Biblioteca Națională va vernisa o expoziție dedicată celor 30 de ani de relații diplomatice între R. Moldova și România, în această săptămână

22 noiembrie 2021, 11:30 Arte 184
Republica Moldova/ România.  Sursa: punctul.md

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României în Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, organizează Expoziția – eveniment „Republica Moldova – România: 30 de ani de relații diplomatice”, care vine să consemneze 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România.

România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, la scurt timp după proclamarea acesteia de către primul Parlament constituit în urma unor alegeri libere și democratice la 27 august 1991. Scopul expozitiei este de a promova relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România în cei 30 de ani de Independență, importanța valorificării spațiului istoric, lingvistic și cultural comun, parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, prin documentele și publicațiile periodice din colecțiile BNRM.

Documentele sunt expuse în 2 compartimente tematice, care oferă prilejul de a consemna 30 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Moldova:

· Republica Moldova - România: spațiu istoric, lingvistic și cultural comun: documente din colecțiile BNRM (letopisețe, cărți vechi și rare)

· Parteneriat strategic pentru integrare europeană între Republica Moldova și România

În cadrul evenimentului cu sprijinul Ambasadei României va fi vernisată și expoziția „ISTORIA COSTUMULUI DIPLOMATIC ROMÂNESC”, care vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală oferă publicului o expoziție de fotografie care prezintă colaborarea dintre Muzeu și instituțiile de patrimoniu din România, în special din ultimii ani.

Invitați de onoare:

Sergiu PRODAN, Ministrul Culturii al Republicii Moldova;

Daniel IONIȚĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova;

Veaceslav DOBÎNDĂ, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării;

Cristina GHERASIMOV, Secretar General al Administrației Președintelui Republicii Moldova

Valeriu MATEI, academician, director al Institutului Cultural Român, Chișinău;

Petru VICOL, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală;

Tudor UNGUREANU, muzician, conducătorul ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”.

Moderator: Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Evenimentul va avea loc la 25 noiembrie 2021, ora 11.00, în spațiul expozițional, etajul I, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media