Procuratura știa despre locul aflării lui Ilan Șor, înainte ca imaginile cu acesta să apară în public. „Suntem în așteptarea unei decizii de la autoritățile din Israel”

10 ianuarie 2022, 09:46 Justiție 617
Ilan Șor.  Sursa: Ilan Șor/Facebook

Procurorii știau despre faptul că deputatul fugar Ilan Șor se află în Israel înainte ca imaginile video cu acesta să apară în spațiul public. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către procurora Mariana Cherpec, responsabila de ralațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale (PG), care a precizat că în prezent acuzatorii așteaptă decizia autorităților israeliene la demersurile înaintate de partea moldovenească în vederea extrădării lui Șor.

„Procuratura deținea informații despre locul aflării lui Ilan Șor anterior apariției imaginilor video în spațiul public. Menționăm ca, la moment, statul Israel examinează cererea de extrădare a cetățeanului Șor în Republica Moldova. Există o procedură legală referitor la extrădarea persoanelor, care urmează a fi realizată cu respectarea tuturor tratatelor internaționale. Procuratura a întreprins deja toate acțiunile necesare în vederea extrădării persoanei vizate, iar la moment suntem în așteptarea parvenirii unei decizii de la autoritățile din Israel referitor la acest subiect”, ne-a spus Mariana Cherpec.

Amintim că duminică, 8 ianuarie, noi imagini cu politicianul și omul de afaceri fugar Ilan Șor au fost publicate de pagina de facebook al emisiunii Secretele puterii cu Alex Cozer de la Jurnal TV.

Șor a fost surprins de această dată de un moldovean, care l-a filmat în timp ce se plimbă nestingherit împreună cu un bodyguard într-un Mall din orașul israelian Netania. Când a realizat că este filmat, Șor s-a îndreptat cu repeziciune să iasă din mall, în timp ce agentul de pază încerca să-l ascundă, spre nemulțumirea persoanei care filmează.

„Nu-l ascunde, lasă să-l vadă lumea. Iată, l-am prins, îi în Netania. Ce fugi, Tâlharule?”, îi spunea bărbatul.

Nu este pentru prima dată când Ilan Șor este surprins în Israel. Recent, controversatul om de afaceri Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova și care a fugit din țară ar fi fost surprins la o terasă a unui local situat în orașul Herzilya, la 15 kilometri de Tel-Aviv. Imagini cu el au fost postate de site-ul punctul.md. Potrivit autorului articolului, imaginile i-au fost transmise de o cetățeană a Republicii Moldova care se afla în preajmă.

Femeia însă, nu a putut să se apropie din cauza unui bodyguard al omului de afaceri, dar se arată sigură că este vorba de Șor. „Am făcut câteva poze în telefon, dar nu clare, fiindcă avea alături un „dulău” de pază și nu era real să te apropii”.

Despre faptul că Ilan Șor s-ar afla în Israel au vorbit mai mulți demnitari și politicieni de rang înalt din Republica Moldova. Însuși Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo afirma acest lucru. „Deși potrivit unei reguli generale statul Israel nu-și extrădează cetățenii, totuși sunt niște excepții. Au existat cel puțin două sau trei cazuri când acest stat a extrădat persoanele condamnate. Însă în momentul în care vom avea deciziile de condamnare finale, vom putea expedia sentința pentru executare în statul Israel”.

În același timp, reprezentanții formațiunii au negat de fiecare dată aceste informații, inclusiv controversatul om de afaceri. De fiecare dată, aceștia menționau că din rațiuni de securitate, Ilan Șor evită aparițiile publice și că va apărea la momentul oportun.

Pe 23 decembrie, Deputatul fugar Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentarii au votat pe 23 decembrie 2021 pentru aprobarea cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu, în care sunt stipulate nouă capete de acuzare, privind ridicarea imunității parlamentare, cercetarea penală, reținerea, arestul, percheziționarea și trimiterea în judecată a deputatului Ilan Șor.

De menționat că toate cele nouă cereri de ridicare a imunității parlamentare a lui Ilan Șor, depuse de procurorul general interimar, Dumitru Robu, au fost votate de majoritatea deputaților prezenți la ședință, inclusiv celor din BCS.

Astfel, potrivit lui Robu, Ilan Șor deținând funcția de primar de Orhei, iar mai târziu funcția de deputat, nu a indicat în declarațiile de avere bunurile soției sale, precum și conturile bancare.

„Odată cu remiterea cauzei penale în instanță se solicită confiscarea bunurilor. (…) După ce Parlamentul va aproba cererile, Procuratura este în drept de a solicita extrădarea pe aceste nouă capete, deoarece la moment Procuratura a solicitat extrădarea doar pe cauza care se examinează la Curtea de Apel”, a menționat Robu.

Totodată, potrivit șefului interimar al PG, procurorii au administrat suficiente probe care indică asupra bănuielii rezonabile că deputatul Ilan Șor în perioada iulie 2013 și septembrie 2014, deținând funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, fiind totodată conducătorul unui grup criminal organizat a acționat în temeiul unui plan bine stabilit a organizat și a realizat sustragerea din contul corespondent al Băncii de Economii în Banca Gazprom Bank din Federația Rusă a 100 de milioane de dolari.

În contextul în care Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține, șeful suspendat al PG fiind întrebat dacă va putea fi extrădat, Robu a precizat că organul de urmărire penale va întreprinde toate acțiunile necesare ca autoritățile competente israeliene să-l extrădeze pe Ilan Șor și să fie diferit justiției.

„Din câte cunoaștem, Israel este unica țară care își extrădează cetățenii. Rămânem ferm pe poziții că Procuratura va întreprinde toate măsurile și este sigură pe poziții că Șor va fi extrădat în Republica Moldova pentru a pedepsit pentru crimele comise”, a declarat Robu de la tribuna Parlamentului.

Un alt capăt de acuzare prevede că „PG a pornit urmărirea penală în privința deputatului Ilan Șor precum și altor persoane pe faptul comiterii infracțiunii prevăzute de Art. 243 lit.A din Codul Penal și anume Spălarea banilor săvârșit de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Cauza penală vizată a fost anexată la cauza denumită generic „Frauda bancară”, iar în cadrul urmăririi penale au fost administrate suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielei rezonabile că în perioada anului 2014, membrii organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc și alte persoane din anturajul acestuia, în scopul obținerii dreptului de proprietate asupra pachetului de 38,2% de acțiuni de la Victoriabank, deținute anterior de companiile afiliate grupului criminal organizat și afiliat lui Veaceslav Platon, cu banii sustrați de la BEM au decis să confere un aspecte aparent legal sursei banilor ce urmau a fi utilizați la tranzacția de vânzare-cumpărare”.

Ilan Șor nu a fost prezent la nici o ședință a noului Parlament și a fost lipsit de salariu de deputat.

Anterior, liderul partidului „Șor”, Ilan Șor, a cerut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, să i se permită să fie audiat la ședința extraordinară a Parlamentului de vineri, 20 august, prin videoconferință, la subiectul furtului miliardului, însă solicitarea acestuia a fost respinsă din motiv că nu este prezent fizic.

Șor a plecat din țară în vara lui 2019, cand PD a cedat puterea. Dat în căutare internațională pentru fraude de proporții deosebit de mari, Șor evită să spună unde se află de fiecare dată când este întrebat.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media