Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac, inclus într-o listă de 30 de cărți ale lumii, elaborată de revista spaniolă El Cultural

11 august 2021, 13:42 Carte 96
Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac, tradus în spaniolă.  Sursa: www.valledeelda.com

Revista spaniolă El Cultural publică o listă cu 30 de cărți pe care le-ar lua prin lume. Romanul Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, este printre ele. Alături de laureații Nobel francezul Le Clezio, canadiana Alcie Munro, chinezul Mo Yan.

Revista spaniolă scrie elogios despre romanul Tatianei Țîbuleac: „În acest al doilea roman al scriitoarei, care a uimit toată Europa cu „Vara în care mama avea ochii verzi”, e povestită copilăria Lastocikăi, o fată marginalizată, care trăiește mereu la marginea prăpastiei și care se contopește cu viitorul Moldovei, ocupată de URSS până în 1991. Scrisul Tatianei Țîbuleac, voalat poetic, umanizează cruzimea și curajul personajelor pierdute, pline de demoni, pătrunde în toată această poveste șocantă a unei fatalități și a unei călduri imediate pe care o simte cititorul.”

Grădina de sticlă a apărut în 2018 la Editura Cartier, în colecția Rotonda, ediția română ajungând la ediția a IV-a. A fost tradus în franceză, spaniolă, bulgară, albaneză.

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018).

Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și poloneză.

Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut în 2018 la Editura Cartier, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Tradus în franceză, spaniolă, bulgară și albaneză.

Tatiana Țîbuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, oferit de Guvernul Maia Sandu în 2019.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media