80 milioane lei din partea AIPA pentru plăți directe per cap de animal. Câți deținători de animale vor beneficia de acest mecanism de plată

10 august 2021, 09:38 Agricultură 66
Imagine simbol.  Sursa: agroexpert.md

Reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic au fost invitați la dialog de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) cu privire la examinarea cererilor de acordare a plăților directe pe cap de animal, în condițiile în care sectorul zootehnic a fost puternic afectat de secetă în vara anului trecut, iar ajutorul din partea statului le-ar soluționa o parte din problemele cu care se confruntă.

„Plata directă per cap de animal se acordă o singură dată pe an, pentru deținătorii de animale cu specia bovine, ovine, caprine. Sunt pasibile spre plata directă animalele înregistrate și exploatate în fermele zootehnice amplasate în extravilan”, a explicat Diana Coșalîc, director adjunct interimar AIPA.

După primul apel desfășurat, AIPA a recepționat 416 cereri de acordare a plăților directe per cap de animal dintre care 197 – pentru deținătorii de bovine, 128 – ovine și 91 - deținătorii de caprine. De plăți directe per cap de animal urmează să beneficieze 322 deținătorii de animale unici.

Reprezentanții asociațiilor de profil din sectorul zootehnic au intervenit cu rugămintea ca, în procesul de examinare a cererilor, termenul limită per etapă să fie diminuat. Astfel, în context Vadim Curmei a dat asigurări că, în a doua jumătate a lunii august, AIPA va depune tot efortul pentru a demara procesul de autorizare a plăților pentru solicitanții a căror dosare au fost declarate valide.

Plățile directe per cap de animal vor fi alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și vor contribui la stimularea creșterii și întreținerii a 13.692 bovine (dintre care 3.356 - junci peste 12 luni, 9.167 vaci din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 1.169 vaci din rase specializate pentru producţia de carne), 27.967 ovine (dintre care 3.669 - mioare peste 12 luni, 21.258 oi din rase specializate pentru producţia de lapte şi mixte și 3.040 oi din rase specializate pentru producţia de carne), 10.774 caprine (dintre care 1.404 - căprițe peste 12 luni și 9.370 capre).

AIPA menționează că, în anul 2021 pentru implementarea mecanismului de plată „plăți directe per cap de animal” din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost distribuite 80 milioane lei – surse ce urmează a fi virate pe conturile solicitanților de plăți.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media