FIFA și UEFA au suspendat Rusia din toate competițiile

28 februarie 2022, 19:50 Sport 192
FIFA și UEFA au suspendat Rusia din toate competițiile.  Sursa: EUROSPORT

Rusia nu va putea concura la Cupa Mondială masculină din Qatar sau la Euro 2022 feminin, după ce a fost interzisă din competiția internațională de către FIFA și UEFA. Organele de conducere au luat decizia după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie în Ucraina. Comitetul Olimpic Internațional a recomandat ca toți sportivii ruși și belarusi să fie blocați de la competiție, potrivit Eurosport.

FIFA și UEFA au anunțat împreună că cluburile și echipele naționale din Rusia sunt suspendate de la toate competițiile până la o nouă notificare în urma invaziei Ucrainei.

Mișcarea înseamnă că Rusia nu va putea concura la Cupa Mondială masculină 2022 din Qatar sau la Euro 2022 feminin din Anglia, în timp ce Spartak Moscova va fi exclus din Europa League.

Decizia a fost luată după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat săptămâna trecută un atac la scară largă asupra Ucrainei vecine.

„FIFA și UEFA au decis astăzi împreună că toate echipele ruse, fie echipe reprezentative naționale sau echipe de club, vor fi suspendate de la participarea la competițiile FIFA și UEFA până la o nouă notificare”, se arată în comunicatul comun.

„Fotbalul este pe deplin unit aici și în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina. Ambii președinți speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni”.

Între timp, UEFA a tăiat și legăturile cu sponsorii Gazprom, gigantul energetic rus. Gazprom este una dintre cele mai mari firme de gaze naturale din lume și are legături strânse cu guvernul rus, având în vedere că este parțial deținută de stat.

FIFA a atras critici, în weekend, când a spus că Rusia va putea în continuare să concureze, atâta timp cât va juca meciuri în deplasare și sub numele de „Uniunea de fotbal a Rusiei”. Rusia era programată să înfrunte Polonia într-un play-off de calificare la Cupa Mondială pe 24 martie, dar FA poloneză a declarat că va refuza să participe la meci. Anglia, Suedia și Cehia au declarat, de asemenea, că nu vor juca niciun meci împotriva Rusiei în viitorul apropiat.

„Din solidaritate cu Ucraina și pentru a condamna din toată inima atrocitățile comise de conducerea rusă, FA poate confirma că nu vom juca împotriva Rusiei în niciun meci internațional în viitorul apropiat”, se arată într-o declarație a Asociației de Fotbal.

Finala Ligii Campionilor a fost, de asemenea, mutată de la Sankt Petersburg la Paris, în timp ce Marele Premiu de Formula 1 de la Soci a fost anulat.

RB Leipzig va primi adio în sferturile de finală Europa League, iar adversarii Spartak sunt acum eliminați. Comitetul Olimpic Internațional a recomandat ca toți sportivii ruși și belaruși să fie blocați să concureze pentru țările lor.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media