VIDEO/ Dosarul privind excluderea candidatei PP „Șor” din cursa electorală pentru Primăria Bălți: Judecătoarea a respins solicitările avocaților de întrerupere a ședinței de judecată

3 decembrie 2021, 19:00 Politică 351
Avocați Tauber.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu
Curtea de Apel Bălți a respins demersul privind strămutarea dosarului cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În acest sens, Judecătoria Bălți reia examinarea cauzei.

22.26. Judecătoarea a respins solicitările avocaților de întrerupere a ședinței de judecată.

22.22. Avocații lui Tauber solicită întreruperea ședinței de judecată până mâine dimineață.

21.10. Cererea de recuzare a judecătoarei Natalia Costaș a fost respinsă ca neîntemeiat. Decizia a fost anunțată de judecătorul Valeriu Pădurari.

19.30. Avocații Marinei Tauber au cerut recuzarea judecătoarei Natalia Costaș.

ACTUALIZARE: 19.00.
Curtea de Apel Bălți a respins demersul privind strămutarea dosarului cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În acest sens, Judecătoria Bălți reia examinarea cauzei.
ACTUALIZARE: 17:15

În fața Judecătoriei Bălți s-au adunat zeci de persoane în susținerea Marinei Tauber.

Pe o scenă imporvizată au urcat candidata partidului „Șor” și colegii săi din Parlament, Reghina Apostolova, Petru Jardan, Vadim Fotescu și Denis Ulanov, care au părăsit astăzi ședința Legislativului în semn de protest față de excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.

ACTUALIZARE: 16:25
Magistrata a admis demersul avocaților Marinei Tauber și au decis strămutarea de urgență la Curtea de Apel Bălți a dosarului cu privire la excluderea acesteia din cursa electorală.
ACTUALIZARE: 16:18
După ce instanța a respuns un demers de suspendare a examinării cauzei, avocații Marinei Tauber au cerut strămutarea cauzei la altă instanță, argumentând că avocatul lui Grigorișin este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți.
ACTUALIZARE: 15:48
Judecătoria Bălți a respins cererea de recuzare a judecătoarei Natalia Costaș ca fiind neîntemeiată.
ACTUALIZARE: 13:00

Reprezentantul Marinei Tauber, susținut de avocații acesteia a cerut recuzarea judecătoarei Nataliei Costaș. „Temei de recuzare a apărut după ce a fost deschisă ședința. Eu înaintez cerere de recuzare judecătorului raportor pentru faptul că instanța a mers contrar actelor și atribuțiilor sale în actul emis procedural”, a declarat reprezentantul concurentului electoral Marina Șor. Urmează ca cererea să fie formulată în scris, iar un alt judecător să o examineze.

ACTUALIZARE: 12:45

Avocații Marinei Tauber, patru la număr printre care Aurel Colenco și Iulian Balan, cer amânarea procesului. Asta pentru că nu participă reprezentanți IP Bălți și a Comisiei Electorale de Circumscripție. „Nu este posibil de examinat în lipsa IP Bălți deoarece la baza hotărârii CEC este sesizarea IP Bălți, avem un șir de întrebări la această persoană terță. Noi totuși, pentru că e un caz ce ține de Codul Electoral și Administrativ solicităm prezența Consiliului Electoral de circumscripție, față de care avem o mulțime de întrebări. Solicităm citarea legală a acestor persoane și posibilitatea dânșilor să prezinte probe și referințe pe care le-au prezentat partidului Șor, avocatii dnei Tauber și cerem amânarea ședinței”, a cerut Aurel Colenco.

ACTUALIZARE: 11:45
Pauză în cadrul procesului de la Bălți. Asta după ce avocații Marinei Tauber au cerut timp pentru a face cunoștință cu materialele dosarului de la CEC. Ședința urmează să se reia de la ora 11:30, a anunțat candidata Șor de la tribuna din fața sediului instanței.


În fața protestatarilor a venit candidata formațiunii la funcția de primar care, înainte de a ține un discurs, a făcut o scurtă baie de mulțime.

Vedeți mai jos imagini transmise de Privesc.eu.

Miercuri seara, Comisia Electorală Centrală a decis cu votul a 6 membri să recomande anularea înregistrării Marinei Șor în cursa pentru fotoliul de primar al mun. Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei.

Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”.

Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent.

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii.

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți.

Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru Nicolai Grigorișin au votat 6.951(20,93%) de bălțeni, iar pentru Marina Tauber - 15.918 (47,93%).

Candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, a reușit să câștige încredere a 4.677 (14,08%) de alegători, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, cu două voturi mai mult - 4.679 (14,08%).

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media