Gazprom ar putea să sisteze gazul natural din 1 mai. Spînu: Partea rusă vrea un Acord de stingere a datoriilor istorice ale R. Moldova, dar fără auditarea propriu-zisă a acesteia

12 aprilie 2022, 10:05 Economie 332
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media
Concernul rus „Gazprom” ar putea să sisteze livrarea gazelor naturale către Republica Moldova. Motivul care ar putea fi invocat este nesemnarea Acordului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” cu privire la plata datoriilor istorice pe care partea rusă susține că țara noastră trebuie să le plătească. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV că un astfel de Acord nu poate fi semnat atâta timp cât nu s-a desfășurat auditul datoriilor către „Gazprom” solicitat de R. Moldova.

„Există riscul ca de la 1 mai, „Gazprom” să deconecteze gazul. În același timp, risc de sistare a gazului pentru cetățeni și agenți economici nu există, deoarece avem alternative, la un preț un pic mai mare.De când s-a schimbat formula, inclusiv care este în contractul „Gazprom”, este mai aproape de ce oferă piața. Pentru luna aprilie achităm 1.160 de dolari per mia metri cubi conform formulei, iar pe piață am avut prețul de 1.200 de dolari per mia metri cubi”, a declarat Andrei Spînu.

Motivul pentru care Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz rusesc este nesemnarea Acordului dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” cu privire la datoria istorică invocată de partea rusă, fără auditarea propriu-zisă a datoriei.

„Am trimis două demersuri și am întrebat cu text deschis la ce ar trebuie să ne așteptăm. Astăzi am avut o discuție cu dl. Ceban de la „Moldovagaz”. „Gazprom”-ul încearcă să convoace un Consiliu de Observatori a „Moldovagaz”, insistă pe semnarea unui acord între „Moldovagaz” și „Gazprom” referitor la stingerea datoriile pretinse (cca 720 mil. de dolari). Evident că noi nu putem semna acel Acord fără un audit despre care am vorbit. Dacă se va insista, noi nu vom participa la acel Consiliu pentru a asigura cvorumul, pentru că noi considerăm că un astfel de Acord poate fi discutat doar în momentul când avem acel audit gata”, a subliniat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totuși, în cazul în care nu va mai fi livrat gaz din Federația Rusă, compania „Moldovagaz” nu va fi lichidată.

„Avem nevoie de „Moldovagaz” pentru distribuția și furnizarea, cineva trebuie să scrie facturi, să contorizeze, să încaseze plățile, dar practiv vom avea „Energocom”-ul care va cupăra gazul de pe piața angro, îl va vinde pe o perioadă pentru „Moldovagaz” ca să îl livreze cetățenilor și agenților economici”, susține Spînu.

Într-un astfel de scenariu, Andrei Spînu a subliniat că nici regiunea transnistreană nu va avea gaz rusesc livrat de „Gazprom”.

„La etapa actuală Rusia nu poate livra gaz în regiunea transnistreană fără „Moldovagaz”. Dacă se oprește contractul, practic el nu mai există și nu mai există cum să livreze acel gaz către zona transnistreană”, a conchis Spînu.

Amintim că S.A. Moldovagaz a expediat concernului rus „Gazprom” o scrisoare prin care a cerut extinderea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea datoriilor. Anunțul a fost făcut marți, 12 aprilie, de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Licitaţia lansată de Agenția Proprietății Publice (APP) la care urma să fie selectată compania care să realizeze auditul a eşuat din cauza războiului din Ucraina.

Natalia Gavrilița a declarat, la JurnalTV, că nu a fost deocamdată identificată o companie pentru licitația de angajare pentru a realiza acest audit. Mergem acuma la negocieri directe, invităm mai multe companii să aplice. Această întârziere este cauzată inclusiv de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vom discuta atunci când va fi timpul cu Federația Rusă despre motivul acesteia”, a menționat Natalia Gavrilița.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat la 10 ianuarie 2022 decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Entitatea principală, supusă auditului este Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.

La 8 februarie 2022, concernul rus „Gazprom” a venit cu un comunicat în care a anunțat că ar putea să nu accepte auditul Moldovagaz, întrucât partea moldovenească a luat decizia privind auditul „unilateral”.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, „Moldovagaz” urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari invocate de către „Gazprom”, doar după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit urmează a fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media