Germania va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro R. Moldova, pentru a ajuta autorităţile să facă faţă afluxului de refugiaţi din Ucraina

5 aprilie 2022, 14:14 Politică 229
Natalia Gavrilița și .  Sursa: Natalia Gavrilița

Germania va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro, fără condiţionalităţi, Republicii Moldova, în ideea de a ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă afluxului de refugiaţi din Ucraina şi costurilor ridicate cu energia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

    Germania găzduieşte marţi, împreună cu Franţa şi România, o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta ţara vecină, eveniment la care va participa şi premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa.

La o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, Republica Moldova a primit mai mulţi refugiaţi ucraineni decât orice altă ţară, raportat la numărul de locuitori. Potrivit premierului Natalia Gavriliţa, dintre cei peste 390.000 de ucraineni care s-au refugiat în Republica Moldova, aproximativ 100.000 de oameni au ales să rămână pe teritoriul republicii, dintre care jumătate sunt copii.

„Guvernul german vrea să ofere sprijin financiar unei ţări care se confruntă cu provocări politice şi financiare uriaşe, în special având în vedere numărul mare de refugiaţi pe care i-a primit şi creşterea costurilor cu energia”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului de la Berlin.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, împreună cu prim-ministra Natalia Gavrilița și alți membri ai cabinetului de miniștri, sunt la Berlin pentru participarea la Conferința de susținere a Republicii Moldova organizată de România, Franța și Germania - țări care, astăzi, 5 aprilie, vor lansa o platformă de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră, confruntată cu un val crescut de refugiați din Ucraina, cu o criză energetică din cauza dependenței de Rusia.

În cadrul vizitei sale la Berlin, prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțită de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Nancy Faeser, ministra Federală a Afacerilor Interne. Subiectul central al discuțiilor a vizat situația regională generată de războiul din Ucraina și consecințele apărute pentru Republica Moldova, având în vedere că țara noastră a înregistrat cea mai înaltă rată de refugiați ucraineni în raport cu numărul de populație.

Totodată, Gavrilița a participat la masa rotundă organizată la Berlin de Fundația Konrad Adenauer (KAS). Principalul subiect abordat la întrevedere a fost agenda europeană a Republicii Moldova, unde Natalia Gavrilița a apreciat contribuția KAS la consolidarea democrației, dezvoltarea instituțiilor statului și a societății civile din Republica Moldova și a reiterat angajamentul ferm al țării noastre în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media