Trei persoane, reținute în cadrul dosarului penal privind deposedarea de terenuri a Primăriei orașului Durlești. Precizări de la Procuratura Anticorupție

12 ianuarie 2022, 11:17 Justiție 208
CNA.  Sursa: Replica Media

Trei persoane au fost reținute în cadrul dosarului penal privind deposedarea de terenuri a Primăriei orașului Durlești, informează Procuratura Anticorupție. La moment procurorii urmează să le aducă la cunoștință învinuire formulată și decidă asupra măsurilor preventive ce urmează a fi aplicate.


ACTUALIZARE: 12.55
Potrivit CNA, a treia persoană reținută este o femeie. Aceasta urmează să fie adusă la CNA pentru audieri.

Acțiunile de urmărire penală continuă.


Persoanele sunt bănuite de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.42 alin.(5) și art.327 alin.(3) din Codul penal) și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari (art.243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal), infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei or. Durlești, mun. Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

Printre persoanele reținute este și liderul partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc. Potrivit canalului de Telegram Ungureanu 112, cea de-a doua persoană reținută este fostul deputat PDM și fostul primar interimar al orașului Durlești, Veaceslav Nedelea. Informația nu a fost deocamdată confirmată oficial.


Recent, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

În cadrul aceleiași cauze penale, în noiembrie 2021 a mai fost reținută o persoană, care în prezent se află în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

Schema infracțională de deposedare a Primăriei orașului Durlești de terenuri a fost pusă în aplicare în perioada anilor 2005-2007.

Astfel, urmare a acțiunilor ilegale ale funcționarilor publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, mun. Chișinău, care au acționat în cadrul unui grup criminal organizat, administrația publică locală a orașului Durlești a fost deposedată de 25 terenuri, cu suprafața totală de 1,5442 ha, în valoare de 7 750 751 lei.
Investigațiile în cadrul acestei cauze penale continuă, iar despre acțiunile întreprinse și soluțiile dispuse pe caz, vom reveni ulterior cu informații suplimentare.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media