UPDATE/ Secțiile de votare din municipiul Bălți și-au închis ușile: Prezența la vot - 9,98%

19 decembrie 2021, 21:00 Politică 258
Alegeri parlamentare anticipate 2021.  Sursa: Replica Media

CEC informează că, la ora 21.00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în mun. Bălți unde astăzi a fost organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar. Pe buletinele de vot au fost doar doi concurenți electorali: Nicolai Grigorișin, candidat independent și Nicolae Chirilciuc, candidat desemnat de Partidul „Patrioții Moldovei”.

UPDATE 21:00

În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți este de 10 209 de persoane sau 9,98%.

Codul electoral prevede că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

În cele ce urmează, birourile electorale ale secțiilor de votare vor începe numărarea voturilor și după întocmirea proceselor-verbale, CEC va prezenta rezultatele preliminare ale scrutinului de astăzi.

Informația poartă un caracter preliminar, până când la Comisia Electorală Centrală vor fi prezentate documentele electorale în original.

UPDATE 18:00

CEC anunță că până la ora 18:00, dreptul la vot și-au exercitat 9 296 de persoane (9,09%).

UPDATE 15:00

Comisia Electorală Centrală anunță că procesul de votare în municipiul Bălți, unde are loc turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar, se desfășoară în regim normal.

Conform informațiilor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la această oră nu au fost înregistrate anumite încălcări/incidente. De către angajaţii Poliţiei este organizată activitatea de asigurare şi menţinere a ordinii publice şi a securității în raza de 100 m de la secția de votare.

Până la ora 15:00, dreptul la vot și-au exercitat 6 340 de persoane (6,21%).

UPDATE 12:00

Se înregistrează o prezență scăzută a alegătorilor din municipiul Bălți la urnele de vot la ora 12:00. Până acum, în total s-au prezentat la urne circa 3.360 de persoane, ceea ce constituie 3,29% din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale.


UPDATE 09:00

La această oră toate secțiile de votare deschise funcționează în regim normal, anunță Comisia Electorală Centrală.

Până la ora 09:00, în total, s-au prezentat la urne circa 676 de persoane, ceea ce constituie 0,66% din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale.


Pentru acest scrutin, au fost tipărite 102 105 buletine de vot, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă. Buletinele, imprimate pe hârtie opacă (mată), vor fi de culoare violet și vor avea lungimea de 128 mm, iar lățimea de 140 mm.

În primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 21 noiembrie 2021, candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți.

Însă, în urma unei solicitări ai Comisiei Electorale Centrale, Marina Tauber a fost exclusă din cursă printr-o hotărâre a instanței, fiind suspectată de de corupere a alegătorilor și acțiuni de agitație electorală în ziua alegerilor. În acest sens a fost sesizată și Procuratura Anticorupție.

În urma excluderii din cursă a candidatei Șor, în buletinul de vot se regăsesc primele două persoane în ordinea numărului total de voturi în primul tur. În aceste condiții, turul doi se desfășoară între candidatul independent Nicolae Grigorișin și Nicolae Chirilciuc susținut de Partidul „Patrioţii Moldovei”. Asta după ce Boris Marcoci de la PAS s-a retras din turul II al alegerilor primarului de la Bălți, iar candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alexandr Nesterovschi a boicotat scrutinul.

Turul II al alegerilor primarului municipiului Bălți are loc astăzi 19 decembrie.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media