VIDEO/ Președintele SUA: „Vladimir Putin este deja un criminal de război”. Kremlinul califică acest limbaj drept unul „inacceptabil” și de „neiertat”

17 martie 2022, 09:42 SUA 254
Joe Biden.  Sursa: Patrick Semansky/AP

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a calificat miercuri pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un „criminal de război” urmare a invaziei declanșate de președintele rus pe teritoriul Ucrainei. Drept replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat cuvintele lui Biden drept o retorică „inacceptabilă” şi de „neiertat”.

„Este un criminal de război”, le-a declarat Joe Biden miercuri reporterilor, în timpul unui eveniment la Casa Albă.

La scurt timp după remarcile lui Biden, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de agenţiile internaţionale de presă, a precizat că preşedintele „vorbea din inimă şi în legătură cu ceea ce a văzut la televizor”, informează Agerpres.

„Iar acestea sunt acţiuni barbare ale unui dictator brutal în timpul invaziei sale într-o ţară străină”, a adăugat Psaki în timpul briefingului său de presă zilnic, citată de EFE şi AFP.

Drept replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat cuvintele lui Biden drept o retorică inacceptabilă şi de neiertat.

„Considerăm o asemenea retorică a șefului statului, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, inacceptabilă și de neiertat”, a declarat pentru RIA Novosti Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului rus.
Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean", a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

Astfel, Senatul SUA „condamnă ferm violența, crimele de război, crimele împotriva umanității, toate acestea fiind efectuate de forțele militare ruse sub conducerea lui Putin”.

Totodată, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina.

Șeful diplomației de la Kiev a menționat că decizia Curții de la Haga este exact ceea ce a cerut Ucraina și că este un „act de dreptate” pentru poporul ucrainean.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a salutat ordinul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care cere Rusiei să înceteze războiul din Ucraina. „Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei.

Ordinul este obligatoriu în conformitate cu dreptul internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a transmis preşedintele Zelenski.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media