VIDEO/ Igor Grosu, despre modificarea legii Avocaturii: „Trebuie să se revină la masa tratativelor și să găsim soluția - echilibru pentru toate părțile care sunt implicate în proces”

21 ianuarie 2022, 12:08 Justiție 163
Igor Grosu.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, susține că amendamentul înaintat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la legea cu privire la avocatură, prin care apărătorii vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționarți în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, este unul binevenit, însă părțile vizate de legea nominalizată trebuie să se așeze la masa de discuții pentru a găsi un compromis.

„Pe deoparte nimeni să nu beneficieze de niște drepturi exagerate și pe de altă parte - cei care fug din sistemul justiției, procuraturii să nu între atât de ușor în breaslă avocaților. Tot timpul am zis că trebuie de găsit un compromis. Nu trebuie să sufere cetățenii, oamenii trebuie să fie reprezentați în instanță de avocați, ei sunt o componentă esențială a statului de drept.

Acest amendament la care s-a revenit a fost înaintat anul trecut de cel mai toxic partid din Parlament, care prin ușa din spate, fără discuții publice, iar lidera acestui partid l-a băgat sub masă. Atunci, post-factum, stimații avocați, s-au alertat și au spus că nu se poate, venim să corectăm acel amendament băgat pe sub ușă.

(...) Trebuie să se revină la masa tratativelor și să găsim soluția - echilibru pentru toate părțile care sunt implicate în proces - avocați, procurori, judecători și așa mai departe”, a declarat speakerul.


Avocații din toată țara au intrat în perioada 20 - 24 ianuarie în grevă generală. Aceștia cer Parlamentului să retragă amendamentul propus de către Olesea Stamate la proiectul de lege cu privire la avocatură, ce ține de imunitatea acestora. Reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că retragerea amendamentului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Anterior, reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că abrogarea alineatului 2 din articolul 52 al legii Avocatului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, consideră că modificările propuse sunt necesare, pentru că garanțiile de care beneficiază în prezent, avocații sunt disproporționale în raport cu alte profesii, precum judecători sau procurori: - „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”.

„În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant. Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper ca va fi agreată de avocați”, a adăugat deputata PAS.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, s-a arătat „nedumerit” de inițiativa deputatei PAS și a întrebat-o dacă merită în acest fel să monteze toată comunitatea avocaților împotriva guvernării.” Tănase a dat de înțeles că ar fi fost mai bine ca acest subiect sa fi fost discutat de către Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților și sa fie găsită o soluție rezonabilă și acceptabilă pentru toată lumea, iar apoi să ajungă în Parlament.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media