Pilotul principal al avionului din Ucraina, aterizat ilegal în Edineț – trimis în judecată: Suspectul, originar din Kiev, învinuit pentru trei capete de acuzare

31 ianuarie 2022, 14:37 Justiție 175
Avion de contrabandă ce urma să ajungă în România.  Sursa: Poliția de Frontieră

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul care vizează avionul din Ucraina implicat în contrabandă cu țigări, depistat pe un câmp din Edineț, în septembrie 2021, pe episodul participării pilotului principal la introducerea ilegală în Moldova a aparatului de zbor, prin contrabandă.

Pilotul este originar din Kiev, Ucraina, are vârsta de peste 60 de ani, iar antecedente penale nu a avut.

Potrivit celor incriminate de procurorii PCCOCS, acesta a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova fără autorizația necesară, din Ucraina spre România și a aterizat pe o pistă improvizată, pe un câmp, fără să fie supus controlului vamal, aparatul aerian fiind astfel introdus prin contrabandă în țară.

În privința altor complici, din Republica Moldova, Ucraina și Belarus, urmărirea penală continuă, în cooperare cu Poliția de Frontieră, iar organizatorul infracțiunii a fost anunțat în căutare.

După demonstrarea în judecată a vinovăției acestora, aparatul aerian cu valoarea în vamă de aproape 300.000 lei va fi supus confiscării speciale.

Scopul introducerii prin contrabandă a avionului în Republica Moldova este investigat de către PCCOCS și Poliția de Frontieră, în cooperare cu autoritățile din Ucraina.

Amintim că, în dimineața zilei de 14 septembrie 2021, în baza unei informații operative privind survolarea ilegală a spațiului aerian, ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră au reușit să rețină unui avion de model AN-2, implicat în contrabadă cu țigări, pe un câmp din apropierea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț. Atunci, au fost reținuți și trei suspecți.

Un caz similar a avut loc în luna iunie 2021, când un avion care a zburat ilegal din România, la 17 iunie, a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și a fost reținut de polițiștii de frontieră a Ucrainei în orașul Berdicev, Jitomir. La bord erau trei cetățeni ucraineni, care au fost, de asemenea, reținuți. Tot în timpul inspecției, s-au găsit felinare și alte accesorii pentru organizarea decolării și aterizării ilegale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media