VIDEO/ Șeful ATI din cadrul Spitalului Republican explică numărul mare de cazuri și decese de COVID-19, dar și care este atitudinea sa față de medicii care refuză vaccinarea SARS-CoV-2

20 octombrie 2021, 11:38 Sănătate 135
Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican, Victor Cojocaru.  Sursa: captură video/Facebook/Gheorghe Gonța

Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican, Victor Cojocaru, a explicat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, de ce în contextul procesului de imunizare contra COVID-19 se înregistrează o creștere a ratei de infectare cu COVID-19 și a mortalității provocate de SARS-CoV-2, precizând că această evoluție, la etapa actuală, se datorează tulpinei Delta a noului tip de coronavirus și spune că este greșită compararea gradului de severitate a patologiei cu o altă variantă de COVID, deoarece fiecare are caracteristicile proprii. Mai mult, Victor Cojocaru, se arată nedumerit de angajații medicali care refuză vaccinarea contra virusului și subliniază că „medicii nu au dreptul să rămână în medicină dacă nu îndeplinesc toate cerințele ce se referă la securitatea societății din punct de vedere medical”.

Victor Cojocaru a explicat de ce, în prezent, se înregistrează cazuri noi de COVID-19 de ordinul miilor, iar decese de ordinul zecilor, deși campania de imunizare contra COVID-19, a început în martie 2021, iar numărul cazurilor noi de infecție este practic ca cel din 2020.

„Apar noi variante de COVID-19, a apărut varianta Delta, cu mult mai agresivă, o variantă nouă, cu un răspuns hiperactiv al organismului la această infecție și dacă la prima variantă se îmbolnăveau preponderent vârstnicii și cei care aveau boli concomitente, cancer, diabet, boli cardiace și cei cu statut stomatic neagravat erau foarte puțini, acum, cu părere de rău, avem mulți bolnavi cu statut stomatic neagravat. Asta înseamnă că răspunsul populației, al cetățenilor, în special la cei tineri, este hiperactiv. Organismul răspunde la infecție cu o hiperactivitate, se apără de agresiunea asta a infecției și apărându-se, răspunsul deseori al organismului este cu mult mai violent decât însuși agresiunea primară. Schimbările care au loc în organism aduc ravagii foarte puternice negative de sindroame care pun viața în pericol. Febra, intoxicația duc la diminuarea forțelor de apărare a organismului și atacă funcționalitatea celulelor, dar la toate organismele, inclusiv cel uman există fenomenul de apoptoză, ceea ce înseamnă moarte programată a celulelor. La noi mereu se schimbă celulele, e un proces programat de organism, și când o multitudine de celule sunt slabe, apare fenomenul de hiperapoptoză, adică o multitudine de celule încep a pieri, acest fenomen se numește „autovagie” sau „autocanibalism”, adică organismul singur se mănâncă pe sine și de aceea nu se poate de comparat, nu e corect de comparat letalitatea, numărul de îmbolnăviri și gradul de severitate a patologiei la o variantă de COVID cu altă variantă fiind că fiecare variantă își are caracteristicile sale”, a explicat Victor Cojocaru.Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican a subliniat și faptul că medicii care refuză vaccinarea contra COVID-19 ar trebui să părăsească sistemul medical, întrucât aceștia „nu au dreptul să rămână în medicină dacă nu îndeplinesc toate cerințele ce se referă la securitatea societății din punct de vedere medical.”

„Eu răspund de mine, de subalternii mei și de familia mea. Familia mea 100% ne-am vaccinat. Subalternii s-au vaccinat practic 99 și ceva la sută. Nu s-au vaccinat două doctorițe însărcinate și doar, aveți dreptate, avem și un medic tânăr care nu dorește să se vaccineze, însă el nu are o autoritate atât de mare la noi în colectiv în privința dată. E părerea lui și atât. Explicația este foarte științifică „Nu vreau””, a conchis Cojocaru.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 1.715 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 36 de decese asociate noului tip de coronavirus. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 319.614, dintre care 299.214 persoane au fost tratate, iar 7.309 au decedat din cauza COVID.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media