Aproximativ 33.000 de locuitori din Mariupol au fost duși forțat în Rusia sau în zonele ocupate ale regiunii Donețk

11 aprilie 2022, 19:37 Ucraina 269
Mariupol.  Sursa: CNN

Aproximativ 33.000 de locuitori din Mariupol au fost duși cu forța în Rusia și în zonele ocupate temporar din regiunea Donețk, potrivit responsabilei pentru drepturile omului ai Radei Supreme a Ucrainei, Liudmila Denisova.

Responsabila pentru drepturile omului ai Radei Supreme a Ucrainei a subliniat că nivelul de teroare al ocupanților ruși în Mariupolul bate toate recordurile.

„De astăzi, potrivit Primăriei din Mariupol, au fost confirmate datele despre 33 de mii de cetățeni care au fost deportați forțat în Federația Rusă și zonele ocupate temporar din regiunea Donețk. Totodată, presa țării agresoare, citând surse din departamentele militare ale Federației Ruse, raportează despre peste 700 de mii de oameni, duși de invadatori în Rusia, dintre care peste 131 de mii sunt copii. 134 de mii de oameni au fost scoși din Mariupol în timpul războiului”, scrie Denisova pe pagina sa de Telegram.

În zonele ocupate ale orașului, „are loc un filtru dur al civililor, care se realizează cu ajutorul colaboratorilor locali”, a subliniat Denisova.

Ei sunt cei care, a subliniat Avocata Poporului din Ucraina, „transferă ocupanților datele locuitorilor din Mariupol, în special angajaților instituțiilor statului și organelor de drept”.

„Martorii relatează că armata rusă și soldații ceceni efectuează arestări ilegale, deținuții sunt torturați și executați pentru orice manifestare a unei poziții pro-ucrainene. Unii dintre orășeni ajung în lagăre de „filtrare”, acum sunt aproximativ 10 mii de oameni. Procedurile sunt lente, pentru că inamicul este interesat să-și acopere pozițiile cu forță de muncă – de către civili din Mariupol”, a menționat Denisova.

De asemenea, continuă bombardarea rămășițelor zonelor rezidențiale, iar incendiile nu se potolesc în oraș.

„Acțiunile armatei ruse la Mariupol sunt un act de genocid împotriva poporului ucrainean, în conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și cu articolul 6 din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale”, a declarat Avocata Poporului.

Anterior, Denisova a informat că la Mariupol ocupanții au difuzat masiv informații despre necesitatea cetățenilor de a pleca pe teritoriul Rusiei, unde se presupune că ar fi create condiții favorabile și ospitaliere.

„Pe de altă parte, sunt proceduri de filtrare îndelungate și umilitoare care așteaptă pe oameni - amprentare, prelucrarea diverselor documente, interogatorii. Nivelul de filtrare este în continuă creștere - toți cetățenii peste 18 ani, indiferent de sex, se încadrează în acest „filtru”. Acele persoane care nu o fac, trec prin așa numita filtrare din cauza poziției lor pro-ucrainene, apoi dispar”, se spune în comunicat.

La 18 februarie, UNIAN scria că liderii din regiunile separatiste ale Ucrainei, sub pretextul că situația din regiune s-ar putea agrava din cauza Forțelor Armate ale Ucrainei, au anunțat așa-zisa evacuare a populației locale, în primul rând femei și copii, spre Rusia. Aceștia au organizat transportarea cu autobuzul.

După începerea unei invazii la scară largă, au fost înregistrate și incidente când invadatorii ruși au împiedicat evacuarea cetățenilor din teritoriile ocupate și din locurile în care luptele continuă în Ucraina, dar au transportat cu forța oameni în Donbas, Crimeea și Rusia.

Comisara pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Liudmila Denisova, a notat, duminică, pe Telegram, că rușii au înființat un lagăr în regiunea Penza din Rusia, aproape de orașul Samara, pentru cetățenii deportați din Ucraina.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie și 10 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media