Klaus Iohannis, în discuție cu Pedro Sanchez: „Măsurile la nivel european trebuie să aibă în vedere securizarea din punct de vedere energetic a R. Moldova”

18 martie 2022, 08:24 România 173
Președintele României Klaus Iohannis și premierul spaniol Pedro Sanchez, la Palatul Cotroceni.  Sursa: Administrația Prezidențială

Președintele României Klaus Iohannis și prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez au discutat, la 17 martie, în cadrul unei întâlniri la Palatul Cotroceni, despre războiul din Ucraina a și consecințele invaziei rusești, scrie Digi24. Șeful statului român a subliniat că „măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei.”

„Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă și am avut o discuție amplă cu domnul Sanchez pe acest subiect. Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel, în actualul context, să aibă o importanță strategică sporită. De altfel, am formulat la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a precizat că România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple.

„Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei. Este ceea ce am susținut și astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit. Aceasta înseamnă să ne asumăm acțiuni concrete și consistente în această direcție”, a mai spus șeful statului român.

Prim-ministrul spaniol a condamnat invazia rusă în Ucraina și a spus că Putin a greșit atunci când a crezut că Uniunea Europeană nu va acționa unitar împotriva Rusiei.

„Putin a crezut că vom acționa separat, nu credea că comunitatea europeană va da dovadă de unitate, dar realitatea l-a contrazis. Cu toții condamnăm această invazie. Ne-am unit nu doar la nivelul UE, ci și la nivel bilateral cu Ucraina. Fiecare țară trimite ajutoare umanitare în Ucraina. (...) Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei va continua să crească. În Spania am aplicat sancțiuni foarte dure în ceea ce privește oligarhii ruși. Putin a comis trei greșeli dramatice pentru interesele sale”, a spus Sanchez.

„Trebuie să transmitem acest mesaj de unitate. Este cel mai bun lucru pe care putem să îl facem împotriva acestei invazii a lui Putin. Europa este mai unită astăzi. S-a dovedit și în timpul pandemiei și acum în timpul războiului. Această provocare pe care o lansează Putin ne arată foarte clar că UE are un proiect foarte puternic”, a mai spus șeful Guvernului spaniol.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media