7 martie, că a declarat un nou regim de tăcere și a permis deschiderea a șase coridoare umanitare pentru a evacua civilii ucraineni. Potrivit rutelor publicate de agenția de presă RIA Novosti, coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, iar civilii care doresc să plece de la Harkov vor avea doar un coridor care va duce spre Rusia.

Viceprim-ministra, ministra Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereșciuk a declarat că propunerea de deschidere a coridoarelor umanitare din Ucraina către Federația Rusă este cinică și inacceptabilă.

UPDATE 12:00. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a ieșit astăzi, 7 martie, cu un nou mesaj în care solocită, din nou, partenerilor occidentali închiderea spațiului aerian al Ucrainei. De asemenea, președintele ucrainean a făcut apel către comunitatea internațională, solicitând ca aceștia să boicoteze piața rusă și să nu mai exporte petrol și produse petroliere din Rusia, drept sacnțiune la invadarea acesteia în Ucraina.

UPDATE 11:00. Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, a venit cu un mesaj public despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina.

UPDATE 10:30. Armata Ucraineană anunță despre pierderile suferite de către Armata rusă de la începutul invaziei. Astfel, datele ucrainene pentru 7 martie arată astfel:

📍Avioane - 46

📍Elicoptere - 68

📍Tancuri - 290

📍Blindate - 999

📍Tunuri și sisteme de artilerie - 117

📍Sisteme de atac reactive - 50

📍Mașini și alte autovehicule de luptă - 454

📍Cisterne - 60

📍Drone - 7

📍Nave de mici dimensiuni - 2

📍Sisteme anti-aeriene - 23

📍 Pierderi umane - peste 11 mii

UPDATE 10:20. De asemenea, în urma bombardamentelor din regiunea Jitomir, în seara zilei de ieri, 6 martie, ora 21:00, asupra orașelor Korosten, Ovruci, Malîn, au fost distruse sau avariate mai multe clădiri, inclusiv o instituție de învățământ. O persoană a decedat, iar altele cinci au fost rănite.

UPDATE 10:13. Soldații ceceni au tras cu tunul într-o mașină a Poștei Ucrainene, după care au trecut cu tancul peste ea. Tragedia s-a întâmplat în dimineața zilei de sâmbătă, 5 martie, în regiunea Zaporojie. O femeie și un bărbat, care se aflau în mașină, au murit pe loc, a anunțat Administrația Regională de Stat Zaporojie.

UPDATE 10:00. În urma bombardamentelor de ieri, 6 martie, din regiunea Harkov, opt persoane au decedat, iar peste 21 de clădiri au fost distruse, printre care instituții medicale, instituții de învățământ și blocuri de locuit, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 09:26. Criza umanitară în orașul Irpin se agravează. Cetățenii au rămas a treia zi consecutiv fără hrană, apă și căldură, iar forțele ruse le interzic civililor să iasă din case, potrivit noii informații operaționale de la ora 06:00, raportate de Statul Major al Forțelor Armate a Ucrainei.

UPDATE 08:46. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a transmis un nou mesaj, în care a subliniat că nu se va ierta nimic și că Dumnezeu nu va uita suferinţele prin care trece poporul său şi va veni şi Ziua Judecăţii. El consideră că sancţiunile impuse de occident Rusiei nu sunt suficiente.

UPDATE 08:07. Dirijorul rus Tugan Sohiev a anunţat că a demisionat din funcţia de director muzical al Teatrului Bolşoi din Moscova şi al Orchestrei Naţionale a Capitole din Toulouse, spunând că a fost presat să ia atitudine faţă de evenimentele din Ucraina.

UPDATE 08:00. În perioada 6 - 7 martie, ocupanții au continuat bombardarea cartierelor rezidențiale orașul Nikolaev și Harkov, precum și a satelor din regiune.

Ca urmare a bombardamentului de aseară, clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, unități medicale, instituții de învățământ și cămine au fost distruse total sau parțial.

Incendii de amploare au izbucnit în 21 de clădiri din zona centrală a orașului.

Au fost salvate aproximativ 200 de persoane, iar opt persoane au fost găsite moarte sub dărâmături. Informațiile finale despre morți și răniți sunt în curs de clarificare.

UPDATE 07:10. O serie de instituții de presă (inclusiv cele rusești) scriu despre o explozie în Lugansk, se presupune că la un depozit de petrol.

UPDATE 07:00. Tribunalul Internațional de la Haga va organiza audieri publice astăzi în dosarul deschis după ce Ucraina a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean. Mai exact, audierile urmează să aibă loc pe 7 și 8 martie, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții.

În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Ucraina a negat aceste afirmații în cererea sa și a acuzat Rusia că „planifică acte de genocid” în țară, potrivit comunicatului de presă.


LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie și 7 martie.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media