Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar de Corjova, decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”

17 octombrie 2021, 15:41 Societate 299
Valeriu Mițul.  Sursa: Lucia Diaconu/ RFE/RL

Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar de Corjova, a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”. Decretul a fost semnat la 15 octombrie 2021 de președinta Republicii Moldova doamna Maia Sandu.

„În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la afirmarea intereselor și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succese profesionale remarcabile, pentru inițiativă civică și participare activă în avansarea reformelor, precum și cu prilejul aniversării a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost conferit „Ordinul Republicii” pentru 30 de personalități inclusiv dlui Valeriu Mițul post-mortem.

Propunerea cu privire la decorarea post-mortem a lui Valeriu Mițul a fost înaintat Președinției și de către Asociația Promo-LEX.

Valeriu Mițul este participant al Războiului de pe Nistru. El a condus satul Corjova din raionul Dubăsari timp de opt ani. În 2011 a avut un atac de cord, survenit după ce a avut un conflict cu așa zisele autorități transnistrene, iar pe parcursul anilor starea de sănătate a acestuia s-a agravat.

Recent, în luna mai curent, Valeriu Mițul a fost reținut împreună cu soția și sora acestuia timp de o oră la așa numitul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol. După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate.

După ce a fost anunțat decesul, Asociația Promo-LEX a solicitat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și Ministerului Apărării, examinarea posibilității decorării post-mortem a celui care a fost Valeriu Mițul.

La 26 august curent, Valeriu Mițul a fost decernat cu Diplomă de Onoare de către președintele Parlamentului, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru contribuții remarcabile și merite deosebite, în diferite domenii de activitate.
Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media